10 ötlet hogy neked is gyorsabban menjen a főzés

2011. 08. 12.

Tavasztól késő őszig, amíg nincs túl hideg, a fiaimmal a játszótér a második otthonunk. Nagyon szeretnek a szabadban lenni, így amikor csak tehetem elmegyek velük a közeli játszótérre. Gyakori téma a játszótéren az anyukák között a háztartás és a gyereknevelés. Szinte minden nap előkerül az a kérdés, mi lesz nálatok az ebéd?

Az itthon töltött idő tetemes részét teszi ki a házimunka. Abban a pillanatban, ha ennél többel szeretnél foglalkozni rájössz, át kell szervezned a napodat, hogy több minden beleférjen.
Nekem például állandó problémám, hogy elcsúszom a főzéssel. Sokszor csak félkész az ebéd, amikor indulunk sétálni, és ebéd előtt fejezem be, de ilyenkor nagy a kapkodás, és két éhes gyerek visít ennivalóért.
Hosszú távon ezt nem lehet csinálni, a napokban arra voltam kíváncsi a játszón, hogy, ki milyen apró praktikákkal csökkenti a főzésre fordított időt.

Játszótéri anyukákkal összegyűjtöttünk 10 tippet, ami nekünk bevált és lerövidíti az ebédfőzésre fordított időt:

   1. Tervezd meg előre a heti menüt!
   Előre kitalálni a menüt azért jó, mert nem reggel gondolkodsz azon, mi legyen az ebéd. 7 főételt viszonylag rövid idő alatt ki lehet találni, a családtagjaid is biztosan szívesen segítenek az ötletelésben. Csak kérdezd meg őket, melyik ételeket szeretik és máris rengeteg ötletet kapsz. Ha megőrzöd a korábbi menüket, elkerülheted, hogy minden második héten ugyanaz legyen az ebéd. További  előnye a menütervezésnek, hogy ha tudod mit főzöl a következő napokban előre be is tudsz vásárolni.
   2. Heti bevásárlás
   Ha már kész a menü, jöhet az alapanyagok összeírása. A legegyszerűbb boltonként összeírni amire szükséged van. Próbáld úgy szervezni a dolgaidat, hogy lehetőleg egy nap alatt be tudj szerezni mindent.
   3. Dolgozz előre
   Én többször is éltem már ezzel a megoldással. A fiaim korán fekszenek este, ha szükséges és másnap zűrös, ügyintézős nap vár ránk akkor ilyenkor feldarabolom a zöldségeket, előkészítem a húst. Mindent légmentesen záródó dobozban teszek a hűtőbe.
   4. Gyorsan és könnyen elkészíthető ételeket főzz
   Használhatsz például sütőzacskót hússütéshez. Befűszerezed a húst, beteszed a zacskóba a megadott ideig sütöd a sütőben és kész.
   5. Főzz nagyobb adagot
   Ha senkit sem zavar a családban, hogy két egymás utáni napon ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt az ételt eszitek akkor élj ezzel a megoldással.
   6. Használd a fagyasztód
   Főzhetsz úgy is nagyobb adag ételt, hogy nem két nap esztek belőle, hanem egy ebédre való adagot a főzés után röviddel a fagyasztóba teszel.
   7. Gondold át a folyamatokat, haladj ésszerűen
   Az előkészítés és a főzés egyes fázisai közötti kapkodással tovább tart elkészíteni az ételt. Még a jól ismert recepteket is érdemes néha újraolvasni, hogy lásd a folyamatok sorrendjét.
   8. Vásárolj be a saját konyhádban
   A folyamatos akcióknak és a széles kínálatnak köszönhetően előfordul, hogy olyan dolgot is a kosárba teszünk, amire akkor éppen nincs szükségünk. Otthon bekerül a szerzemény a kamraszekrénybe és el is felejtődik. Én már jártam úgy, hogy egy komplett ebédet össze tudtam hozni a szekrény és a fagyasztó mélyén heverő alapanyagokból. Ez a tipp két szempontból is hasznos, először is nem megy el idő a bevásárlásra. Másodszor pénztárcabarát, ha semmit sem kell venned a főzéshez.
   9. Válogass a félkész/fagyasztott alapanyagokból
   Ezekkel a termékekkel gyorsabban tudsz haladni a főzéssel. A készen kapható ízesített paradicsomszószokkal, pillanatok alatt össze lehet hozni egy tésztás ételt. Leveles tésztából vagy fagyasztott pizzalapból is egyszerűen készíthető pizza.
   10. Ha végképp nincs időd rendelj
   Vannak helyzetek, amikor tényleg nincs idő főzni, ilyenkor jó ha tudod hol van a közelben főzelékbár, vagy néhány telefonszámod, ahonnan tudsz rendelni.

Te melyik tippet fogod használni?

Share

Hozzászólások

 1. Zsuzsanna Says: május 31, 2013 at 2:13 du.

  A rendelésen kívűl mindet alkalmazom. Gyes-ből nem megy… Szívesen készítem elő este én is a hozzávalókat, hogy reggel csak “dobálni” kelljen, oviba indulás előtt kész az ebéd!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük