Rendrakás karácsony után

2010. 12. 28.

“Nahát hirtelen mennyi holmink lett!” Ez a mondat december 28-án az ajándékozás végével mindig megfogalmazódik bennem. Te érzetél már így?
Érdekes, hogy az ajándékba kapott holmikat nem látom soknak, a gyerekek játékain kívül csak apróságokról van szó, mégis amikor mindezeknek elkezdek helyet keresni nagy mennyiségnek érzem. Ebben a bejegyzésben megmutatom nektek azt a két ötletet, amiket egy Amerikai blogger, Cynthia Ever oldalán találtam, és kipróbáltam.

1) Egyet kapsz, kettőt lomtalaníts
Egyszerű megoldás az új holmik elhelyezésére. A módszer lényege, hogy amikor a megkapott ajándékot a helyére teszed az ugyanolyan típusú holmikból dobj ki két régit. Ha például kozmetikai terméket kaptál, nézd át a meglévő bőrápolókat, sminkcuccokat és két beszáradt, vagy üres terméket dobj ki. Ennyi az egész.
Ezzel a módszerrel megszabadulhatsz a lomoktól, és megelőzheted, hogy az új dolgokkal együtt a káosz is beköltözzön az otthonodba.

Vannak olyan dolgok amiket az ember nem szívesen dob ki, ilyenek például a könyvek, vagy a dvd-k. Ha kaptál egy könyvet, de van kettő, amit nem olvasol vedd le őket a polcról és ajándékozd el. Adhatod egy barátodnak, vagy felteheted a Rukkolára, a Molyra, ahol cserélheted, vagy el is adhatod.

2) Játék-tár (eredetiben Toy Library): ez a kisgyerekes családoknak használható módszer a játékok tárolására. Tedd ki a polcokra az új játékokat, a régieket amikkel már nem nagyon játszanak a gyerekek gyűjtsd össze, tedd őket zsákokba vagy dobozokba. Ha az elcsomagolt játékok néhány hónap múlva újra előkerülnek, ismét érdekesek leszek. Amikor kivesztek a játék-tárból egy játékot, kérd meg a gyerekeket, hogy tegyenek be helyette másikat.

Cynthia Ewer eredeti írását a karácsony utáni rendrakásról itt találod:Post-Christmas Cean Up: Clutter Cutting Ideas for Year’s End

Share

Hozzászólások

 1. Nagyon jók az ötletek, jó, hogy írtad!
  Arra esetleg lenne vmi ötleted, hogy a nagyon kicsi játékokat hogyan tároljuk? Sok kis társas, kártyajáték lett a kedvenc mostanság és ezekhez kellene valami olyan tárolás, hogy átláthatóak legyenk, könnyen elővehetők, de a kis részek se vesszenek el…
  Alapvetően nagyon örülök, hogy a kis játékok a kedvencek -kevesebb helyet foglalnak- de a fenti problémák miatt most mire játszani tudunk fél óra, mert addig keressük a részeket vagy a játékot 😮

 2. Szia Viki!

  Én régi fagyis dobozt,mosószertablettás dobozt, vagy ételes műanyag dobozt használok. Átlátszóak, jól pakolhatók, egymásra is. Nekem beváltak.
  Boldog új évet!
  Andinak: Nagyon jó az oldal, köszönöm.

 3. Csányi Andi Says: január 4, 2013 at 3:17 du.

  Viki: Kis méretű műanyag kosárban vagy átlátszó ételtároló dobozban jól lehet őket tárolni. Ha állítva teszed bele a dobozokat akkor könnyű belőle válogatni.

 4. Tetszik ez a lomtalanítós ötlet, ma át is nézem a sminkcuccaimat. Idén kaptam egy 3 fa dobozkából álló szettet, szépen kidekorálom decoupage technikával és el is rejtek bennük számtalan apróságot, amik amúgy csak pakolódnak ide-oda 🙂

 5. de jó, ezt én már régóta csinálom:)
  a játékokat rendszeresen átválogatjuk a fiúkkal, és irány a padlás. ha pedig játékot akarnak lehozni, akkor először ki kell válogatniuk a lentiekből, hogy mivel nem akarnak játszani, és az megy fel, amit lehoznak pedig az újdonság öröme 🙂

 6. Lidl-ben lehet most kapni 7 db-os ételtároló készletet, aminek a fedele rajta marad, átlátszó, kifejezetten kicsi kütyüknek alkalmas.
  Mi a lego tárolással vagyunk gondban, nem az építőkockákkal, hanem a specifikus autó/hajó/sárkány darabokkal. Megőrülök tőlük! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük