Ünnepelj csinosan!

2014. 11. 21.

Szabó Mira stylist vedégposztja

– Három trükk, amivel ünnepivé varázsolhatod a kedvenc ruhadarabjaidat

Biztos vagyok benne, hogy feltetted már magadnak ezt a kérdést:

“Mit vegyek fel Karácsonykor?”

És ha jártál mostanában ruhaüzletben, akkor tudod, hogy minden teli van szebbnél szebb, csillogó, gyönyörűséges ünnepi ruhákkal. A vágyainknak tényleg csak a pénztárcánk szabhat határt… De biztos, hogy szükséges nagyobb összeget költeni egy olyan ruhára, amit esetleg a nagy ünnepnapokon kívül elő sem tudsz venni a szekrényedből, mert annyira nem illik bele a hétköznapjaidba?
Mielőtt elindulsz, hogy beszerezd „A Karácsonyi Darab”-ot, hadd áruljak el neked valamit: Nem igaz, hogy csak akkor lesz a szetted ünnepi, ha a hagyományosan csinosnak, elegánsnak,  mondott darabok közül válogatsz.

Nem kell kosztüm, vagy kisestélyi ahhoz, hogy öltözeted emelje az ünnep fényét.

Elárulom: lehetsz úgy is extrán csinos, hogy közben nem lépsz ki a komfortzónádból. Azaz te is ünnepivé varázsolhatod a hétköznapi, kényelmes, megszokott stílusodat. Nem kell hozzá nagy hókusz-pókusz, csupán néhány jól megválasztott apró trükk.

A titok nem a nagy alapdarabokban rejlik, azaz nem kell nyakadba venni az üzleteket és estélyire vadásznod. Nyugodtan vedd ki a szekrényedből az egyik kedvenc darabodat. Ez biztos, hogy kényelmes lesz, tudsz benne ülni, enni, fesztelenül beszélgetni, a konyhában tenni-venni, a gyerekek mellé lekuporodni a szőnyegre.. Ne add föl a megszokott komfortodat! A titok nem abban van, hogy valami olyat vegyél fel, amit soha nem szoktál (persze néha az sem rossz, de kétesélyes: vagy jól érzed benne magad, vagy nem… Ne pont Karácsonykor kockáztass.).

A titok sokkal apróbb dolgokban rejlik: ezeket úgy hívják, hogy…

…stílus, kiegészítők és színek.

Miért pont ez a három?

Egységes stílus nélkül nem működik semmilyen szett. A stílus fogja össze a megjelenésedet.

Rögtön erre épülnek a kiegészítők, hiszen ezekkel tudsz egy-egy alapdarabot akár többféle stílusban is feldobni. Másrészt ezekkel a legkönnyebb csillogást adni a szettnek: elég egy csillogós karkötő, vagy öv, máris máshogy fest egy hétköznapi ruha is.

A harmadik részlet, amire figyelned kell, a színek: vannak kifejezetten ünnepi, sőt karácsonyi színek, ezeket érdemes használnod.Sokszor már ez is elég, hogy egy egészen mindennapos alapdarabot karácsonyira hangolj. Figyelj a színek harmóniájára is. A legjobb, ha kettőnél több színt nem keversz, mert így letisztult – tehát eleve elegáns hatású – szetteket fogsz kapni.

Hogyan csináljam?

Válassz ki egy alapdarabot: ez lehet egy elegáns blúz, egy jól szabott blézer, vagy nadrág. De stílusodtól függően akár egy csillogós leggings, egy miniruha vagy egy csillagmintás kötött pulóver is.  Találj egy darabot a szekrényedben, amit szívesen felvennél Karácsonykor! – erre fogod építeni a szettedet.
Nagyon fontos, hogy tudd, milyen stílusban írod meg a koreográfiát: lehetsz klasszikusan elegáns, romantikus, vagány, nőcis, vagy akár sportos is. Hangold össze a részleteket, legyen koncepciód!

Nézzünk most pár példát arra, hogyan is tudsz egy-egy alapdarabot feldobni és ünnepivé tenni:

Koncepció 1: Helyezd a hangsúlyt a színekre!
Jellegzetes karácsonyi színek: arany, ezüst, fehér, piros. (A zöld-piros kombináció elég karácsonyfás, ezt inkább hanyagold.)
Taktika: válassz egy színt. Az alapdarab és a kiegészítők is legyenek ilyen színűek, minden más pedig semleges, visszafogott. A képeken most a szürkét választottam semleges színnek, de választhatsz helyette sötétkéket, drappot, barnát, vajszínt, fehéret, feketét is színtípusodnak megfelelően.

piroszurke
Alapdarab: piros nadrág. A kiegészítők is legyenek pirosak, és kombináld semleges színnel. Stílus: természetes

Ha lapul a szekrényedben egy ezüstös kardigán, egy arany szoknya, vagy leggings, akkor azokra is nyugodtan építkezhetsz, a fenti szabályt tartsd szem előtt: a kiegészítőid nagy része legyen az alapdarab színével megegyező, a többi darab színe pedig legyen semleges. És természetesen, ha nem akarsz a klasszikus karácsonyi színekből választani, a koncepció bármilyen más színnel is működik.

Koncepció 2: Helyezd a hangsúlyt a csillogásra!
Egy kis csillogás mindig jól jön, pláne Karácsonykor!
Bármilyen semleges alapdarabot fel tudsz dobni csillogó kiegészítőkkel.
Taktika: Válassz egy egyszerű és egyszínű alapdarabot, a csillogó kiegészítőket pedig hangold a ruha stílusához.

feketeezust
Alapdarab: kis fekete ruha csillogó ezüsttel kombinálva. Stílus: elegáns

Koncepció 3: Helyezd a hangsúlyt a mintákra!
Szuperek a téli mintás kötött dolgok, de vajon min múlik, hogy ne vidám rénszarvasnak, hanem valódi nőnek érezhesd bennük magadat?
Taktika: Legyen az alapdarab karácsonyi mintás. A minta és az alapdarab színei pedig térjenek vissza a kiegészítőkön.
renszarvasos
Alapdarab: Mintás pulóver. Egy ilyen pulóver egy sima nadrággal felvéve nem biztos, hogy elérné a megfelelő hatást. De egy rövid szoknya és egy szintén szarvasos fülbevaló máris megadja a hangulatot. Stílus: kreatív

Remélem, hogy most már te is látod, hogy nem feltétlenül kell drága ruhákat vásárolni most, az ünnepi időszakban. Ha megtaláltad az alapdarabodat és tudod, milyen stílusban szeretnéd összerakni az öltözetedet, akkor már csak a megfelelő kiegészítőket kell beszerezned.

Ha pedig nagyon belelendülsz a kombinálásba, akkor tartsd észben, hogy Karácsony három napos ünnep és ráadásként ott van még a Szilveszter is! Lesz alkalmad, hogy kipróbáld és kiéld a kreativitásodat!

Az én egyik alapdarabom egészen biztosan a  fehér-ezüst kötött pulóverem lesz. Te tudod már, mit veszel ki a szekrényedből?

A cikket még több ötlettel és képpel olvashatod el a hamarosan érkező Rendteremtő Karácsonyi Magazinban!


Szabó Mira személyi stylist

A CsinosAnyu.hu oldal szerzője. Két gyermek édesanyjaként pontosan tudom, hogy mennyi mindennel kell nap mint nap megküzdenie egy anyukának. A feladatok tömkelege vesz minket körül, és ha nem figyelünk, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy mi állunk a lista legvégén. Pedig a közérzetünket befolyásolja a megjelenésünk is. Mégpedig nem is kis mértékben.

Ugye milyen jó érzés, amikor csinosan felöltözve állsz meg a tükör előtt? És mennyire más az, amikor belenézel a tükörbe és azt érzed, hogy “szét vagyok esve”? A jó hír az, hogy a jólöltözöttség, a mindennapos csinosság nem pénz és nem is idő kérdése. Egészen egyszerűen meg lehet tanulni. Van pár alapszabály, amit ha alkalmazol, időt és pénzt spórolsz magadnak, ráadásul garantáltan csinos leszel még a legzsúfoltabb napodon is. Az egyik ilyen alapszabály, hogy légy tisztában a stílusoddal és alkalmazd is annak jellegzetességeit az öltözködésedben. Kíváncsi vagy, hogy milyen stílus áll hozzád a legközelebb? Válaszd a tanácsadást!

Csinos Karácsonyt!

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük