Rendrakás és takarítás: A konyha

2010. 09. 23.

Tekintsd többnek a konyhádat, mint a napi kötelező feladataid egyik színtere, alakítsd úgy hogy a családod tagjai szívesen legyenek ott. Ha kétlépéses minikonyhád van, nincs sok lehetőséged, de egy-két szép dekorációval így is szebbé teheted a konyhád.
A rendezettség a konyha méretétől függetlenül a főzési folyamatok során sokat segíthet.Tapasztalatok szerint a jókedvvel és örömmel megfőzött ételek sokkal finomabbak, mint a kelletlenül elkészített fogások. mert itt naponta több alkalommal is komoly munka folyik, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tisztaságára. Ahhoz, hogy gyorsabban tudj főzni, jó ha pontosan tudod melyik alapanyagot hol találod, tehát a konyhai eszközök és alapanyagok rendszerezése is fontos.

Lomtalanítás és rendrakás

Törött, sérült eszközök: nézd át az étkészletet, a poharakat, bögréket, ami nincs tökéletes állapotban attól jobb megválni, mert sérülést okozhatnak. Sajnos ez még az évek óta használt kedvenc bögrédre is igaz. Ellenőrizd le a konzervnyitót, a krumplihámozót, a sajtvágót egyszóval minden konyhai segédeszközt amivel dolgozol. Egy életlen kés lassítja a munkát, a rozsdásodó reszelő nem túl bizalomgerjesztő látvány. A tönkrement eszközöket cseréld ki, élelmiszereket csak ép és tiszta eszközökkel dolgozz fel. Itt nincs helye a “jó lesz még valamire” szemléletnek. Ami megmaradt azt rendezd el a fiókokban, illetve a gyakran használt eszközöket érdemes valamilyen akasztós megoldással könnyen elérhető helyre tenni. Nekem például nagyon tetszik a felső szekrények alatt végigfutó sin, amire minden szükséges holmit fel tudsz akasztani.
Edények, tepsik: aki igazán kórós felhalmozó és nem tud semmitől sem megszabadulni még az elhasználódott edényeket is képes őrizgetni. A legtöbben szerencsére eddig nem jutunk el, de időnként nem árt a szekrények mélyére nézni, hátha van ott egy elfeledett lábas, amit nem lehet használni. Azokat az edényeket is tedd külön, amiből több van és biztosan nem használod mindet, meg azokat is amiket ajándékba kaptál de még soha elő se vetted. Én így jártam egy serpenyővel, még ki sem vettem a dobozából. Két évig őrizgettem, hátha szükség lesz rá, vagy a másik tönkremegy, de aztán végül elajándékoztam. Kicsi a konyhám és foglalja a helyet.
A sütés kellékeit (keverőtál, kelesztőtál, deszka, sütőformák, sütőpapír) is nézd át, cseréld le amit kell, és tartsd őket egy helyen.
Alapanyagok, tartós élelmiszerek: itt az a legfontosabb, hogy mindent jól zárható edényekben tárolj, akkor nem megy moly a lisztbe és a főzésből származó gőztől nem tapad össze a papírdobozában a só és a porcukor. Én Ikea tárolókat használok, kis helyet foglalnak és mindig tudok ugyanolyat venni, ha szükségem van egy újabb darabra. Ezekben tartom a lisztet, cukrot, zsemlemorzsát, búzadarát, rizst, sót. A kávét és a kakaóport a saját fémdobozában tartom (nagy bevásárlókban általában a kilós kiszerelések mellé szokott lenni fémboboz), a teafiltereket szintén. Tészták, szószok, konzervek tárolására lehet kisebb-nagyobb dobozokat használni. Természetesen a konzerv dobozokon rendszeresen ellenőrizd a szavatossági időt, és használj fel mindent a lejárat előtt, különben felesleges pénzkidobás volt megvenni. Ha valamit csak azért vettél meg mert akciós volt, de igazából nincs rá szükséged, keress valakit aki szereti és add oda neki. Minek őrizgetnél egy doboz olajbogyót, ha nem is szereted?
Hűtő: lehetőleg mindent lefedve tegyél a hűtőbe, így nem csapódik ki víz a hőtőtérben és nem jegesedik be. Használj az ételek mennyiségének megfelelő tárolókat, így nem csak helyet, hanem energiát is megtakaríthatsz. Rendszeresen nézd át a tartalmát és dobd ki ami lejárt, vagy biztosan nem kerül felhasználásra.
Egyéb holmik, amiket érdemes átnézni és rendbe tenni: konyharuhák, befőttes gumik, szemeteszsákok, fagyasztó tasakok, befőttes üvegek. Biztos szükséged van a 27. üres üvegre is amikor még életedben nem főztél be?
 
Amikor már rend van, jöhet az alapos takarítás, íme az én Flylady-s zóna listám:

 • pókhálók letörlése
 • ajtó és villanykapcsoló lemosása
 • ablaktisztítás
 • konyhaszekrény ajtók letörlése
 • konyhai kisgépek lemosása, kitörlése (mikró, kávéfőző, vízforraló)
 • munkafelületek alapos letisztítása
 • sütő kitisztítása
 • hűtő lemosása
 • hűtő kitörlése
 • kuka kimosása

Nekem az összes zóna közül ez lett a leghosszabb lista, és ez az amit a legnehezebben tudok tartani. Ha nagyon sűrű hetem van, akkor bizony előfordul, hogy egy-két feladat kimarad.
 
Végül pedig, kedvcsinálónak néhány ötletet konyhai rendszerezéshez Martha Stewart oldalán:http://www.marthastewart.com/photogallery/25-kitchen-organizers
 
Ti hogyan oldjátok meg a konyhában a tárolást?

Share

Hozzászólások

 1. Igazán szerencsés helyzetben vagyok. A párom készített fenyő dobozokat, és abban tárolom a cukrot, kávét,lisztet… Mivel házilag készült bármikor bővíthető a készlet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük