Hogyan rakjak rendet a garázsban?

2012. 03. 21.
Enikőtől kaptam egy kedves levelet, amiben azt kérdezte, hogyan kezdjenek neki a garázs rendberakásának.  Az Olvasó kérdezte rovat első cikkében ehhez adok ötleteket.

 

Mindenféle rendrakás előtt az mondom, hogy először lomtalanítani kell, vagyis megszabadulni a fölösleges dolgoktól.  A garázs gyűjtőhelye sok olyan dolognak, amit már nem használunk, de nem dobjuk ki. Ide szorul ki az is, aminek a lakásban már nem jut hely. A nemszeretem dolgokat is kirakjuk a házból, így végül a garázs hasznos tároló helyett egy minden vackot elnyelő fekete lyukká változik. Szerintem lomtárolás helyett a garázs nagyon jól kihasználható kiegészítő tárolásra. Olyan holmikat érdemes a garázsban tartani, amiket ritkán, vagy időszakosan használunk: mint az ünnepi dekoráció, vagy a különböző sporteszközök, kerti szerszámok.


 

Tippek a garázs rendberakásához:

 1. A sok holmi miatt a garázs átnézése nagy falat. Ezért érdemes több napra elosztani a munkát, hogy a lomtalanítás alapos legyen. Szabadulj meg a használhatatlan dolgoktól, hogy több helyed legyen
 2. Döntsd el pontosan mit szeretnél a garázsban tartani, és mi az amit máshol is el lehet helyezni?   Vidd ki a garázsból azokat a dolgokat amiket máshol fogsz tárolni, ezzel még több helyet teremtesz a rendszerezéshez.
 3. Csoportosítsd azokat a dolgokat amiket a garázsban tárolsz. Sportszerek, szerszámok, játékok, kerti eszközök, egyéb dolgok (lakásdekoráció).
 4. Alakíts ki egy működőképes tárolórendszert. A csoportokba rendezett dolgokat tedd rekeszekbe, dobozokba, vagy fiókokba. A gyakran használt dolgokat könnyen elérhető helyen tartsd. Ha a mennyezet elbírja, érdemes ezt is számításba venni a tároláshoz. (Bicikliket például láttam már lakásban is a mennyezetről lógatva.)

Forrás: Real Simple

Tárolók:

Okosan kihasználva a rendelkezésre álló teret, a garázsban sok holmit tudsz tárolni.
Én egy polcrendszert tudok elképzelni a tároláshoz, ahol szabadon állítható a polcok magassága, így mindig az aktuális holmik nagyságához lehet igazítani.
Műanyag dobozok: amit csak lehet dobozban érdemes tárolni, hogy ne porosodjon. A dobozokra címke vagy egy felirat mindenképpen kerüljön, hogy később be lehessen azonosítani a tartalmát. A google-ben keresgélve láttam olyan megoldást is, ahol síneket szereltek a mennyezetre és ebbe toltak be nagy méretű műanyag dobozokat. Ez is egy lehetőség extra tárolók kialakítására.
Görgős tárolók: a nagyobb méretű változatokat nehezebb dolgok tárolására tudom elképzelni. A földön tartva a mozgatása is könnyű.
Zárható szekrény: abban az esetben, ha vegyszerek is vannak a garázsban a gyerekek biztonsága érdekében ajánlott zárható szekrényben tartani őket.
Szerszámtartó fal, szekrény:  a szokásos szerszámokon túl én a kisebb kerti eszközök tárolására is el tudom képzelni a falat. Akinek sok szerszáma van, egy több fiókos szerszámtartó szekrényben jól tudja rendszerezni.
Kampók, akasztók, polcok: Kerti szerszámoktól a sporteszközökig sokféle apróbb dolog rendszerezésére használható. Akár a fal teljes magasságát ki lehet használni, hogy minél több tárolóhely legyen.

 

Martha Stewart honlapján remek képes összeállítást találtok a garázsban használható tárolókról:

 

(a képek forrása: southernliving.com; realsimple.com)

Share

Hozzászólások

 1. Körtvélyessy Andrea Says: március 21, 2012 at 4:07 du.

  Papírdobozba csak olyasmit tároljunk,ami nem tud dohossá,penészessé válni,ha netántán nem lenne elég száraz a garázs valami miatt.
  Valamint-bárhogy írtózunk is-figyelembe kell venni,hogy családi házaknál megjelenhet az egér is a garázsban.Papírdobozban tartott holmiknál sajnos sokmindent megrághat.

 2. Csányi Andi Says: március 21, 2012 at 10:45 du.

  Andrea! Köszönöm az észrevételt, most látom hogy kimaradt a szövegből, hogy műanyag dobozokra gondoltam.

 3. Mné Tóth Vera Says: március 22, 2012 at 2:58 du.

  Én azért még azt is hozzáfűzném, hogy a garázs általában a férfiak terepe! Ne felejtsük el, hogy ami nekünk csak egy használhatatlan drót (lomtalanításkor kidobandó) az ép a forrasztó cinje és csak nem került vissza dobozába. melőtt belevetnénk magunkat a válogatásba kérjük meg a párunkat, hogy legyen ez egy közös program! Sok vitát lehet vele megelőzni!

 4. Vera!

  Na pont ezért nem dobom ki a férjem egyetlen gyűrött papírfecnijét se, nem tudhatom, milyen fontos infó van számára rajta. (Neki ez /is/ a munkaközege)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük