Szünidő tervezés

2014. 05. 19.

Mielőtt valami nagyon komoly projektre gondolnátok leszögezném, hogy semmi eget rengetően bonyolult dolgot nem fogunk csinálni. Ismét az előre tervezés előnyeire szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy azt mondhassátok, pontosan tudjátok hogyan alakulnak majd a nyári hónapok, ne azt, hogy azt sem tudom hol áll a fejem.
Lássuk hogyan kezdj hozzá tervezéshez:

1) Fogd a határidőnaplódat, vagy az online naptáradat (Google naptár, Cozi Calendar) és írd fel melyik intézmény mikor lesz zárva.
Határidőnaplóban a zárások idejét a havi bontású naptárban tudod jól láthatóan jelezni. Ha van egy példányod az Anya mindent megtervez 2014-ből, akkor lapozd fel a Szünidő tervező oldalakat a háztartási napló részben, itt mindent egy helyen jegyezhetsz fel.
2.) Kérdezz rá, hogy melyik intézmény milyen formában tart ügyeletet a szünet ideje alatt. Ezt is írd fel.
3.) A táborok időpontjait is írjátok fel a havi tervezőbe, vagy a szünidő tervezőbe.

Az első lépsekkel meg is vagy. Már tudod hogy alakul 1-2 hét a szünetből.

4.) Ülj le a pároddal és nézzétek meg, melyik hetekben lesznek itthon a gyerekek. Beszéljétek meg, ki mikor vesz ki szabadságot, és mikor legyen a családi nyaralás.
5.) Gondoljátok át, hogy azokban a hetekben, amikor dolgoztok ki tud vigyázni a gyerekekre. El lehet vinni a gyerekeket néhány napra a nagyszülőkhöz? Milyen más lehetőségeitek vannak?

+1 tipp: Írd össze, hogy a nyári hónapokra és szeptemberre mikor vannak az ebédbefizetések!

Share

Hozzászólások

  1. Én is most kezdem a szünidőt tervezni, és a fentiek már megvannak, azzal a különbséggel, hogy nálunk nem gond a szabadság, hiszen itthon vagyok egy baba miatt. A kérdésem csak az lenne, hogy mi jön ezek után? Úgy értem, hogy van jónéhány hét, amikor itthon vannak a gyerekek, hogyan tervezed meg, hogy ezeken a heteken, napokon mit csináltok, hova mentek… Az előző évek alapján nekem ez a rész valahogy mindig szörnyen sikerül. Mivel soha nem volt tervem, a vége az lett, hogy a gyerekek sokat veszekedtek, én is ideges voltam, mert mindig mást akartak csinálni. Már többször gondoltam rá, hogy megtervezem, mikor hova megyünk, az itthon maradós napokon pedig mit fogunk csinálni (kézműveskedés, játék, stb), de valahogy soha nem jutottam a végére, és megint úgy indultunk neki a nyárnak, hogy inkább egy csomó táborba elküldtük a gyerekeket, csak ne unatkozzanak itthon. Idén szeretném velük tölteni a nyár nagyobbik részét, ezért kérem a segítséget. Nem tudom, érthető-e, amit szeretnék…

  2. Kedves Mariann!

    Tényleg nem egyszerű megtervezni a nyári elfoglaltságokat a gyerekeknek. Tavaly még otthon voltam velük én is, és a nagyobbik ment nyári táborba, egyszerűen azért, mert neki kellett ez ahhoz, hogy ne unja teljesen el magát. A különböző korosztályú gyerekeknél összehangolni az elfoglaltságokat nem könnyű. Terveztem kézműveskedést minden napra nekik, az UV riadós időszakokra, amikor bent kellett legyenek a lakásban. Nem volt kötelező, de amelyik nem vett részt benne, annak hagynia kellett a többieket. Pld. készítettünk dobozból akváriumot, papírhalakkal, különböző technikákkal. ez nem egynapos projekt volt, minden nap másik fázist készítettek, és annyi elég is volt arra a napra, utána már szépen eljátszottak. Illetve az is nagyon jó, amikor minden nap másnál gyűlnek össze játszani, 8-10 gyerek már jobban el van különösebb felnőtt beavatkozás nélkül, mint 3-4, mert kisebb az összeveszés kockázata. Nektek is van időtök kifújni magatokat, nem annyira megerőltető a nyári időszak. Szerintem meg lehet beszélni a szülőknek egymás között. Ez még úgy is működik, hogy minden nap más-más viszi őket a játszótérre (bár ebben az esetben két felnőtt jobb megoldás). Ülj le velük, és beszéljtek meg, hova szeretnének elmenni a nyáron közösen, és tervezzétek is be. Mondjuk mindegyikők javasolhat 1-2 helyet és akkor a többieknek sem szabad nyafognia, hogy nem akarnak menni. A kézműveskedést ne eröltesd, amelyiknek kedve van hozzá kezdjétek el, a többi úgy is csatlakozik majd, mert neki is kell olyan. A neten nagyon sok jó ötlet van udvari játékra is. Egy meleg napon pld. vizibomba dobálása is j mulatság. Vagy egy csendes langyos esős napon kint játszani tapicskolni az esőben (persze ehhez udvar kell), biztosan nem fáznak meg, és még felnőtt korukban is emlegetik majd. Vagy csak fújjanak buborékot, akár szívószállal, a régi módszer szerint, sokkal érdekeseb, mint az előre elkészített bolti. Ne görcsölj rajta, és ne félj eltérni a tervtől, akkor te is élvezni fogod, és némi veszekedés azért belefér néha. Nekem a tavalyi évem már hasonlóan meg volt tervezve, és nagyon jó volt itthon velük.

  3. Köszönöm, Amaranta, a választ! Szerencsére kertünk van, úgyhogy az a szebb napokon azért ad némi könnyebbséget, hogy bármikor kiküldhetem őket. Van benne homokozó, jó nagy, hogy a négy gyerek (illetve még csak a három nagy) elférjen, és július környékén felfújjuk a nagy medencét is.

    Szuper ötlet a nagy projekt több napra bontása, ezzel azt hiszem meg is próbálkozom. De sajnos a legnagyobb problémám még mindig marad: magár a tervezésre nincs igazán időm.

    egyébként erre az üljünk össze, és mondjon mindenki pár helyet, ahova menni akar a nyáron dologra már én is gondoltam, és most megerősítettél ebben. Lehet, hogy ma, ha hazahoztam őket, ezen túl is esünk. A többi meg talán majd adódik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük