Mit és mikor? – Házimunkáról kezdőknek 1.

2013. 09. 18.
[box type=”shadow”]Ez egy kezdőknek szóló sorozat első része. 4 egymást követő részben veszem sorra a napi, heti, havi és éves háztartási feladatokat. Bízom benne, hogy ezzel az összeállítással nem csak Andrea, aki ezt a témát felvetette, hanem minden kezdő jobban át fogja látni a dolgokat, és segítség lesz a saját rutinok kialakításában. [/box] Kezdjük a napi házimunkával, ezeket az állandóan használt terekben végezzük. A szakirodalom és nagymamáink aranyszabályait követve ajánlatos naponta takarítani a konyhában, fürdőben, és a wc-ben. Nem kell aggódni, mindent A-tól Z-ig nem suvickolunk ki ilyenkor, hanem csak a lényeges pontokat. Tehát ne bonyolódj bele nagyobb takarításba, “még ezt is megcsinálom” felkiáltással. A cél az, hogy ahogy egyre rutinosabb leszel, a napi házimunkát tartsd 30 percen belül.
takaritoszerek

Napi feladatok

(maximum 30 perc)

 • Töröld át a mosdót és a kádat: a napi gyors áttörléssel eltűnteted a vízkő nyomait. Ecetet és mikroszálas törlőkendőt használva a csapokat is szép fényesre tudod törölni. 2-3 perces munka és garantáltan szép látvány a csillogó csap és mosdó.
 • Kefével töröld át a wc-kagylót: az ok egyszerű, eltünteted a vízkő nyomokat, és a kisebb szennyeződéseket, megspórolod a későbbi sikálást.
  Töröld át a wc-ülőkét: nedves tisztítószeres kendővel, vagy ecettel töröld át az ülőkét.
 • Készítsd be és indítsd el a mosást.
 • Porszívózz fel: Itt arról van szó, hogy a nagyobb igénybevételnek kitett terekben porszívózz. A nappaliban, konyhában, és előszobában például. Ez a napi gyors porszívózás nem keverendő össze a lakás teljes és alapos kiporszívózásával. (Ez majd a heti feladatokban lesz benne).
 • Mosogass el: kiábrándító reggel egy halom mosatlan edénnyel szembesülni.
 • Töröld le a pultot: mosogatás után üres a pult, pillanatok alatt végezni lehet ezzel.
 • Vidd ki a szemetet.

A mosással és a szemét kihordással lehet rugalmasan bánni, ha nincs annyi koszos ruha, akkor elég 2-3 naponta is beindítani a gépet. A napi gyors porszívózással is ez a helyzet. Ha nincs háziállat, vagy gyerek, aki napi szinten koszol, akkor ez sem feltétlenül szükséges minden nap. Nálunk a nappali a játék és az otthoni irodám színtere is. A gyerekek folyamatosan hozzák-viszik a holmijaikat, előfordul, hogy itt is nassolnak, és nem az étkezőben, szóval a nappali komoly igénybevétel alatt van. A lényeg az, hogy a napi gyors porszívózásnál azokat a tereket érintsd, ahol egész nap folyik valamilyen tevékenység, vagy gyorsan koszolódik.

Az, hogy melyik házimunkát mikor csinálod meg, az időbeosztásodtól (mikor kelsz és fekszel) és munkaidődtől is függ. Régebben a mosdót és a zuhanyt reggel töröltem át, aztán áttettem estére, mert a reggelek mindig sokkal zűrösebbek.

Ne felejtsd el összeállítani a saját háztartási naplód. Segít átlátni a dolgokat, és időt spórolsz a segítségével. A letölthető táblázatokhoz kattints ide.

{Kép forrása}

Share

Hozzászólások

 1. Kedves Andi.Nekem ez nagyon hasznos cikk volt!Kezdő hàziasszony vagyok egy elèg nagy hàzban,ès elèg nehèz szàmomra,hogy mindig tisztasàg legyen,pedig mèg nincs is gyerkőc,csak cica,kutya.Azèrt nehèz talàn,mert nem jòl osztom be az időm,ès mindent tökèletesen akarok csinàlni.Ezt a cikket olvasva,kicsit rendet tettem a fejemben,ès követni fogom a fent leìrtakat 🙂 Nagy lelkesedèssel vàrom a következő cikket.Még az lenne a kèrdèsem,hogy ki hogy vezeti a hàztartàsi naplòjàt,illetve abban a hàzimunka rèszt?

 2. Körtvélyessy Andrea Says: szeptember 18, 2013 at 4:51 du.

  Szerintem nagyon fontos, hogyha bármilyen kicsi folt is keletkezik,(csoki,zsír szörp stb) azonnal töröljük le vagy fel, mert ha már megszáradt sokkal nagyobb munkával jár a felsikálásuk.Ha olaj csurgott ki, bármilyen picike is, az meg még balesetveszélyes is, ha otthagyjuk, hogy majd később feltörlöm.Mindent azonnal.Sok időt spórolhatunk meg vele.

 3. Szuper!!! Köszi! Várom a folytatást!

 4. Én már egy ideje próbálkozok a napi rutinok kialakításával, van, ami működik, van, amin még van mit csiszolni. Mosogatni pl utálok, azt mindig akkor csinálom, mikor megy a vízforraló vagy a mikró, mert 2 percig ki lehet bírni. nap végére í]y is mindig elfogynak a szennyes edények. Ugyanez igaz a teregetésre is. Azt rendszerint akkor oldom meg, ha a kislányom fürdik. Ez idő alatt így is- úgy is a fürdőben kell lennem, legalább nem érzem időrablónak a ruhákkal való vesződést. És ami nekem nagyon-nagyon sok időt spórol meg, hogy a ruhaszárítóról leszedett ruhákat nem tárolgatom mindenfelé, hanem rögtön hajtogatom és teszem a szekrénybe, csak azt a pár dolgot, főleg a gyerekruhákat és pelenkákat hagyom elől, amiket vasalni kell. És egyetértek Andreával, mindent azonnal. Egy kis morzsát összeszedni vagy egy kis mocskot feltörölni fél-fél perc. De ha ezek összegyűlnek, akkor fél órákat is elrabol ez a sok apróság.

 5. A csaptelepek tisztítása nálunk még ennél is egyszerűbb: minden este az utoljára fürdő puha pamut ronggyal szárazra törli a csaptelepeket. Eredmény=nulla vízkő. És semmilyen tisztítószert nem használtunk!

 6. Nagyon hasznos cikk!

  Jó lenne ilyen a nagytakarításhoz is, amikor mindent á-tól z-ig meg kell csinálni. Szerintem én tuti kihagyok olyasmit, amire nem is gondolnék, hogy szükséges olyankor.

 7. A mosogatás kivételével én mindezt hetente csinálom, mert azt a napi fél órát szerintem rendszerezésre, szortírozásra érdemes fordítani. Az előrevivőbb, mint naponta takarítani a WC-t. Rövid ám az élet, hogy sziszifuszi sikálással töltsük. A szortírozás és a rendszerezés viszont valami új létrehozásához ad alapot, ami közben talán jobban érezzük, hogy élünk.

 8. Hát le a kalappal aki pl. kisgyerekek mellett, vagy a napi munka + utazás mellett minden napját a kád és a mosdó kitörölgetésével kezdi! 8-o Akkor tudom elképzelni ha valaki otthon mereszti a s***t egész álló nap, mert csak apuci gürcöl, és már tényleg nem tud magával mit csinálni. De átlag emberek szerintem nem ezt csinálják abban a napi 20-30 perc szabadidejükben!!!

 9. Csányi Andi Says: október 1, 2013 at 11:01 de.

  missouri: Köszönöm a véleményedet. Az otthon lévő nők ilyen minősítésével nem értek egyet, kérlek ettől tartózkodj a jövőben.
  A kád és a mosdó kitörlése higiénés szempontból ajánlott naponta. Fogni egy rongyot, fújni egy kis ecetet a kádra és a mosdóra, majd áttörölni nem több 1,5 percnél. Ha az eszközök kéznél vannak a fürdőben, észre sem lehet venni, hogy ennyivel többet volt ott az ember. Aki úgy érzi, fontos neki a fürdő tisztasága, az munka mellett is rászánja azt az 1 percet. Senki sem a szabadidejében takarít. Szabadideje mindenkinek azután van, hogy elvégezte az otthoni tennivalókat. Az pedig, hogy valóban leül-e valaki pihenni, vagy inkább megcsinál még valamit mindenkinek az egyéni döntése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük