Kipróbáltam – takarítós tippek a Tiszta a lakásod? műsorából

2011. 02. 19.

Mióta rájöttem, hogy azért nem szerettem takarítani mert rosszul voltam a tisztítószerek szagától folyamatosan keresem az ötleteket, hogyan lehet erős vegyszerek nélkül tisztán tartani a lakást. Kim Woodburn és Aggie MacKenzie sokat vitatott műsorából több tippet is kipróbáltam kisebb nagyobb sikerrel:

  1. WC kagyló tisztítás finom dörzspapírral: vízszint alatt és felett is működik. a legrondább koszt is felszedi, gyakorlatilag minimális erő kifejtésével. barkácsolós férjnek tuti van ilyen papírja. (használathoz gumikesztyű és üres gyomor ajánlott, a munka végeztével pedig kézfertőtlenítés)
  2. Fürdőszobai csempe és fuga tisztítása a következő keverékkel: 1 rész fehérítő-1 rész meleg víz – pici mosogatószer vagy habfürdő. a keveréket műanyag szórófejes flakonba lehet tölteni, majd a csempére fújni és üvegmosó kefével érdemes tisztítani. működik, de időigényes. A mosogatószer miatt tűrhető volt a szaga, kicsit sokat kellett dörzsölni, de a fehér csempéről és világos szürke fugáról is lejött a kosz. a fuga sok helyen barnás színű volt, gondolom a vízkőtől.
  3. Fehérre festett fa ablakkeret tisztítása vanília aromával: ezzel a módszerrel nem vagyok teljesen elégedett, ahol nagyon fekete volt a keret ott nem tudtam maradéktalanul leszedni a koszt. ami viszont nagyon tetszett, hogy legalább egy hétig kellemes vanília illat volt a lakásban. Én inkább kiegészítésnek használom ezt a lehetőséget. Először meleg vízzel lemosom a keretet, majd ezután áttörlöm a vanília aromával. Összességében elmegy ez a módszer, tisztább lesz a keret és illatos, de aki nem szereti a vaníliát inkább ne használja, mert tényleg érezni az illatát napokig.
  4. Mikró tisztítása vizes konyharuhával: egy vizes konyharuhát kell betenni a mikróba magas hőfokon pár percre. Ez elméletileg fellazítja a szennyeződéseket és könnyen ki lehet törölni. Nekem nem működött. A foltoknak nagyjából a negyedét sikerült így letörölnöm, utána még kénytelen voltam tisztítószert.
  5. Mikró tisztítása citromos vízzel: egy kisebb tálba vizet kell tenni, bele citromkarikákat és a legmagasabb fokozaton 5 percig melegíteni. Ez működik, bár kicsit erősen kellett dörzsölni a mikró belsejét.  Jó illat maradt utána és ráadásul a citrom fertőtlenít is.
További takarítós tippeket a műsorból itt olvashatsz: Tiszta a lakásod?
Ha kedvet kaptál kipróbálni valamelyik tippet, írt meg milyen lett az eredmény.
Share

Hozzászólások

  1. Mikrotisztítás, ami működik: 2/3 rész ecetettel és 1/3 rész vizzel töltött bögrét min. fél percre a mikróba teszek. Ezután tényleg csak egy papírtörlővel kell kitörölni a fellazult szennyeződéseket. Ha még maradt volna lerakódás, az ecetes vizet újabb körre a mikróba teszem. Ha itt elvégezte a dolgát, beleöntöm a wc-be, ott sem árt az ecet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük