Jó, jó értem miért fontos a rend, de… Most lehet kérdezni!

2013. 06. 11.

Sokszor és sokféle megközelítésben volt már szó itt a rendrakásról. Ma tiéd a pálya, jöhet minden a rendrakással kapcsolatban, ami hogyan, miért, minek, jó de.

Biztosan tele vagy kérdésekkel:
– Hogyan fogjak hozzá rendrakáshoz?
– Mit csináljak, ha csak én rakok rendet mindenki más szétpakol?
– Lomtalanítani kell, jó de, mégis mikor? Már így is zsúfolt a napom.
– Hogyan rendszerezzem a huszonöt millió plüss állatot, kisautót?
– Miért olyan nehéz a gyerekeknek elpakolni a holmijaikat?

Szabályok:
1.) Kérdezni június 11 éjfélig lehet!
2.) A kérdéseket összegyűjtöm, a válaszokat egy letölthető pdf-ben kapjátok meg. Ha még nem vagy feliratkozva a RENDszeres levelekre, itt tedd meg, hogy megkaphasd a válaszokat: feliratkozom a RENDszeres levelekre!

Június 11 éjfélig várom a kérdéseidet.

Share

Hozzászólások

 1. Packy Mária Says: június 11, 2013 at 8:21 de.

  Kedves Andrea!

  A kamrámat szeretném kifesteni és ott rendet rakni. A nagysága 3×3 m, körben Salgo polcok vannak. Itt tárolom a befőtteket, lekvárokat. A konyhagépeket, porszívót és mindent amit máshol nem tudok elhelyezni. Nagyon sok minden felhalmozódott és nem igazán átlátható. Szeretnék végre rendet. Hogy fogjak hozzá?

  Üdvözlettel:
  Mari

 2. Hogyan alakul ki maga a rendetlenség? Ha elkészülök a rendrakással, a következő pillanatban már ismét rendetlenség van. Két lányom van (5 és 17 évesek), persze nem a saját szobájukban csinálják a kupit, hanem a mi nappalink a fő tartózkodási helyük. Arról már sikerült leszoktatnom – bár igazából bevezetésre sem került – hogy a nappaliban egyenek, erre van a konyha-étkező. De a nasikák sajnos csak-csak bekerülnek valahogyan a TV-nézéshez, így sok a morzsa, a kiürült nasiszacsi, stb. Mit kell tennem, hogy rend legyen végre???

 3. Kedves Andi!

  Vasalva, hajtogatva teszem a gyerekeim ruháit a szekrényeikbe. Önállóan öltöznek (juhé! :)- általában előző este készítik ki a ruháikat -, ezért aztán a szekrényeik belseje néhány nap után már “tatárdúlta” képet mutat. Én meg pöfögök, hogy hiába vasalok, újból és újból hajtogatok, pakolhatok, a ruhák pedig gyűröttek. Van erre bármiféle más módszer? (Amit már bevezettem: ha valamit kivesznek a szekrényből, ami nem kell, és nem tudják összehajtani, azt a galéria lépcsőjére teszik nekem. Ez azonban sajnos érdemben nem változtatott még a szekrényekben tomboló rumlin.)

 4. Kedves Andrea!
  Nálunk az apró holmi rendben tartása okoz gondot, most például a gyerekek társasjátékait, kártyáit nem tudom úgy tárolni, hogy átlátható is legyen ergo a gyerek is megtalálja amit keres, de rendben is legyenek… Sokféle van, különböző alakúak, egyik hosszú, d elapos, másik magasabb de kicsi -nehéz jól elrakni.

 5. Nagyon kicsi a lakásunk és soha nem sikerül úgy elpakolnom, hogy átlátható legyen. Időről, időre vannak erre vonatkozóan terveim, de mindig elkedvetlenít, hogy mennyi mindenre kellene odafigyelnem egyszerre. Hogyan kezdjek hozzá?

 6. Kedves Andi!
  Az előző házunkban a cipőket még az ajtóban lecseréltük (volt egy külső fedett előszobánk), nem kerültek be a házba. Ha csak az udvarra szaladtunk ki, ahhoz is voltak az előszobában kinti papucsaink. Ergo, sosem hordtunk be port, sarat, vizet, semmit a cipőinkkel a lakótérbe.

  Az új házunkban ez nem megoldható sajnos. Kint nem tudom hagyni őket, mert nem zárt a terasz, tető ugyan van, de akkor is csúnya lenne a bejárati ajtó mellett halmozni a cipőket, kinti papucsokat, szekrény oda nem fér, no és van egy kutyánk is.
  Bent azonban nincs hely. És nincs előszoba. Egyből a lakótérbe lépünk, az egyik oldalon a fűtőtest, a másik oldalon a fogasok. Nincs beugró rész, ahová szépen férnének a cipők vagy egy cipősszekrény. Ezt már próbáltuk mindenhogy.. Nézegettem a megoldásaidat, sajnos nem találtam köztük eddig megfelelőt. Ezen kívül mondanom sem kell, hogy nem igazán tesz boldoggá az sem, hogy a bejárat körül olyan másfél méteres körben emiatt mindig áll a por, a sár, a piszok, hiába takarítom naponta a területet. Van e esetleg valami megoldásod, ötleted erre a helyzetre?

 7. Kedves Andrea!

  A témával kapcsolatban a köv. kérdéseim lennének:
  – Sok felhalmozott holmit hogyan érdemes szelektálni? (Ráadásul nem is rögtön lenne kirakva, ami nem kell. (ld. pl. újságokat átnézném, tehát még foglalná egy ideig a helyet valahol így is.).)
  – Megvalósítható-e a “nagy rendrakás”, ill. a “nagy szelektálás” kicsi időkben, feldarabolva?
  – Hogyan és mikor rakjunk rendet, ha soha nincs időnk?
  – Hogyan lehet hatékonyan rendet rakni?
  – Hogyan lehet a rendet hatékonyan megőrizni?
  – Milyen megoldást érdemes a táskákra alkalmazni? (Többet is használok, egyik nap az egyiket, másik nap a másikat és persze félig tele hagyom a “nem használtat”. “Tele a padló”, mert néhány darabot váltogatok folyamatosan. A szekrényben sajnos nincs erre külön polcom és az előszobában sincs helyem.)

 8. Kedves Andi!

  Már sokszor újra és újra rájöttem, hogy sokkal egyszerűbb azonnal eltenni a széthagyott dolgokat, és nem elodázni, hogy “Majd ha a gyerekek alszanak, akkor elpakolom, stb”. De ez sosem tart sokáig, Nagyon nehéz szabadulni a régi beidegződésektől. Általában 2-3 napig tart ez a jó időszak, aztán megint visszacsúszok. Volna valami ötleted erre?
  Köszönöm előre is!

 9. Kedves Andi!

  Igyekszem rendet tartani otthon, főzni, takarítani, mosni stb… de minden rendszer nélkül. 3 gyerek, férj, munkahely, többszintes családi ház mellett ez nem könnyű. Sokszor érzem azt, hogy semmivel nem vagyok kész, folyton rohanok és próbálom behozni a lemaradást. Egyre többet gondolok arra, hogy valamiféle rendszer kellene az életembe. Próbáltam a flylady-t, a rutinok még mentek valahogy de a zónázást már nem is sikerült megértenem sem. Túl nagy a lakás és túl ritkának érzem a 4 hetente előforduló zónázást pl a nappaliban. Ezért arra gondoltam hogy egy módszert kellene kidolgozni amiben napra le van bontva(esetleg felcserélhetően) hogy pontosan mit is kell csinálni( mert pl a sütőtakarítást elég egy hónapban egyszer, de ha nincs meg hogy mikor akkor úgyis elhalasztom). A hétvégi takarítás-főzés-mosás elveszi az ember idejét a családtól a pihenéstől kikapcsolódástól. Szóval valami jó rendszer-módszer kellene? Tud valaki ilyet?

 10. Kedves Andi!

  Hogyan lehet rávenni egy 18 éves fiút, hogy rendet tartson maga körül? Nem várnék el tőle sokat, csak hogy a saját szobájában maga után elpakoljon. (Koszos ruha szennyesbe, a még tiszta normálisan leterítve, használt zsebkendő, egyéb szemét a tőle kéznyújtásnyira lévő kukába téve, fent használt tányért, poharat a konyhába levinni, amikor úgyis arra jár…)

  Van két puli kutyánk, akik rendszeresen bejárnak a lakásba is. “Természetesen” ha kint eső, sár van akkor is. Sokszor behozzák a csontot is és a szőnyegen rágcsálják el. Tudom, talán “picit” elkényeztettük őket, de ebben a családban nem megoldható, hogy ez változzon. (Ehhez nem csak én kellenék.) Talán sejthető, hogy néz ki ezek után a padlószőnyeg. Most tervezzük lecserélni, hogyan óvhatnánk meg?

  A fiam szobájában kellene egy nagy selejtezést csinálni, mert még a pici korabeli játékok és egyebek is ott vannak. Egyedül biztos nem fogja megcsinálni, nélküle viszont nem lehet, hiszen nyilván vannak dolgok, amikhez ragaszkodik. Megoldás az, ha mindent kidobálunk a szekrényekből a szoba közepére, körülüljük Apával hármasban, és együtt nekiesünk?

  Köszönöm előre is a tanácsodat és bocsi, hogy ilyen hosszú voltam.

 11. Tóth Renáta Says: június 11, 2013 at 1:37 du.

  Kedves Rendteremtő Andreácska!!!

  Miért van az hogy,eljön a rendteremtéses érzésem, nekiállok és elkezdem, az egyik helyen találok egy oda nem illő dolgot a helyére viszem, és ott is meglátom a rendetlenséget és elkezdem ott is, és csak azt veszem észre hogy borzasztó lassan haladok mert összevissza futkározom tipródok mit kéne csinálni és ebből van elegem!Mi lehet a megoldás, hogy oda rögzüljek arra az egy helyre ahol elkezdtem!!!
  Köszönöm válaszod és további jó rendteremtést!!!

 12. Hogy szoktassam a három gyereket ahhoz, ha valamivel már nem játszanak, pakolják el, és ne egy újabb területet bombázzanak szét?
  Ha nagyobb a lakás, akkor nem jut annyi idő a takarításra, mert sok idő a pakolás, hogy érdemes az időt beosztani?
  Köszönöm a választ!

 13. Rőder Mónika Says: június 11, 2013 at 2:00 du.

  Kedves Andi!
  Nálunk is állandó a rendetlenség hiába pakolok 2 perc múlva semmi nem látszik ,igazából nálunk most a gyerekjátékok elapakolásával vannak gondok a nappaliba 2 doboz egymás tetején teli játékkal + mellette kisbabakocsi kiskonyha ,a gyerekszobába kis babaágy ,barkácsasztal lego stb stb és mindegyiket használják a fiam 5 éves lesz a lányom 2 hogyan szelektáljak vagy tartsam rendben a játékaikat?Egyáltalán hogyan kezdjek hozzá a rendrakáshoz takarítást se tudom úgy megcsinálni ahogyan igazából szeretném a kicsi még itthon van velem .Rosszul osztom be az időmet ?Van valami ötleted ?
  Előre is köszönöm !

 14. Kedves Andrea!
  Még egy kérdésem lenne… Úgy alakult, hogy nagyon sokféle dologgal kell foglalkoznom, sok időpont, teendő, hol tartok, mi kell még, hogyan intézem el, kit kell még felhívnom stb dolog van, teljesen külön témákban és lassan nem győzöm a dolgot. Kéne vmi rendszer, de mire kidolgozom…most erre sincs időm, de kezd túl nagy lenni a káosz és fáradok is rendesen a nagyobb nyomás-stressz miatt. Van ötleted? Lehet, elég lenne egy filofax -elválasztva a külön teendőket, témákat. Mit gondolsz, beválhatna? Raadásul gyors megoldás kell, mert egy-két hét múlva már vége is a pörgésnek ha minden jól megy

 15. Szia Andi!

  A rendrakás,napi rutin már megy elfogadhatóan, de a lomtalanítás, selejtezés, rendezés még nem, gyerekekkel együtt nem megy, ( 2 és 4,5 évesek), mostanában pedig nem volt szabad délelőttöm ( délre kipurcanok, és a nagy sem alszik már délután..). A feldolgozandó területek: kamra, gardrób, háztartási szoba, ezekre nyugodtan rá lehet húzni az ajtót, ugye… A Fly 5 percezés nem megy, próbáltam. A gyerekekkel nem megy a 15 percezés sem, mert én is belemerülős vagyok…..
  Ha dolgozni kezdek lesz olyan h este 7-re érek haza, kb 1 óra a gyerekekkel, altatás, én is pihenni szeretnék, nem pedig takarítani. Marad minden hétvégére?
  A többi nehézségemet már más megfogalmazta…
  Köszi előre is a remek ötleteket!

 16. Marosi Eva Says: június 11, 2013 at 2:47 du.

  Kedves Andi amint olvasom a kerdeseket latom mar tobben fel raktak amit en is kerdeznek meg annyit hogy van vagy egy kupac papirom 2 3 evre vissza menoleg mar tobszor neki rugaszkodtam rendbe rakni de megis ha valamit keresek hirtelen nem kapom es van egy raktaram tele lomokkal elkezdve cipo ruha jatek papir hogy fogjak neki hogy latszodjon is es neis unjam el.Koszi szepen mar eddig is sok hasznos tanacsodat fogadtam el

 17. Kedves Andi!

  Nekem a legnagyobb problémát a ruhák tárolása jelenti. Elsősorban arra várok ötletet, hogy mit lehet tenni ” a még nem koszos, de már ne tiszta” ruhahalommal. A vasalt ruhák közé semmiképp sem rakom, így hányódnak erre-arra, mikor meg rendet rakok mennek a szennyesbe, így rengeteget mosok. Külön szekrényre jelenleg nincs mód, de tartok tőle ez sem lenne megoldás, mert, ha nincs szem előtt ugyanúgy nem húznánk fel kétszer.
  A másik nagy dilemmám a digitális fényképek sorsa. Rengeteg van belőlük, sokszor egy témáról is komplett sorozat, amit már megnézegetni is fárasztó, nemhogy átválogatni. Te/ ti hogy csináljátok?

 18. Kedves Andi!
  Én azt kérdezném, hogy szerinted mivel tudnám rávenni magam, hogy miután végre elaltattuk a három kicsi gyerkőcöt (a legnagyobb most múlt 4 éves), még nekiálljak rendetrakni? Rendszeresen bealszom, pedig jobban kezdődne a nap, ha minden csilivili lenne már reggel. Próbálok napközben is haladni a dolgokkal, de sok mindenre nem jut mellettük energia vagy idő. Szépen be is van osztva a sok tennivaló a hét napjaira, motivált is vagyok, de mégse megy..

 19. Kedves Andi!

  Most jutottam csak oda, hogy elolvassam a kérdésekre adott válaszaidat. Nagyon köszönöm, hogy foglalkoztál az én kérdésemmel is, és hasznos választ kaptam! 🙂

 20. Csányi Andi Says: június 28, 2013 at 9:37 de.

  Kedves Edit! Köszönöm a visszajelzést, örülök hogy hasznosítani tudod 🙂

 21. Kedves Andi!

  A kérdésekre adott válaszaidat hol lehet elolvasni?

  Köszi

  Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük