Tavaszi nagytakarítás

2011. 03. 17.

A húsvét előtti időszak és a kellemes napos idő beköszöntével zsigerből kívánjuk a megtisztulást, ezért március – április  hagyományosan a tavaszi nagytakarítás ideje.
Az ösztönös megújulási vágy mellett persze vannak sokkal prózaibb okai is a nagytakarításnak: Aki dolgozik nem mindig tud rendszeresen takarítani, legtöbbször csak a szükséges minimumra jut idő. Kisgyerekek mellett sem garancia a sok szabadidő, és nem lehet mindenki házi tündér sem, így a tavaszi lendületet kihasználva sokan adják a fejüket nagytakarításra.

A lakásunk mérete és a kitartásunk behatárolja azt időt, amit mindenképpen rá kell szánni a lakás alapos kitakarítására. Elég lehet néhány óra is, de akár egy hétig is eltarthat: Dönthetsz úgy, hogy egyszerre megcsinálod az egészet, vagy szét is oszthatod a feladatokat. Minden attól függ, melyik a számodra ideális megoldás. Ha már döntöttél  és tudod hogyan fogod csinálni, hozzá is kezdhetsz a nagytakarítás előkészítéséhez:

   1)Jelöld ki a nagytakarítás idejét:
   Ha egyedül takarítasz, és a többi családtag inkább csak hátráltatna szervezz nekik valami programot (például: családi látogatás, jó idő esetén kültéri program), hogy ne legyenek láb alatt. Érdemes előre főzni, hogy a takarítás napján ne arra menjen el az idő, hogy még ebédet is készíts.
   2)Villám lomtalanítás:Takarítás előtt menj körbe a lakásban, nézd meg a   polcokat, az asztalok tetejét, a   fürdőszoba- és a konyhapultot. Amiről első látásra tudod, hogy szemét, üres, vagy tönkrement gyűjtsd össze és dobd ki. Kevesebb holmit könnyebb le- és visszapakolni és jobban el lehet rendezni.
   3)Készlet ellenőrzés: vedd sorra mire lesz szükséged a takarításhoz. Rongyok, szivacsok, vödör, seprű, tisztítószerek. (zsíroldó, vízkőoldó, padlófelmosó, bútorápoló)

Erős vegyszerek helyett használhatsz bio, vagy egyszerű házi tisztítószereket, így az egészséged és a környezetet is óvod. Az ecet, szódabikarbóna, citromlé, mosószóda és az epeszappan kiváló helyettesítői mindenféle univerzális csodaszernek.

+ tennivaló listaimádóknak és mindenkinek aki nagyon profin szeretné levezényelni a nagytakarítást:
Írd össze az összes feladatot amit el szeretnél végezni. A listát elkészítheted úgy hogy csoportosítod a feladatokat, vagy a lakás helyiségeire bontva.

+ Bónusz: Töltsd le a kész eszköz és tennivaló listát a nagytakarításhoz. Az összes alapvető feladat és helyiség rajta van, az üres helyeken kiegészítheted további tennivalókkal:
Nagytakarítás

Ezek után már csak egy dolog van hátra: vedd fel a gumikesztyűt és kezdj hozzá a nagytakarításhoz!

_____________________________________________________________

További bejegyzések nagytakarítás témában:

Így tisztítsd ki a szőnyeget
Ablakpucolás
Kárpittisztítás
Nagytakarítás a szervezetünkben

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük