Tavasztól késő őszig, amíg nincs túl hideg, a fiaimmal a játszótér a második otthonunk. Nagyon szeretnek a szabadban lenni, így amikor csak tehetem elmegyek velük a közeli játszótérre. Gyakori téma a játszótéren az anyukák között a háztartás és a gyereknevelés. Szinte minden nap előkerül az a kérdés, mi lesz nálatok az ebéd?
Az itthon töltött idő tetemes részét teszi ki a házimunka. Abban a pillanatban, ha ennél többel szeretnél foglalkozni rájössz, át kell szervezned a napodat, hogy több minden beleférjen.
Nekem például állandó problémám, hogy elcsúszom a főzéssel. Sokszor csak félkész az ebéd, amikor indulunk sétálni, és ebéd előtt fejezem be, de ilyenkor nagy a kapkodás, és két éhes gyerek visít ennivalóért.
Hosszú távon ezt nem lehet csinálni, a napokban arra voltam kíváncsi a játszón, hogy, ki milyen apró praktikákkal csökkenti a főzésre fordított időt.
Játszótéri anyukákkal összegyűjtöttünk 10 tippet, ami nekünk bevált és lerövidíti az ebédfőzésre fordított időt:
-
1. Tervezd meg előre a heti menüt!
Előre kitalálni a menüt azért jó, mert nem reggel gondolkodsz azon, mi legyen az ebéd. 7 főételt viszonylag rövid idő alatt ki lehet találni, a családtagjaid is biztosan szívesen segítenek az ötletelésben. Csak kérdezd meg őket, melyik ételeket szeretik és máris rengeteg ötletet kapsz. Ha megőrzöd a korábbi menüket, elkerülheted, hogy minden második héten ugyanaz legyen az ebéd. További előnye a menütervezésnek, hogy ha tudod mit főzöl a következő napokban előre be is tudsz vásárolni.
-
2. Heti bevásárlás
Ha már kész a menü, jöhet az alapanyagok összeírása. A legegyszerűbb boltonként összeírni amire szükséged van. Próbáld úgy szervezni a dolgaidat, hogy lehetőleg egy nap alatt be tudj szerezni mindent.
-
3. Dolgozz előre
Én többször is éltem már ezzel a megoldással. A fiaim korán fekszenek este, ha szükséges és másnap zűrös, ügyintézős nap vár ránk akkor ilyenkor feldarabolom a zöldségeket, előkészítem a húst. Mindent légmentesen záródó dobozban teszek a hűtőbe.
-
4. Gyorsan és könnyen elkészíthető ételeket főzz
Használhatsz például sütőzacskót hússütéshez. Befűszerezed a húst, beteszed a zacskóba a megadott ideig sütöd a sütőben és kész.
-
5. Főzz nagyobb adagot
Ha senkit sem zavar a családban, hogy két egymás utáni napon ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt az ételt eszitek akkor élj ezzel a megoldással.
-
6. Használd a fagyasztód
Főzhetsz úgy is nagyobb adag ételt, hogy nem két nap esztek belőle, hanem egy ebédre való adagot a főzés után röviddel a fagyasztóba teszel.
-
7. Gondold át a folyamatokat, haladj ésszerűen
Az előkészítés és a főzés egyes fázisai közötti kapkodással tovább tart elkészíteni az ételt. Még a jól ismert recepteket is érdemes néha újraolvasni, hogy lásd a folyamatok sorrendjét.
-
8. Vásárolj be a saját konyhádban
A folyamatos akcióknak és a széles kínálatnak köszönhetően előfordul, hogy olyan dolgot is a kosárba teszünk, amire akkor éppen nincs szükségünk. Otthon bekerül a szerzemény a kamraszekrénybe és el is felejtődik. Én már jártam úgy, hogy egy komplett ebédet össze tudtam hozni a szekrény és a fagyasztó mélyén heverő alapanyagokból. Ez a tipp két szempontból is hasznos, először is nem megy el idő a bevásárlásra. Másodszor pénztárcabarát, ha semmit sem kell venned a főzéshez.
-
9. Válogass a félkész/fagyasztott alapanyagokból
Ezekkel a termékekkel gyorsabban tudsz haladni a főzéssel. A készen kapható ízesített paradicsomszószokkal, pillanatok alatt össze lehet hozni egy tésztás ételt. Leveles tésztából vagy fagyasztott pizzalapból is egyszerűen készíthető pizza.
-
10. Ha végképp nincs időd rendelj
Vannak helyzetek, amikor tényleg nincs idő főzni, ilyenkor jó ha tudod hol van a közelben főzelékbár, vagy néhány telefonszámod, ahonnan tudsz rendelni.
Te melyik tippet fogod használni?
A rendelésen kívűl mindet alkalmazom. Gyes-ből nem megy… Szívesen készítem elő este én is a hozzávalókat, hogy reggel csak “dobálni” kelljen, oviba indulás előtt kész az ebéd!