Rendrakás és takarítás – A nappali

2010. 10. 25.

A nappali a közös szórakozás és a pihenés színtere. Itt fogadod a vendégeidet is, ezért fontos hogy kényelmes és otthonos legyen. A káosz megszüntetésen túl színekkel és jól megválasztott textíliákkal, dekorációkkal teheted hívogatóvá a nappalid.

Lomtalanítás

A módszer a szokásos, először dobj ki minden szemetet, aztán alaposan nézz körbe. Mivel ezt a szobát a család minden tagja használja elképesztő mennyiségű holmi képes itt felhalmozódni, például ruhák, eszközök amiknek nem itt van a helyük. A kanapé igazi melegágya az apróságoknak, rendszeresen találok kisautókat, ceruzákat, aprópénzt a párnák mögött. Érdemes átnézni a könyvespolcot, a DVD és CD gyűjteményt és amire nincs szükségetek azt el lehet ajándékozni.
Szinte mindenki a nappali szobára korlátozza a lakásdekorációt, sokszor a dísztárgyak, fényképek és egyéb apró mütyürök raktárává téve ezt a helyiséget. Legyél kritikus ezekkel a tárgyakkal, csak azt tartsd meg, ami valóban szép emlékeket, kellemes érzéseket kelt benned, a többit inkább csomagold el.

Nem azt mondom, hogy gondolkodás nélkül dobd ki az emléktárgyaidat, mert azoktól a dolgoktól nagyon nehéz megszabadulni amihez érzelmileg kötődsz. Csak akkor dobd ki ezeket, ha képes vagy lemondani róluk. A feng shui egyébként nem javasolja az emléktárgyak és a fényképek felhalmozását, úgy tartja hogy visszahúz a múltba. Lehet benne valami, de a fényképalbumoktól nem vagyok hajlandó megválni.

A szekrények és fiókok rengeteg tárgy elrejtésére alkalmasak, amiket nem szeretnél megmutatni a vendégeidnek. Amikor szortírozol ezeket az egyébként nem látható területeket is vizsgáld át.
A nappalibútor fiókja például kedvelt helye a közüzemi számláknak és más hivatalos papíroknak, a tárolásárukról egy régebbi bejegyzésemben olvashatsz.

Rendrakás

Manapság a nappali a legtöbb családban többfunkciós helyiség. Ennek legtöbbször a helyhiány az oka. Ha máshol nincs rá lehetőség itt kap helyet az étkezőasztal, a dolgozósarok, játszósarok a gyerekeknek. Minden egyes tevékenységhez szükség van néhány dologra, ezeket érdemes a nappaliban tárolni. Ez rengeteg holmit jelent viszonylag kis helyen. A rendrakásban a jó tárolók nagy segítséget jelentenek. Én leginkább a mintás papírdobozokat szeretem, ilyenekből az IKEA-ban hatalmas a választék, pénztárcabarát áron.Lássuk mi mindent érdemes rendbe tenni a nappaliban:könyvek, újságok,DVD-k, CD-k, dísztárgyak és egyéb mütyürök, fényképek, utazásokról megőrzött emlékek, gyerekjátékok, hivatalos papírok.

Amikor minden a helyén nincs más hátra, mint egy alapos takarítás:

  • portörlés
  • dísztárgyak letörlése
  • villanykapcsoló letörlése
  • ajtó lemosása
  • ablakpucolás
  • kárpittisztítás
  • TV képernyő letörlése
  • porszívózás/felmosás
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük