Anyaság és minden más – kinek van erre ideje?

Anyaság és minden más – kinek van erre ideje?

Amikor egy anya eljut oda, hogy határidőnaplót szerez be magának, akkor kijelenthetjük, hogy rohanó világunkban végre egy nő is fel meri vállalni, hogy sok a dolga, és ezt adott esetben még élvezi is. Bár a gyereknevelés, a háztartás vezetése, és a családi lelki-tűzhely melegének őrzése mindennapos 24 órás feladat, ettől függetlenül a nők a 19. század óta vállalják, hogy munkába is járnak, és nemcsak otthon állnak helyt, hanem mindenhol a világban. A nők időbeosztása sokkal fontosabb, mint a férfiaké, hiszen a férfiaknak elég annyit mondani, hogy fókuszáljanak egyetlen feladatra – a férfiak nem tudnak NEM fókuszálni – és máris le van tudva az időbeosztás problémájának veleje.

De egy nőnél ez nem ilyen egyszerű. Hogyan fókuszáljunk, mikor egy totyogós rángatja fülig érő vigyorral a nadrágunk szárát, miközben ragacsos kezét még belénk is törli? Hogyan fókuszáljunk, mikor beteg a gyerek és legszívesebben egész napunkat összebújva töltenénk vele? Hogyan fókuszáljunk, mikor a vasárnapi ebéd készítése közben nyolckarú Sívának érezzük magunkat, és pont az az erősségünk, hogy egyszerre több mindennel is képesek vagyunk foglalkozni?

A női időgazdálkodás igazából ÉLETgazdálkodás, melynek legfőbb célja a harmónia meglelése, az egyensúly megtalálása minden tevékenységünk és elfoglaltságunk között. Mindannyian tapasztaljuk életünk során, hogy ha egy valamivel foglalkozunk – például a munkánkkal -, akkor szinte percenként beóvakodik a gondolataink közé az otthon, a gyerekeink vagy a párunk képe. Ha otthon vagyunk és a gyerekeinkkel foglalkozunk, akkor pedig azok a képek villannak be, amik az otthontól távolra hívnak bennünket: munka, kihívás, karrier, vállalkozás.

Nő legyen a talpán, aki ezek között megtalálja az arany középutat!

Íme, néhány egyszerű tipp, hogy ne forgácsolódjon szét a női erőd és energiád a mindennapok csodás kihívásai közepette:

1.) Senki másnak ne akarj megfelelni, csak magadnak! Legyenek önmagaddal szemben konkrét elvárásaid, de ezek az elvárások ne legyenek magasabban, mint amit a családod vagy a munkád vár el tőled. A tökéletesség nem kifizetődő sem időben, sem pénzben, ráadásul nem is létezik.

2.) Bármennyi dolgod is van, bármennyi területen, mindig aludj eleget! Alvás és álmodás közben oldódik a testedben és az elmédben a stressz – főleg a rossz álmok segítenek ebben, bármilyen ellentmondásosnak
is tűnik első olvasatra – és a tested öngyógyító mechanizmusai is ilyenkor az legaktívabbak. Ha rosszalvó gyermeked van – mint például az én Marci fiam, aki 5 éves koráig éjjelente többször is riasztott –, akkor napközben is ragadj meg minden alkalmat a pihenésre és relaxálásra. Ha nem teszed, 10 év alatt 20 évet fogsz öregedni, és mire egyre több időd lenne, addigra azt az időt töltheted majd az orvosnál…

3.) Legyenek világos céljaid és részcéljaid. Cél lehet a jövő heti nagytakarítás, de a 10 év múlva esedékes kacsalábon forgó kastély vagy a csemete egyetemi éveinek egyengetése is. Ha nincs célod, nincs
értelme az életednek, és nincs jól látható vezérfonala a tevékenységeidnek.

4.) Szoktasd le magadról az energiavámpírokat! Válogasd meg, hogy kikkel állsz szóba, és ne a körülmények, hanem valódi tartalom alapján válassz barátokat. Lehet a játszótéren is életre szóló barátságokat szerezni, de ez ritka. Ilyen esetekben a körülmények hozzák össze az anyukákat, nem a barátságok mélyülésének természetes mechanizmusa. Inkább olvass jó könyveket, mintsem olyan beszélgetésekkel töltsd az idődet, amik csak fárasztanak. Az energiavámpírok élősködnek rajtunk, és onnan lehet őket felismerni, hogy lefárasztanak! Figyeld magad, ha van a környezetedben energiavámpír, akkor fel fogod ismerni. A feladat: finoman megszabadulni tőle. (Figyelem: a gyerekeink még a legfárasztóbb időszakaikban sem energiavámpírok, sokkal inkább kis tanítóink!)

5.) Hagyd a dagadt ruhát másra! – Avagy hagyd, hogy segítsenek! Mi nők szeretünk mindent magunk intézni, és életterületünkre való betolakodásnak vesszük, ha az anyánk vagy anyósunk segíteni akar. Ha vannak segítőid, használd ki őket, hiszen így ők is értékesnek fogják érezni magukat, neked pedig hasznodra lesznek; ha pedig nincs segítőd, szövetkezz más anyukákkal, akikkel felváltva segíthettek egymásnak, akár gyerekfelvigyázásban, akár befőzésben, akár nagytakarításban. Együtt könnyebb!

6.) Te vagy a világ legjobb anyukája! Minden reggel kezdd azzal a napot, hogy amikor megmosod az arcod, rámosolyogsz a tükörképedre, és ezt mondod: Én vagyok a világ legjobb anyukája.

7.) Életünk során a gyereknevelés az egyik legfontosabb feladatunk, és ha elhalasztunk vagy elszalasztunk valamit, akkor évekig bánjuk, míg érdekes módon a munkával vagy a házimunkával kapcsolatban ilyesmit nem nagyon szoktunk évekig érezni. Bárhogy is zajlanak a dolgok, a gyermekeid számára te vagy a tökéletes anya, ezt mindig tartsd eszedben. Neked kell őket megtanítanod mindenre – akár negatív példák árán is! -, és ők is tanítanak téged. Minden jó és minden rossz is az életed része, becsüld meg ezeket, mert ezek a
legnagyobb kincsek!

Vidi Rita