Mit és mikor? – Házimunkákról kezdőknek 4.

2013. 10. 09.

Ez a bejegyzés a kezdőknek szóló sorozat 4. befejező része. Az előző részekben szó volt a napi, heti, és havi takarítási feladatokról.

Éves feladat: Nagytakarítás


A nagytakarítás a maga macerásságával az, amit amit vagy csinálunk, vagy nem. Érdekelt, hogy ti hogy vagyok ezzel, a házimunkával kapcsolatos kérdőívben van is egy ezzel kapcsolatos kérdés. Nem csupán arra voltam kíváncsi, hogy csináltok-e nagytakarítást, hanem arra is, hogy hányszor. A válaszaitokból az derül ki, hogy 85 százalékotok nagytakarít, és 56 százalékotok évente kétszer.

Miért nagytakarítunk?
Tavasszal, amikor enyhül az idő a takarítás célja a lakás felfrissítése a téli bezártság után. Ősszel a nagytakarítással készítjük fel a lakást a következő hónapokra, amikor az időjárás és a korai sötétedés miatt beszorulunk a négy fal közé. Télen hidegben kevesebbet szellőztetünk, ezért fontos ősszel is alaposan kitakarítani.

A nagytakarítás menete:
Fentről lefelé, és belülről kifelé haladj a takarítással, így a már korábban kitakarított helyekre nem kerül újra szennyeződés. A nagytakarítás nem 1-2 órás munka, szervezést igényel.
A listaírás abban segít, hogy lásd milyen eszközökre lesz szükséged, kigondold honnan hová fogsz haladni, és a tennivalókat felbecsülve be tudd lőni a szükséges időt. Azon is érdemes elgondolkozni, hogy ki tud neked segíteni a bútorok és a nagyobb háztartási gépek mozgatásában, a mennyezet takarításában, ha nem tudsz valamiért létrára felmászni.
Az, hogy a nagytakarítást egyben, vagy ezt is részletekben csinálod megint csak a te időbeosztásod szerint alakítsd ki. A nagymamám kinevezett magának 1-2 nagytakarítós napot és igyekezett egy folyamatként letudni az egészet. Nekem a gyerekek mellett csak részletekben megy.

A nagytakarítás megszervezéséről a Tavaszi nagytakarítás című bejegyzésben írtam, itt részletesen olvashatsz arról, milyen előkészületeket tegyél meg, hogy gördülékenyen menjen a munka. A letölthető nagytakarítós listában a tervezett időponttól a tisztítószereken át a különböző helyiségekben elvégezhető feladatokig mindent fel tudsz jegyezni, aztán kipipálni, amikor készen vagy.

A kárpitozott bútorok tisztításáról itt:Segítség kárpittisztításhoz ; a szőnyegtisztításról pedig itt olvashatsz: Segítség szőnyegtisztításhoz..

Letölthető ellenőrző lista a napi, heti és havi feladatokhoz:

Share

Hozzászólások

  1. én inkább zónázom, mert gyűlölök nagy takarítani. magát a szót is utálom, hogy nagytakarítás, mert az következik belőle, hogy nagy munka, és itthon én nem akarok nagy munkába fogni. inkább meg csinálom folyamatosan, sok apró lépésben

  2. Hú, ez nagyon jó cikk lett, főleg a belinkelt további anyagokkal. Már töltöm is le, hétvégén hozzáfogunk, befogom a páromat is 🙂

    Köszönöm ezt a hasznos írást! <3

  3. Kedves Kati! Én egy kezdő kisgyermekes zónázó vagyok (ez a takarítási forma tetszik leginkább), és a segítségedet szeretném kérni, mert nem boldogulok a zónák kialakításánál, és a feladatok beosztásával sem. És még az érdekelne, hogy te milyen feladatokat osztottál be a harmadéves, negyedéves, és féléves munkákba? Köszönöm szépen! 🙂

  4. Nagyon tetszik a módszer. Érthető es jó amiket le lehet tölteni.
    Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük