Mit és mikor? – Házimunkáról kezdőknek 3.

2013. 10. 01.

Ez a bejegyzés a kezdőknek szóló sorozat harmadik része. A heti házimunkákról a második részben olvashatsz.

Havi takarítás:
Ezeket a feladatokat (vagy egy részüket, ha nem koszolódik annyira a lakás) havonta egyszer érdemes megcsinálni. Csinálhatod egyszerre, úgy hogy kijelölsz egy állandó dátumot, mondjuk minden hónap harmadik vasárnap délelőttje. Ha több részletben végzed el a havi takarítást, akkor lehet úgy, hogy hetente egyet csinálsz meg ezek közül, vagy például minden hónap 2. hetében napi egyet.

 • Pókháló leszedése.
 • Konyhaszekrény ajtók lemosása.
 • Mikró és sütő kitakarítása: töröld ki mindkettőt a megfelelő tisztítószerrel. A mikró tisztán tartásában segít a mikróba való műanyag tányérfedő. Ha a tányérban melegített ételt ezzel feded le, akkor nem lesz mindenütt folt, a tányérfedőt egyszerűen el lehet mosogatni.
 • Kárpittisztítás: ha kényesebb a kárpitozott bútor anyaga, vagy nagyon magába gyűjti a port, a nagytakarítás helyett érdemesebb a havi takarításba belevenni. A rendszeres kárpittisztítás az allergiásoknak is nagy segítség az allergének elleni védekezésben.
 • Belső ablaktáblák tisztítása: ecetes vízzel és mikroszálas törlőruhával könnyen el lehet távolítani a szennyeződéseket és a tenyérnyomokat az ablakról.

Ez a tennivaló lista egy ajánlás arról, mit érdemes a havi feladatokba belevenni, nem kötelező érvényű. Van aki ennél többet, van aki kevesebbet érez szükségesnek. Beszélgessünk róla, te hogy csinálod?

Share

Hozzászólások

 1. én minden héten mosok ablakot valahol, vagy ajtót, így körbeérek a házban, és viszonylag tisztának néznek ki, és nem vesz el olyan sok időt 🙂

 2. Kati! Ez tök jó ötlet, kipróbálom! 🙂

 3. Hú, ezek nagyon jók!!! Andi, mond, hogy ezekhez a bejegyzéseidhez is fogsz táblázatot készíteni!!!! olyan jó lenne, ha lenne valami szép, rendezett táblázat, amit kitehetnék a hűtőre, hogy mindig lássam, mik a napi-heti-havi teendőim! most egy kézzel írott van kint, de egy rendteremtősre bármikor lecserélném!!! 🙂

 4. èn a zònatakarìtàst alkalmazom,ès az adott hèten kijelölt helyisèget(helyisègeket) àtól cettig megcsinàlom.Nàllam mèg a havi teendőkhőz tartozik a kocsitakarìtàs.

 5. Csányi Andi Says: október 1, 2013 at 1:22 du.

  Szabó Mira Emma: szívesen készítek hozzá letölthetőt.

 6. kétbalkéz Says: október 1, 2013 at 1:39 du.

  Nekem ehhez tartoznak még a radiátorok. Sajna a konyhaszekrényt minden héten törölnöm kell… Sütőtakarításra vegyszermentes ötlete vkinek?

 7. A letölthetőt én is támogatom, mint ötletet! Nagyon megköszönném. 🙂

 8. Hááát én nagyjából sehogysem csinálom a takarítást, de meg is látszik… Aminek a legjobban örülnék, az az lenne, ha valaki szépen havonta megtisztítaná az ablakokat, de mivel ilyen személy nincs, én magam leszek kénytelen megcsinálni… (és akkor rájövök, hogy nem is az őszi szürkület miatt van olyan sötét a lakásban… :-))

  A másik neuralgikus pont a kárpitozott kanapé. Minden hónapban megfogadom, hogy most már megpucolom, de mivel nagyon durván belivódott pár dolog (jellemzően a gyermek 2 és 3 éves kora között a gyermekből kifolyó folyadékokra kell gondolni)ezért általában halogatom…
  Van valakinek ötlete, hogy a kanapé kárpitjából hogy lehet kiszedni a foltokat?

 9. szia Andi,
  elektromos sütő belsején ill. az oldalsó síneken a makacs, ráégett szennyeződést mivel lehet (lehetőleg nem több órás munkával) letakarítani?
  Köszi:
  Kriszta 🙂

 10. Sziasztok! Én még a hűtő alaposabb tisztítását tenném ide az élelmiszerek miatt.
  Bár azért, ha ki be pakolok naponta és látok valami maszatot, hamar letörlöm.

 11. Még egy dolog. Igaz, hogy nem szorosan a lakásban van, de mivel vidéki házban élek, járda is van. Azt hetente-kéthetente le szoktam seperni. Sőt, nyáron, ha sok a por, le is szoktam locsolni.

 12. Sziasztok! Én az elektromos sütőmet nagyon egyszerűen takarítom. Egy régi, használaton kívüli tepsibe öntök 1/2 liter vizet és egy evőkanál ecetet. A tepsit a sütő legaljára teszem, majd 50 fokra állítom és bekapcsolom a sütőt. Fél órát hagyom benn az ecetes vizet. A gőz szépen feloldja a ráégett szennyeződést és vizes ruhával le lehet törölni.

 13. én zónázom, de elosztottam részletekbe a zónamunkákat, mert egy hétbe besűrítve sokallom, a feléhez sem jutnék oda 🙂 vannak havi, két havi, negyed éves, harmadéves és féléves zónamunkák, ez nálam hónapokra le van bontva, meg hogy mit és milyen gyakran érdemes csinálni.a havi és két havi munka az adódik hogy hogyan, a többit szétosztottam a hónapok között, így: január,május,augusztus harmadéves munkák
  március, szeptember, június, december negyedéves munkák
  április, október féléves munkák

 14. Sütő, mikró takarítására én vízzel teli edényt teszek a sütőbe/mikróba, amibe citromlevet öntök. így az ecetszag elkerülhető. 🙂
  Ha nagyon makacs a gané, akkor érdemes úgy csinálni, hogy mondjuk 5 percig megy a mikró, aztán még egy fél órát bent hagyni a citromos vízzel teli edényt, hogy gőzölögjön..utána csak szépen le kell törölni.
  A másik: dm-ben kapható koszradír névre hallgató 4 db-os “szivacsszerű” készlet. 600 ft azt hiszem. Csak be kell nedvesíteni, és végigtörölni vele az ablakkeretet, ajtókat, csempét, háztartási gépeket…simán leviszi egy két mozdulattal a légypiszkot a keretekről pl..falról a piszkot, filctollat a csizmáról..érdemes beszerezni.
  Profissimo márkájú, németül van ráírva schmutzradiere néven fut, de ha koszradírként kéritek az eladóktól, tudni fogják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük