Mit és mikor? – Házimunkáról kezdőknek 2.

2013. 09. 23.

Ez a bejegyzés a kezdőknek szóló sorozat második része. A napi házimunkákról az első részben olvashatsz.

Heti takarítás

(maximum 2 óra)
Megjegyzés: fentről lefelé, balról jobbra haladj. Emeletes házban kezdd a felső szinten.

 • Portörlés: A nyitott polcokat, dísztárgyakat, ablakpárkányokat és bútorokat töröld le enyhén nedves, mikroszálas törlőkendővel.
 • Tükrök tisztítása: Az ujjlenyomatokat és foltokat szórófejes flakonba tett ecetes vízzel könnyen eltávolíthatod. A fürdőszobai tükörre kenj borotvahabot, és papírtörlővel töröld át, így nem fog bepárásodni a tükör.
 • Ajtókeretek letörlése.
 • Gáztűzhely takarítása
 • Fürdő és wc tisztítószeres takarítása: a napi áttörölgetés mellett hetente egyszer tisztítószerrel is takarítsd ki a kádat, mosdót, wc-t. A zuhanykabin ajtaját vagy a zuhanyfüggönyt is töröld át.
 • Alapos porszívózás: haladj végig a lakás minden helyiségén, ne hagyd ki a nehezebben hozzáférhető sarkokat sem. A kárpitozott bútorokat is porszívózd át.
 • Felmosás: felmosószeres vízzel moss fel mindenhol.

A heti takarítást megcsinálhatod egyben, vagy részletekben is, akár úgy hogy egy plusz feladatot csinálsz meg a napi házimunkák mellett. 2 órára elosztva a feladatokat, nagyjából 17 perc jut mindenre. Lesz olyan feladat, amivel ennél hamarabb végzel,így egy másik feladatra jut kicsit több időd, vagy hamarabb végzel. Az időkorlát használatát azért javaslom, mert amikor jobban tudatában vagy az idő múlásának kevésbé engeded meg magadnak, hogy elkalandozz.
Gördülékenyebbé tehet a munkát azzal, hogy a heti takarításhoz szükséges tisztítószereket, törlőrongyokat összekészíted egy dobozba, vagy vödörbe és ezzel jársz körbe a lakásban.

Share

Hozzászólások

 1. Én épp ma csinálom a heti nagytakarítást! 🙂

  Viszont nem fér bele 2 órába sajnos, bárhogy is igyekszem. Összecsapni meg nem akarom.

  Mit csinálhatok rosszul?
  Egyébként átlagos méretű a lakásunk, 60 nm és ahhoz képest relatív kevés a bútorunk.

 2. Kedves Kata!
  Pedig egy 60 nm-es lakásban ennyi idő bőven elég kell, hogy legyen. Nem aprózod el valamelyik tennivalót? A gáztűzhelyet minden főzés után rendbe lehet tenni, az ajtókat sem muszáj hetente letörölni, hacsak nincs kisgyerek, aki állandó nyomot hagy. Haladj helyiségenként, pl. 1. fürdőszoba, WC rendbetétele, ahogy Andi írta majd porszívózás itt 2. szobákban rendrakás, portörlés, porszívózás 3. nappali-konyhában rendrakás, portörlés, porszívózás 4. a folyosón áthaladás közben rendrakás, portörlés, porszívózás 5. felmosás az egész lakásban a járólapos/műpadlós helyiségekben.

 3. Én is így vagyok, ha heti takarítás van, biztos nem fér bele a két órába. Nekem a legtöbb időt az elpakolás viszi el. A gyerek cucca, itt egy könyv, ott egy könyv, vagy újság, … nem tudom még, hogy miket pakolok, de jó sok idő.

 4. Sok éves tapasztalat után nekem is az a véleményem, hogy 2 óra kevés. Nagytakarítás helyett inkább az alapos takarítás kifejezést használnám. És egy javaslat: kezdjük a takarítást a mennyezet pókhálózásával, és a magasan futó fűtéscsövek (ahol vannak ilyenek) portalanításával.Utána a többi…

 5. nekem elpakolni napi szinten kell, mert különben kupi van, de rettenetes. rengeteg papírlap a földön, mert rajzolás után a gyerekek szétdobálják, játékok, mesekönyvek is gyakran kötnek ki a földön, ezért jövök-megyek és közben pakolok

 6. Lehet, hogy elaprózom 🙁

  Sajnos pakolni nálunk is kell állandóan, egész nap rendet rakok és nem látszik :(:(
  Mondjuk a legnagyobb problémám a rendrakással van, nem is a takarítással. Kosz soha sincs nálunk, de rendetlenség….hát az nagyon gáz.

  Azért is találtam ide erre az oldalra, hogy hátha itt tanulhatok valamit.

  A kupit az egyik sarokból a másikba tolom nap, mint nap 🙁

  Kata

 7. Kata
  Egy alapos és szigorú lomtalanítás után jobb lenne a helyzet. 🙂
  Olyan nincs, hogy nincs mit kidobni.:))

 8. Körtvélyessy Andrea Says: szeptember 24, 2013 at 7:17 de.

  Szia Kata! Egyetértek Szilvivel. Nálad először is egy nagy lomtalanítás szükséges, majd a maradéknak megtalálni a helyét. Ezekután már “csak” annyi kell, hogy lehetőség szerint a családtagok is rászokjanak, hogy ha valamit kivettek valahonnan, azt használat után visszategyék ugyanoda.Így egy csomó időd felszabadul, ráadásul nem lesz idegeskedés amiatt, hogy ezt sem találom, azt sem találo, és nem kell keresgélni semmit. Tudom, hogy nehéz rávenni a kedves családtagokat is erre, de nem lehetetlen.Csak kitartás! Persze ahol kicsi gyerek van, ott együtt pakolunk,így voltam mindhárommal.Szépen meg is tanulják. Aztán jön a serdülőkor és jobb nem bemenni a szobájukba.De itt is van remény. A serdülőkor elmúltával újra rendszeretők lesznek. Nekem az a tapasztalatom, hogy érdemes az időt rájuk szánni, mert kb. 18-20 éves koruk körül egyszerre csak minden előjön, amiről azt hittem, hogy falra hányt borsó volt. Szóval kitartás minden kis és serdülőkorú gyerek mamájának.

 9. nem biztos hogy elaprózod. én tavaly karácsonykor találtam fel a spanyolviaszt újra 🙂 akkor 3 hétig voltak itthon a gyerekek a téli szünet+ betegség miatt egyfolytában, és nem győztem pakolni. ha széthagyják a játékokat, akkor az megy egy zsákba ami szanaszét van, mert unom folyamatosan ismételni magam, a zsák pedig megy a padlásra. ha nincsenek itthon napközben, akkor nincs akkora rumli. nyár végére megint előjött ez a probléma, alig vártam az ovikezdést mitnemongyak 😀

 10. Miért ti pakoljátok el rajzolás után a gyrekek által szétdobált papírokat? És a mesekönyveket? Teljesen igaza van Andinak: a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy anya nem csléd, és a saját holmiját mindenkinek magának kell rendben tartania. Akkor veszek elő újabb játékot, ha azt, amit már meguntam, visszatettem a helyére. Lefekvés előtt evidencia a rendrakás, csak ezután jön a vacsi, fürdés. És ha nem megy elég gyorsan, akkor sajnos elfogy az az idő, amit a mesére szántunk volna. Ez van srácok – majd holnap ügyesebben pakoltok. 🙂

 11. mert a legkisebb dobálja szét a mesekönyveket, papírokat, és ő nem hadra fogható még, legalábbis nagyon ellenáll, mert két éves 🙂 próbálom befogni, a legnagyobb aranyosan csinálja, de a középső nem hajlandó szinte egyáltalán semmire, napi 100x pedig már unom elmondani, kezdek olyan lenni, mint egy papagáj 😛

 12. Nekem 2 fiam van. A nagyobb 7 éves, a kicsi 8 hónapos.
  A kicsinél egyszerű, minden játéka egy tartóban van.
  A nagynál van egy láda, abban vannak azok a játékok, amiket használ, van egy másik, amikben a már ritkán használt, de még “nemszeretnék megválni tőlük” játékai vannak. És egy a legoknak, meg egy a könyveknek. Évente 2x válogatja át őket, hogy mi az ami kell, és mi az, ami nem. Polcon nem tartok nála semmit, csak porfogó lenne (kivéve az épp aktuálisan kedvenc könyvek, max 3 darab, meg a társasjátékok), minden egyéb a tárolókban.
  így nekik is könnyebb pakolni, mert csak be kell dobálnia a tárolóba.
  Régen variáltam: külön doboz az autóknak, külön a puskáknak..stb..de úgy nem pakolt olyan könnyen…:))) Ezért egyszerűsítettem.

 13. Körtvélyessy Andrea Says: szeptember 24, 2013 at 10:36 de.

  2-3 éveseknél nagyon jó módszer, ha fogsz egy bábot,aki szeretne elpakolni, és “megkéri” a kicsi gyerkőcöt, hogy segítsen neki.”Mondhatja” a báb, hogy fáradt,stb.Meglátod, milyen szépen fog pakolni a kétévesed. Utána viszont a báb dicsérje meg, és kérje meg, hogy másnap is segítsen majd neki.
  Amúgy bábozással rengeteg mindent el lehet érni a gyerekeknél. A legtöbbjük imádja és teljesen azonosul vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük