Rendrakás és takarítás – A bejárat és az előszoba

2010. 10. 18.

Belépve az ajtón az előszoba adja az első benyomásokat az otthonodról. Ha folyton megbotlasz a cipőhalomban és a kabátodnak nincs helye a fogasokon, akkor rossz nyomon jársz, a saját birodalmad a fejedre nőtt. Karen Kingston szavaival élve: Az otthonunk hűen tükrözi a lelkivilágunkat. A látható rendetlenség pontosan leképezi a belső folyamatainkat.

Lomtalanítás
Alapos lomtalanításhoz használhatod a 4 doboz módszerét, vagy Karen Kingston listázós módszerét. 
Időhiány esetén szorítkozz a legalapvetőbb feladatra és dobj ki mindent ami szemét, amit pedig el kellene pakolni gyűjtsd össze egy dobozban. Például a nyári szandálokat már ideje eltenni. Amikor nem esik az eső a gyerek gumicsizmája és esőkabátja se legyen az előszobában, ha tudod máshol is tárolni. Alkalmasint keress megfelelő helyet ezeknek a holmiknak.
Ha kertes házban laksz a bejárat környékén is nézz szét. Az ásó és a slagg igazán nem ide való, a kutya póráza is legyen inkább a lakásban.
Ne gyűjtsd a kidobásra váró szemetet az ajtó közvetlen közelében. Nem egészséges. A háztartási hulladékot a lakásból azonnal dobd a kukába, csak pár méterrel kell többet menni. A kidobásra váró lomoknak sem itt van a helyük. Ha az elkövetkező napokban semmiképp sem tudsz megszabadulni a lomoktól ideiglenesen vidd le a pincébe. Nehogy elfelejtsd hogy hova tetted őket, szabadulj meg a lehető leghamarabb attól ami már nem kell.

Rendrakás
A feng shui szerint az előszoba a lakás egyik legfontosabb pontja, mert itt áramlik be a jótékony energia.  Ha az otthonod bejárata barátságos, a hozzád látogatókban is kellemes érzések ébrednek.
Amikor már csak azok a holmik vannak az előszobában amiket használ a család, nincs más dolgod mint szépen elrendezni őket. Írtam egy rövid listát az előszobában tárolt holmikról, amikor rendet raksz ezeknek kell helyet találnod:
 • aktuálisan használt cipők, kabátok
 • kendők, sálak, sapkák, kesztyűk 
 • táskák (csak amit használatban, a többit tartsd máshol)
 • lakáskulcsok
 • a családtagok papucsai, otthoni cipői
 • vendégpapucsok
 • cipőápoló szerek 
 • egyéb használatban lévő dolgok (például: tornazsák, esernyő)
Tárolás
Egy jó előszoba bútor könnyen megoldja a tárolási gondokat, de ha kicsi a helyed akkor muszáj kreatívnak lenni, hogy ne egy kupacban álljanak a holmik.
Kis helyeken érdemes felfelé terjeszkedni: a fogasok fölé lehet például polcot tenni, itt dobozokba rendezve helyet kaphatnak a téli kiegészítők, a vendégpapucsok és más kisebb kellékek.

Nálunk a vendégpapucsok, és a séták kellékei, például a háti hordozó, a cumisüveg melegen tartó és az összecsukható esernyők ilyen dobozokban laknak:

HABOL dobozok az IKEA-tól

Nekem olyan előszoba bútorom van, amin egy ruhaakasztó rúd van és vállfákkal lehet feltenni rá a ruhákat. Mivel nagyon keskeny az a falrész, ahova rögzíteni lehetett a bútort csak a gyerekvállfák férnek el rajta, itt kaptak helyet a gyerekek játszóteres ruhái, ezek használat után nem kerülhetnek be a szobákba, mert tele vannak homokkal és kavicsokkal. Ősszel és télen meg valahogy mindig nyakig sáros lesz a fiam (csak tudnám hogy csinálja), így ezek a ruhák az előszobai száradás után a szennyesben landolnak.

A saját kabátjainkat az előszobából nyíló tárolóban tartjuk. A ruhaakasztó rúd fölött egy polc is van, az előbb említett dobozokat itt tartom.

Takarítás

Alapdolgokat gyűjtöttem össze, amiket érdemes megcsinálni, a többit a saját lakásod adottságai alapján írd hozzá a listához.

 • Ajtó lemosása
 • Villanykapcsoló letörlése
 • Ajtórács letörlése
 • Portörlés (előszoba bútor)
 • Tükör tisztítás (nálunk rendszeresen kéznyomok vannak a tükrökön, a kétévesem szerint jó buli vajas kézzel végigfogdosni mindent)
 • Alapos porszívózás, felmosás
 • Ablakpucolás (ha van)
Ajánló
A téli cipőápolásról a tutitippek.hu oldalon
Ti hogyan tartotok rendet az előszobában? 
Share

Hozzászólások

 1. Hát én sehogy sem tudok ott rendet tartani. Társasház, se tároló, se garázs, se pince, se padlás. Kínomban pl télen a nyári ruhákat a nagyszülőkhöz viszem el és fordítva, ezt nem tehetem meg az esővédő felszereléssel 🙂
  Ezenkívül van 2 felnőtt és 3 gyerek bringa, ebből kettő az előszobában fér el, három az erkélyen. Plusz a bukósisakok, mellények…
  Kamránk sincs, viszont az előszoba a leghűvösebb helység, így ott tároljuk a krumplit, hagymát.
  Na itt hogyan lehet rendet tartani?

 2. Csányi Andi Says: október 17, 2012 at 9:06 du.

  Krisztina: ha sok a holmi, akkor egy jó tárolórendszer sokat segíthet. A bukósisakokat lehet akasztón, polcon, vagy valamilyen fedeles tárolóban tartani, amire rá is lehet ülni. A kabátokat fogason, vagy ruhaakasztó rúdon vállfákkal. Az apróságokat dobozban egy polcra téve.
  A krumplit, hagymát zöldségtároló dobozba tenném. Ennek lyukas az oldala, így ha egymásra van téve két dohoz akkor is megoldott a szellőzés.
  A biciklik tárolása elég problémás, ha kicsi a belmagasság akkor nem sok lehetőség van. 4 méteres belmagasságnál meg lehet oldani például, hogy a plafonra rögzített tárolóba kerülnek a biciklik.

 3. Sajnos kicsi a felület, ahová bármit is tehetünk. Az egyetlen falrésznél van akasztó a kabátoknak, felette polccal, illetve egy polcos állvány is, amin sok minden elfér. A ráülős tároló jó lenne, de ott vannak a bringák 🙁
  Sajnos mindenképp úgy nézünk ki, mint egy lomtár…
  Főleg, hogy ötünkre elég sok a kabát, sapka, főleg télen. Néha leszedem, amit nem hordunk, de még így is. A cipőkről nem is beszélve 🙂
  No nem baj, azért túl lehet élni 😉

 4. Mi a 4 doboz módszere?

 5. Csányi Andi Says: október 27, 2013 at 9:39 du.

  Kedves Kriszti!
  A dobozos módszernél négy nagyobb dobozba csoportosítja az ember a holmikat, amik lomtalanít. A dobozokra a következő feliratok kerülnek: tárolás, elpakolni való, elajándékozható/eladható és szemét. Bővebben a módszerről itt olvashatsz: https://www.rendteremto.hu/°blog/doboz-rendrakas/

 6. A készülődés most kezdődött a héten, én egy kis fáziskésésben vagyok, de gyorsan összekaptam magam, és ma kilomtalanítottam az előszobát, utána pedig ki is takarítottam.
  Az öt éves lányom is segített, kiválogatta a cipőit, kitörölte a cipős szekrényét, öröm volt nézni 🙂
  Most tanulmányozom a további teendőket 🙂
  Ha 1-1 hét jut egy helyiségre, legalább lesz időm lomtalanítani. Olvasgattam már a fly programot is, látom a szisztémáját, de nehéz megvalósítani, amíg nincs kilomtalanítva a lakás. Szerintem utána könnyebb lenne a rendet fenntartani, és elkerülhetnénk a kampányszerű takarítást, mehetne folyamatosan, kis lépésekben…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük