Takarításról minimalista szemmel

2018. 01. 30.

Elkezdtem egy takarítással kapcsolatos bejegyzést írni, közben felmerült bennem egy kérdés. Én ugye mindent átgondolok, betervezek a napomba, van takarítós rutinom, napi és heti tennivalókkal, de hogy csinálja ezt egy minimalista szemléletű ember? Túl azon a nyilvánvaló megoldáson, hogy kiszervezi a feladatot, és takarítónőt fogad?
Milyen különbségek, és hasonlóságok lehetnek a minimalista életfelfogás, és hívjuk úgy, az én hagyományos életszemléletem között?

Szandrához fordultam a kérdéseimmel a Kívül Belül Boldogságtól, az alábbiakban az ő egyszerűsítésre törekvő szemszögéből foglalkozunk a takarítással, amihez dőlt betűvel hozzáfűztem a saját gondolataimat.

“Attól, hogy valaki elindult a minimalizmus útján, nincsen a jól bevált szokások, vagy hatékony szokások kiépítése ellen. Sőt a szokások megteremtése leegyszerűsítik a háztartási feladatokat, és nincsen szükség annyi energiára, hogy elvégezzük a feladatokat.

Nagyon egyszerűen szólva: kevesebb cucc – kevesebb felület – kevesebb takarítás. Amint a felesleges tárgyaink nagy részétől megválunk, nem kell először rendet tenni ahhoz, hogy hozzáférjünk takarítás céljából a felületekhez. Ezáltal radikálisan csökken a takarításra fordított idő. Feltéve ha eddig is takarítottál.

Az egyszerűsítéshez az is hozzátartozik, hogy kevesebb eszközt használunk például vacsora közben. Ahelyett, hogy több tányérból ennénk, elővennénk a tálalót, és a teás szett minden darabját elővennénk, minimalizáljuk az eszközhasználatot. Így a mosogatásnál kevesebb eszköz használatával, kevesebbet időbe telik mire újra tiszta lesz minden.”

– Tehát nem kell 20 bögre, elég fejenként kettő-három, így nem lesz tele a mosogató 2 perc alatt apróségokkal. Gondolom a mosogatógép is aranyat ér, főleg időspórolás szempontjából. Takarítószerekből lehet kevesebb fajta, de több mindenre használható tisztítószer, így nem kell egy rakás flakont félrepakolni, hogy megtaláljuk, amire épp szükségünk van.

“Mivel a minimalizmus, és az egyszerűségre törekvés nagyon eltér minden otthonban, ezért az eszközhasználat is, az, hogy mennyire megyünk el a természetes tisztítószerek irányába is eltér. Az egyszerűsítés itt is szempont. Akár természetesség, akár hagyományos tisztítószerekről van szó, a több funkciójú tisztítószerekre való törekvés egy alap szempont.

A takarítás sokszor elveszi attól az időt, hogy a családommal töltsem azt a pár órácskát, amikor kialakítottuk az otthonunkat a felületek minimalizálása egy fontos cél volt. Az étkezőasztal, konyhapult és dolgozósarok felülete az, ami nálunk a “porgyűjtő”. Tehát szinte alig van felület, ahol port kell törölni. Továbbá nekem minden háztartással kapcsolatos feladat be van írva a naptáramba. Megnéztem például, hogy milyen gyakran gyűlik össze a színes szennyes, és beütemezem, hogy minden x napban kell mosnom. Aztán maximum 2 napig szárad, tehát így jutottam el odáig, hogy minden vasárnap mosok színeset, és kedden beszedem a szárítóról.

A konyhánkban tisztaság kell hogy legyen, a gluténérzékenységem miatt. Ott az a prioritás, hogy a konyhapulton a gyümölcsös tálon kívül semmi sincsen, és folyamatosan, a munkálatok közben letisztítom a pultot. Tehát kihasználom a felesleges időt, amit csak álldogálással töltenék. Amit lehet, bepakolok a gépbe, és kihasználom a holtidőt. Étkezések után meg minden megy be a gépbe, és semmi nem maradhat a pulton. Este elindítjuk a mosogatógépet, és reggel a helyére pakolunk mindent. Indulás előtt egy gyors törlés, és mehet tovább az élet.”

– Ha a kiszervezés nem megoldható nekem ötletként az jutott eszembe, hogy fel lehet állítani egy sorrendet a takarításban, amit bármikor gondolkodás nélkül képes követni az ember. Például: Portörlés, porszívózás, konyhai majd fürdőszobai felületek takarítása, felmosás. Közben mehet a mosógép. Mindez persze nem elnyújtva, megszakítva pakolászással, hanem maximum 1 óra alatt elvégezve.

“A takarítószereknél én a természetességet emelném ki a multifunkción kívül, mert a minimalizmusnak a másik vonala a fenntarthatóság, a tudatos vásárlás, és a hulladék minimalizálása. Így takarításnál a természetes, saját készítésű, nem mérgező anyagú tisztítószerek használata ami sok egyszerűsítésre törekvő otthonban jelen van. A minimalizmus útjára lépés egy folyamat, és addig szabad egyszerűsíteni, amíg ez nyugalmat, stresszmentes életet hoz az egész háztartásodnak.”

Nektek milyen kialakult rutinjaitok vannak? Próbáltatok már egyszerűsíteni a tennivalókon?

Fenntarthatóság: Csökkentsd a felhasznált tisztítószerek mennyiségét, mikroszálas törlőkendőkkel.

Share

Hozzászólások

  1. Kovács Tiborné Says: március 9, 2018 at 9:19 de.

    Annyira jó,hogy olvashatom a hasznos tanácsaitokat.Mindig használom is őket.Köszönöm,hogy vagytok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük