4 lépés amivel megszabadulhatsz a rendetlenségtől

2011. 09. 25.

Rend nélkül nem tudunk élni. Olyannyira nem, hogy megállás nélkül törekszel valamiféle rend kialakítására az életedben, és az otthonodban is.
Ennek ellenére könnyen előfordulhat, hogy időnként rácsodálkozol, mikor lett ilyen nagy rendetlenség a lakásotokban. Egy ilyen felismerés után ösztönös reakció, ha azonnal hozzákezdesz a rendrakásnak, vészmegoldásnak “tűzoltásnak” jól is van ez így.
Ha az a célod, hogy a könnyen fenntartható legyen a rendezett állapot, azt javaslom lassabban és módszeresebben küzdj meg a kialakult rendetlenséggel. Bárhol legyen a rendetlenség az otthonodban négy egyszerű lépéssel közelebb juthatsz a vágyott rend megteremtéséhez:

   1. Selejtezz.
   Vegyél ki mindent a szekrényből vagy fiókból, majd nézd át a holmikat. Ami tönkrement az dobd ki. Amire nincs szükséged azt tedd félre, ezeket elajándékozhatod, vagy eladhatod.
   2. Csoportosítsd a megmaradt dolgokat. 
   A kamraszekrény esetében lehet például egy csoport a tésztákból, egy a többi száraz alapanyagból mint a liszt búzadara, panírmorzsa, és a konzervekből valamint más hűtést nem igénylő alapanyagokból. A fürdőszobában sminkcuccok, arcápoló krémek, testápoló krémek, hajápolás és így tovább.
   3. Használj megfelelő tárolókat.
   A kisebb dolgokat, érdemes egy dobozban összegyűjteni és úgy szekrénybe tenni. Nekem például van egy műanyag dobozom a ritkábban használt fűszereknek. Az átlátszó dobozok, villámzáras tasakok, vagy kosarak nagyon praktikusak, mert azonnal látszik mi van bennük.
   4. Tegyél mindent a helyére.
   Miután mindent csoportosítottál és tárolókba rendeztél tedd vissza a kipakolt dolgokat a helyükre. Mindig előre vagy az alsó részekre kerüljenek a gyakran használt dolgok. Magasra és hátulra olyasmit tegyél, amit maximum hetente egyszer-kétszer vagy csak bizonyos évszakokban használsz.

+ 1 Tegyél címkét a tárolókra, hogy minél egyszerűbben megtaláld amit keresel.

Share

Hozzászólások

 1. Kedves Andrea!

  Mit kezdjek az este levetett, de még újra felvehető nadrágokkal, pulóverekkel, stb…. , amelyek nem kerülnek a mosásba? Hová teszed őket, hogy rend legyen a fürdőszoba, hálószoba környékén?
  Segítségedet előre is köszönöm,
  Nagyon tetszik az oldal!
  Üdvözlettel:
  Veronika

 2. Csányi Andi Says: február 14, 2013 at 9:30 du.

  Veronika: A használatban lévő ruhákhoz én szobainast vettem. Kis helyet foglal, az ajtó mögötti holt térben is elfér. Jó megoldás lehet még például az ajtóra tett akasztó (persze arra az oldalra, ami nem látszik amikor nyitva az ajtó). Képeket itt találsz: https://www.rendteremto.hu/%C2%B0blog/ruhatartolas/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük