Rendrakás és takarítás – A hálószobák

2010. 02. 21.

FlyLady program 4. zóna – minden hónap 3. teljes hete.

Aki már ismeri a 30 napos programot tudja, hogy FlyLady a lakást 5 zónára osztja, és ezt a zónatakarítás-sorozatot ismételjük minden hónapban. A zónák sorrendje a következő: bejárat és előszoba, konyha, fürdőszoba + 1 helyiség, hálószoba, nappali. Én a fürdőszoba hetébe tettem bele a dolgozósarkot és a tárolóhelyiséget. A hálószobás héthez meg hozzácsaptam a gyerekszobát, mert a mi szobánk nem túl nagy alig van vele tennivaló.

A hálószobád a privát világod ahol pihensz és feltöltődsz. A berendezéseknek és a színeknek is ezt kell szolgálniuk. Ha káosz vesz körül kiábrándító az ébredés, ezek után hogy is lehetne remek napod?

Ügyelj rá, hogy ne csak a látható felületeken, hanem a szekrények mélyén is rend legyen. Szerintem az egyik legnagyobb lom halmozódási pont a ruhásszekrény, amely minél nagyobb annál több holmit szeretnél beletenni. A szekrények átnézéséhez kitartásra és a 4 doboz módszerére lesz szükséged.

Lomtalanítás

Az első a szeméttől való megszabadulás, ezután kezdődhet a valódi lomtalanítás. Ha elsőre túl nagy falatnak tartod a ruhásszekrényt kezdd egy egyszerűbb területtel, mint az éjjeli szekrény, vagy a fehérneműs szekrény. Az emberek többsége előszeretettel tárolja a nem használt cuccokat az ágy alatt, ez a feng shui szerint nagy hiba, mert akadályozzák a jótékony energiák áramlását.  Nézz szét az ágynemű tartóban, vagy az ágy alatt és távolíts el mindent amire nincs szükséged. A törött játékoknak nem itt van a helye, hanem a szemetesben.

A ruhásszekrény rendberakása időigényes feladat, de ezért ne hagyd ki, inkább dolgozz vele többször keveset. Vedd ki a ruhákat a szekrényből, válogasd szét őket típus és tulajdonos szerint, majd kérd meg a családod többi tagját, hogy mindenki nézze át a holmijait. Ez alól kivételek a kicsi gyerekek, az ő ruháikat te nézd át. A lomtalanításnál alapszabály, hogy csak a saját holmijaid sorsáról dönthetsz, kérdés nélkül nem dobhatod ki mások dolgait.

Rendrakás

Az egyik legnagyobb munka a ruhák rendben tartása, mégis amikor rendbe teszed a szekrényed első ránézésre nem látszik változás a szobában, hiszen ajtók takarják a rendezett belsőt. Ha nehezen veszed rá magad, hogy rendet tarts a szekrényekben gondolj arra, hogy mennyivel könnyebb és jobb érzés úgy kiválasztani a másnapi ruhákat hogy nem kell feltúrnod az egész szekrényt a megfelelő darabokért.

 •  ruhák rendszerezése: tulajdonos, típus és szín szerint
 • kiegészítők rendberakása: övek, sálak, ékszerek
 • ágynemű elrendezése
 • az éjjeliszekrényen legyenek a pihenés, ébredés fontos kellékei (ébresztőóra)

Takarítás

A hatékony hármas utolsó tagja, miután megszabadultál a fölöslegtől és rendet tettél jöhet a takarítás.
Az én zónalistámon ezek a feladatok szerepelnek:

 • pókhálók letörlése
 • szekrénytetők portalanítása
 • villanykapcsolók, ajtók letörlése
 • ablaktisztítás
 • porszívózás – az ágyak és a szőnyeg alatt is
 • ágymatracok megfordítása
 • ruhák és cipők rendberakása

Nektek hogy megy a zónázás? Mennyire tudjátok tartani a programot? Van olyan rész, ahol mindig elcsúsztok?

Share

Hozzászólások

 1. azt hiszem, február óta flyladyzek, csupa pozitív eredménnyel. Az egy dolog, hogy tiszta és rendezett az otthonunk, de én is sokkal nyugodtabb vagyok, sokkal kevesebb stresszelnivalóm van. A házimunka rutin lett, nem egy újabb pont a kapkodós-“úristen-alig-van-rá-idöm” listán:)

 2. Csányi Andi Says: október 4, 2012 at 12:49 du.

  Örülök, hogy ilyen látványos eredményt sikerült elérned, csak így tovább. 🙂

 3. Én nem ismertem ezt a módszert, teljesen újszerű számomra! Igaz, magamtól is “zónásítottam”, de ezt csak a nagytakarításnál használtam, évente kétszer. Közte megy a tűzoltás 🙂
  Na de most átolvasom az összes erről szóló részt, aztán nekifogok! Köszönöm!

 4. A Flylady program nálam nagyon jól beválik,ha szorgalmasan követem a szabályokat. (sajnos a rutinok még nem rögzültek bennem,valahogy mindig ujra kell kezdenem )
  A mi viszont nagy válltozást okozott számomra ,hogy az élet más területein is a KIS LÉPESEK -el sokat lehet elöre haladni.
  Régebben az volt a gondom, hogy mindig csak az egészet láttam… egyböl akartam kitakaríttani az egész lakást tipp-toppra,lefogyni 20kg-ot.megtanulni egy komplett nyelvet stb
  Most a Flylady ráébresztett arra, hogy sokkal jobban lehet elöre haladni lassan ,de biztosan. Hihetetlen hogy mi mindent el lehet végezni napi 5 perc alatt is ,ha az ember TUDATOSAN tervez. Köszönöm a haszos tanácsokat, és kivánom hogy minnél többen tudjanak eröt merítteni az irásodból / írásaitokból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük