Takarítási tippek allergiásoknak

2014. 08. 25.

A bejegyzés termékmegjelenítést tartalmaz.

Régóta terveztem egy ilyen témájú bejegyzést, most a parlagfű szezonban végre el is készült.
Tavasztól őszig a pollenek, a házipor viszont egész évben kihívást jelent az allergiásoknak.
Nálunk is jelentkeztek már a tünetek, ilyenkor, a július végétől október végéig tartó időszakban több extra intézkedés van érvényben: napi hajöblítés a fiamnál, minden kinti program után szennyesbe kerülnek a ruhák, átmenetileg a takarítós rutinomon is változtatok.

Ahol allergiás van a családban, ott a tünetek kezelése mellett a takarítása is érdemes több figyelmet fordítani. Vizsgáljuk meg először a felszerelésünk szempontjából a kérdést: vajon mivel tudunk harcba szállni az allergénekkel szemben? A jól megválasztott takarító eszközök is sokat segíthetnek a tünetek kordában tartásában.
 

Mire figyeljünk oda takarításkor?


Sokat olvasni arról, hogy mi mindent száműzzünk a lakásból, hogy csökkentsük az allergiás reakciót. Szép meg jó, hogy az ember nem tart kismillió csetreszt a polcokon, de ettől még a szellőztetéssel , a cipőnkkel, és a ruhánkon is behozzuk a lakásba a kosszal együtt a polleneket is. Arról kevés információt találunk, hogyan takarítsunk.
A por polleneket, poratkákat, gombaspórákat és még ki tudja milyen anyagokat tartalmazhat. Seprésnél, portörlésnél, de még porszívózásnál is felkavarodhat, ezért érdemes inkább nyitott ablaknál takarítani. Ha a levegő cserélődik, kevésbé fokozódnak a tünetek.
Ha maga az allergiás személy takarít, a szakemberek azt javasolják, hogy viseljen maszkot.

Mivel takarítsunk?

Portörléshez használjunk mikroszálas rongyokat, amik szárazon is magukba szívják a port. Én a biztonság kedvéért ezt is nedvesen használom. Egy csepp eukaliptusz olaj segít elűzni a poratkákat.

Porszívózáskor jó szűrővel ellátott porszívó használatával elkerülhető, hogy a házipor atkái visszakerüljenek a lakás légterébe.

Felmosó is legyen kéznél, porszívózás után érdemes feltörölni, hogy a levegőbe visszajutott, majd lehulló portól is megszabaduljunk.

Két porszívózás között gyakran előkerül a seprű is, ebből is érdemes olyan típust választani, ami mikroszálas, vagy szivacsos.
A legújabb takarítóeszköz, amit kipróbálhattam, a Vileda DuActiva partvis fej.

sepru3

Csavaros nyélre való, a hagyományos szálak mellett egy habszivacs réteg is található rajta. Ettől a kis plusztól nem verődik fel a por használat közben, ami remek, mert takarítás közben sokszor elkezdtem tüsszögni. A törlőrongyok, a porszívó és most a partvis lecserélésével ez a jelenség eltűnőben van.
Több koszt felszed a padlóról, mint a sima seprűm, a szálakba beletapad a haj, a habszivacsban pedig megáll a por. Ilyen használat után a seprű:

sepru1

A tervezők arra is gondoltak, hogy a habszivacsot egyszerűen tudjuk tisztítani. Seprés után a szivacsot egyszerűen le lehet venni és vízzel tisztára mosható. Pfú, nem kevés szutyok jön ki ilyenkor a szivacsból! Egy kis meleg víz és az előbbi kosz el is tűnt:

sepru2

A DuActiva partvis fejet megtaláljátok ide kattintva a viledabolt.hu-n

Vileda_Logo_Claim_neg

A bejegyzés támogatója a Vileda

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük