Az én házam, az én rendem – pillanatkép az otthonunkból

2012. 09. 12.

Amikor valaki megkérdezi mi a legjobb módja annak, hogy kicsit szervezettebbek és rendezettebbek legyek a napok azt válaszolom, hogy a rendrakás. Itt a blogon sok hogyanra és miértre adtam már választ a rendrakással kapcsolatban. Ma elkalauzollak benneteket a lakásunk egyik szegletébe, nevezetesen a ruhásszekrényhez, ahol felütötte a fejét a káosz.

Annyira tarthatatlan lett a helyzet a kinőtt a gyerekruhák miatt, hogy már-már kiömlöttek a holmik, amikor valamiért kinyitottam a szekrényajtót. Ezért itt volt az ideje rendbe szedni a szekrényt.

Folyamatosan azt hajtogatom, hogy szortírozzatok, rakjatok rendet. Nehéz dolgot kérek, tudom. Az érzéseink, az emlékeink, időről időre megálljt parancsolnak, arra akarnak rávenni, hogy ne váljunk meg attól ami a miénk. Ilyenek vagyunk, ragaszkodóak. Amikor szortírozol, és eldöntöd mi megy vagy marad, ennek pont az ellenkezőjét kell tenned: elengedni ami a tiéd volt.
Biztosan vagytok néhányan, akik tudtátok, hogy nagy a kupi, és ideje volna egy alapos rendrakásnak. De szortírozás közben rátok tört emlékek és érzések miatt inkább nem folytattátok tovább. Ne gondoljátok, hogy ti képtelenek vagytok erre, ne vádoljátok magatokat, ha nehezetekre esik megválni egy-két dologtól, ha fáj egy kicsit. Ez hozzá tartozik a lomtalanítás és rendrakás körforgásához.
Nincsenek kőbe vésett szabályai a rendrakásnak, ha nehéz állj meg egy kicsit, és folytasd máskor, de ne hanyagold el. Rutinos rendrakónak tartom magam, de még a mai napig vannak dolgok amitől a szokásosnál nehezebb megválnom. Így jártam a gyerekruhákkal: emlékeztem rá melyik ruhát mikor adtam először a fiaimra, melyik volt az a ruha amiben mind a kettőjüket lefotóztam 1 hónaposan, és melyikben hoztam őket haza. Felkavaró volt a sokféle emlék és a hozzájuk kapcsolódó érzések. Sok ruha felett elméláztam, volt amit először a megtartom dobozba tettem, majd végül az elajándékozósba.
Ha könnyű volna szortírozni és rendet rakni nem írnék róla ennyit. Saját magamon tapasztalom ugyanazokat a nehézségeket, amiket ti is éreztek.

Ikeás zsákokban gyűjtögettem azokat a ruhákat, amiket már a kicsi is kinőtt: egy a szekrényben volt, ráhalmozva a többi kinőtt ruha, 3 pedig a szekrény mellett. Mindent kiszedtem és elkezdtem átválogatni aszerint, hogy eladom, elajándékozom, vagy megtartom. A gyereklétszám még nem végleges, ezért egy alap ruhatárat hagytam minden méretből, amit majd csak ki kell egészítenem ha eljön az idő.

 

Íme 2.5 órányi szortírozás és rendrakás eredménye képekben:

rendetlenség a ruhásszekrényben
A barna Ikea-s költöztetős dobozba került az alap ruhatár amit megtartok, az egyik ruhazsákba és egy kék táskába az eladásra szánt ruhák, a másik kék táskába kerültek az elajándékozandó ruhák.
Sikerült sokkal jobban elrendeznem őket a szekrény mellett mint korábban, így addig sem káoszos a látvány, amíg eladom, elajándékozom a ruhákat.

A ruhásszekrény aljába két zsák ruha került, mindkettőben olyan ruhák vannak, amit a fiúk még tudnak használni.
A gyerekruha ügy letudva, a következő lépés, hogy átnéztem a saját ruháimat.

Ti hol raktatok rendet legutoljára?
 

Share

Hozzászólások

 1. Kedves Andi!
  Ajánlom figyelmedbe az egyre jobban terjedő Garázsvásárokat. Kiváló lehetőség a csak ide-oda pakolt cuccoktól való szabadulásra, meg persze az újabbak beszerzésére:)
  Azért bátorkodtam ez megírni, mert elnézve a képeket hiába raktál rendet a mennyiség nem csökkent és tuti, hogy nincs is mindenre szükségetek:)
  Üdv.
  Anikó

 2. Körtvélyessy Andrea Says: szeptember 12, 2012 at 12:33 du.

  Egyetlenegy kis rugdalózót tartottam meg,azt amelyiket mindhárom csemetém viselt 1 hónaposan.A többit meg látom,ha előveszem a fényképeket.

 3. Csányi Andi Says: szeptember 12, 2012 at 1:13 du.

  Kedves Anikó!
  Köszönöm, hogy megemlítetted a garázsvásárt. Nemrég volt a közelben egy, ahova elmentem. Jól látod, hogy nem lett levesebb a cucc, csak szét lett válogatva. Most jön az ajándékozás és az eladás, utána majd kevesebb lesz a cucc. Hajlok egy Rendteremtő Garázsvásár felé 🙂

 4. Utoljára én is a lányom ruháit válogattam át – olyan ütemben nő, hogy a tavaly ősszel/télen használt ruháiból sajnos nem sok lesz jó rá idén. Nekem is lett egy “beadom egy bizományiba” kupac – rögtön következő héten be is adtam -,aztán lett egy “odaadom egy hátrányos gyerekeket nevelő ovinak, hogy osszák szét ők” – ezt is következő héten elvittem – és persze lett néhány darabból felmosórongy 🙂 Jó sok helyem felszabadult, de persze kerülnek a helyükre már az új téli cuccok

 5. Sziasztok!

  A szezonálisan nem használt, vagy a következő babának félre tett ruhák tárolására nekem nagyon bevált az a zsák, amiből a levegőt ki lehet szívni. Legutóbb az ismert kávémárka üzletében láttam (nem tudom, leírhatom-e itt a nevét 🙂 ). Négy, kb. 20 l-es zsáknyi babaruha fért el benne. Jó nehéz lett, de a férjem feltette a szekrény tetejére, és tavaszig ott is marad!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük