Tisztítószer – csak okosan!

2019. 09. 21.

1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) hirdette meg a Takarítási Világnapot. Nem kötődik konkrét dátumhoz, mindig egy szeptember 20.-hoz közel eső hétvégén van. Ebben az évben a mai napon. 
A világnap jelmondata: Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon. A mai bejegyzés és a végén található feladat ehhez kapcsolódik.

Hányféle tisztítószer lapul a szekrényekben? 

Évekkel ezelőtt mindenre volt külön tisztító szerem. Azt gondoltam, hogy ez így jó. Aztán olvastam egy környezettudatos háztartással kapcsolatos cikket, és ez elgondolkodtatott. Tényleg szükségem van ennyi vegyszerre? Jó az nekem, hogy a tárolóhelyiségben annyi hely kell a tisztítószereknek? Meg lehet oldani kevesebbel is? 

Ahogy telnek az évek egyre inkább a minimalizmus és az egyszerűsítés felé hajlok ezen a téren is. A lehető legkevesebb fajta tisztítószerrel, a lehető legegyszerűbben megoldani a takarítást, ez most nálam az elv. Ma már nem veszek tucatszámra vegyszereket, háromra csökkentettem a számukat. Van egy felmosófolyadék a padlóra, egy tisztítószer a fürdőbe, egy a konyhába. 

A mennyiség csökkentése mellett érdemes a környezetet minimálisan, vagy egyáltalán nem terhelő szereket választani. Választhatsz a boltokban kapható öko tisztítószerek közül, vagy házilag is készíthetsz tisztítószereket. A bolti tisztítószereknél arra érdemes figyelni, hogy attól még, hogy a termék nevében vagy a címkén szerepel az öko szó, még nem biztos, hogy minősített környezetbarát szer. Az EuEcolabel és a Környezetbarát termék címkével ellátott szereket érdemes keresni. Az ökocímke kisokosban részletesen olvashattok a különféle címkékről.

Házi tisztítószerek

Évek óta szappanos vizet és ecetes vizet használok ablakpucoláshoz, szerintem nincs ennél jobb kombináció az ablakokra. Takarítás előtt összekeverem a vizet és az ecetet egy szórófejes flakonban és már lehet is pucolni az ablakot. A Kíméletes tisztítószerek című bejegyzésemben olvashatsz erről, és még további házilag készíthető tisztítószerekről.

Kevesebb tisztítószer, ugyanaz az eredmény

A régi pamutrongyok helyett érdemes néhány mikroszálas törlőkendőbe beruházni. Jól magukba zárják a nedvességet, kevesebb tisztítószer is elég a megszokott eredményhez. A mikroszálas kendő puha, ezért az érzékenyebb felületek takarítására is alkalmas. Nedvesen használva sokkal jobban magába zárja a port mint más rongyok, így a portörlés gyorsabb lesz, és kevesebb por kerül a levegőbe. Van univerzális változata és egy-egy feladathoz kialakított kendő is.

Feladat

 Járj körbe az otthonodban, és számold meg mennyi tisztítószered van.

  • – Mi az amit ebből tudnál mással helyettesíteni? Keress olyan alternatívákat amik többféle feladatra, vagy felületre használhatók.
  • – Melyek azok, amiket lecserélhetnél környezetbarát változatra? 
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük