Segítség nagytakarításhoz: Így tisztítsd ki a szőnyeget.

2012. 09. 04.

Itt az újabb évszakváltás:az ősz a betakarítás, befőzés mellett a következő nagytakarítás ideje is. Az őszi takarítást érdemes minél előbb beiktatni, mielőtt esősre, hűvösre fordulna az idő.
A nagytakarítás klasszikus feladatai közé tartozik az ablakpucolás, a bútorok és falak portalanítása. Emellett a szőnyegtisztításról se feledkezzünk meg.

A rendszeres porszívózás ellenére is nagyon sok por ül meg a szőnyeg szálainak tövében. A felhalmozódó kosz nem tesz jót az egészségnek, a por irritálja az orrnyálkahártyát, fokozza az allergia és a nátha tüneteit. Ne söpörd hát a szőnyeg alá a problémát, írd fel ezt is nagytakarítós listádra.
Ha gyermeked vagy kisállatod mellett nem szeretnél vegyszereket használni a szőnyegtisztításhoz, próbáld ki egy kisgyermekes anyuka a házi praktikáját:
 

Szőnyegtisztítás vegyszer nélkül

Amire szükséged lesz:

 • mosószóda
 • keményítő
 • 1 db citom
 • kefe
 • szórófejes flakon
   1. 1 evőkanál mosószódát keverj el 1 liter meleg vízben. Mártsd a kefét a vízbe és dörzsöld át vele a szőnyeget. Vigyázz, hogy ne áztasd el a szőnyeget, elég ha csak nedves lesz. A mosószódás víz fellazítja a makacs szennyeződéseket.
   2. 1 citrom levét keverd el 2 dl langyos vízzel. A keveréket töltsd egy szórófejes flakonba és fújd be vele a szőnyeget. A tisztaság mellett a citromtól jó illata lesz a szőnyegednek.
   3. Végül szórd be a szőnyeget keményítővel. Várd meg amíg magába szívja a nedvességet és porszívózd fel.
Share

Hozzászólások

 1. Ez így igaz a szonyegpaplan.hu ajánlásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük