Rendrakás és takarítás – A gyerekszoba

2010. 11. 09.

Sokszor úgy tűnhet, hogy a gyerekek szeretik a rendetlenséget, és minduntalan szabotálják a rendrakási kísérleteidet, de inkább arról van szó, hogy nem tudják hogyan lehet rendet tartani. Már egészen kicsi kortól be lehet vonni a gyermekeket az esti rendrakásba: először mutasd meg, hogyan kell elpakolni. Mondd el, mi hova való. Valószínűleg ezt jó néhányszor el kell mondanod majd, légy türelmes. A kicsik utánzással tanulnak, ha azt látják, hogy pakolsz egy idő után ők is részt vesznek majd benne. Először csak egy-egy dolgot fognak elpakolni, konkrét utasításra, a többit neked kell. Ahogy nőnek úgy lesznek képesek egyre jobban elpakolni.
 

Lomtalanítás

A játékok átnézése a legnehezebb feladat, sokszor a gyerekek ezeket nem engedik kidobni, vagy elajándékozni. Amikor átválogatod a játékokat a nagyobb gyerekek véleményét feltétlenül kérd ki. A kicsikkel nehezebb a helyzet, mert nagyon ragaszkodnak a tárgyaikhoz, pótolhatatlannak tartják őket. Ezért az ő esetükben sem szabad szó nélkül kidobni semmit. Én azt vallom, hogy ha a gyermekek egyszerű nyelvén elmagyarázzuk a helyzetet, már egy 2 éves is megérti mi fog történni.
A 2 éves Patrikkal így oldottuk meg a törött játékok problémáját: elmagyaráztuk neki, hogy a törött dolgok veszélyesek lehetnek. Ami eltört annak a szemétben a helye, pont mint az üres joghurtos doboznak. Arra kértük ő dobja ki a veszélyesnek minősített játékokat. Az első néhány alkalom nehéz volt, sokáig tartott mire eljutottunk a szemetesig. Komoly erőpróba volt nekünk is, hogy ne siettessük a folyamatot. Azokat a játékokat, amik már nem az ő életkorának valók, eltettük egy szép dobozba a testvérének, nagy odafigyeléssel válogatta a babás játékokat.
A gyerekek ruhái képviselik a másik nagy csoportot a gyerekszobában.Az aktuálisan használt ruhák mellett szinte mindenki tárolja a kinőtt ruhákat is, vagy a kisebb testvérnek vagy más rokonoknak. A problémát itt az jelenti, ha nincs egyértelműen külön választva a két csoport. A szekrényben tarthatod úgy a ruhának, hogy hátul a kinőtt darabokat, elöl az aktuális darabokat, vagy a felső polcokon a kinőtt darabokat és lent a használatban lévőket.
A gyerekek könyveit, az apróbb holmikat, íróeszközöket, is válogassátok át időnként.
 

Rendrakás

  • A használatban lévő dolgoknak találj állandó helyet, a gyerekek szeretik, ha maguk is megtalálják a játékaikat. Az esti rendrakás is könnyebb, ha ő is tudja minek hol van a helye.
  • A szekrényben is tarts rendet, legyen világos a gyermeked számára, hogy mit hol talál.
  • A nem használt játékokat és kinőtt ruhákat csomagold el, addig amíg eljön az ideje az elajándékozásuknak, eladásuknak. Ne felejtsd el felcímkézni a csomagokat, hogy később egyszerűen megtaláld őket.


 

Takarítás

(FlyLady-s zónalista)

  • ajtók, villanykapcsolók letörlése
  • ablakpucolás
  • portörlés (a szekrény tetején is)
  • porszívózás/felmosás (az ágyak alatt is

Ajánló
Gyermekszobai rendszerezés sorozat az Urban:Eve-n

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük