Vissza a suliba – rendrakás az íróasztalon

2013. 08. 16.

A tanulás több mint egy kötelezettség aminek eleget kell tenni. Tanulni jó, tanulni inspiráló, tanulni öröm. Ezt csak felnőttként értettem meg, talán azért, mert korábban senki sem szánt arra időt, hogy pozitívan állítsa be ezt a dolgot. Az elmúlt években sokat tettem azért, hogy lássam a jó dolgokat. Azt is megtanultam, hogy a pozitív gondolkodás mellett a rendezett és szép környezet is segít másként látni a dolgokat.

Egy saját íróasztal megerősíti a gyermeket abban, hogy fontos dolga lett, iskolás, akire komoly dolgot bíznak. A jól kiválasztott íróasztal, a tárolók, és a színek nagyban meghatározzák a tanulás élményét. Nem csak a kis elsősöknek, hanem a nagyobbaknak is sokat segíthet a tanulnivalók elsajátításában a jól kialakított tanulósarok. Kutatások bizonyítják, hogy könnyebb úgy tanulni (és dolgozni is nekünk felnőtteknek), ha rend van az asztalon.
Emellett leegyszerűsíti a reggeli indulást, ha a gyerekek is tudják hol találják a holmijaikat. Augusztus második felében ráhangolódásként az iskolára akár ki is nevezhettek pár napot “vissza az iskolába” napnak. Vegyétek meg a füzeteket, írószereket, közösen tegyetek rendet az iskolai holmik között a gyermekeddel, a következő tippek segítségével.

Mi a baj a rendetlenséggel?

Rendetlen környezetben, olyan helyen ahol nincsenek kéznél a szükséges eszközök, nehéz koncentrálni, folyton elterelődik a figyelem. Zavaró a tárgyak összevisszasága és növeli a halogatásra való hajlamot. Hosszú távon a rendetlenség a hangulatra is kihat, még az is elképzelhető, hogy a gyermek ezért nem szívesen ül le tanulni. Taníts meg a gyermekednek hogyan tartson rendet az íróasztalán. Alakítsatok ki rendrakási szokásokat, mutasd meg az elsősödnek, mit hova tegyen és hogyan lehet gyorsan rendet tenni a munkafelületen.
Ezzel sokat hozzá tudsz adni a tanulás élményéhez, és a későbbi munkájában is segíteni fogja őt.

Hogyan rakjatok rendet az íróasztalon?

Tanuláshoz az íróasztal a legmegfelelőbb hely, ezért fordítsatok figyelmet a rendjére. A tanulás mellett az íróasztal helyet biztosít az iskolai felszerelések rendezett tárolásához. A rendrakás íratlan szabálya, hogy mindenkinek a saját holmiját kell rendeben tartania, mert eltérően viszonyulunk a rendhez és ami neked praktikus rend, az a másik embernek káosz. Ezért az íróasztal rendberakása kezdetben legyen közös program a gyermekeddel. Később hagyd, hogy ő maga rakjon rendet.
Használjatok színes tárolókat, rendezzétek csoportokba a különböző dolgokat az egyszerű tároláshoz.

Kép forrása: marthastewart.com

Mit hova tegyetek?

 • Tankönyvek: általában fiókba kerülnek, de ha ott nincs elég hely jó lehet egy nyitott polc is az asztal fölött.
 • Füzetek: a fiókokba kerüljenek. Ha zavaró, hogy a különböző méretű füzetek össze csúsznak, akkor érdemes beszerezni a füzetek méretének megfelelő műanyag dobozt (tető nem kell rá). A füzeteket először a dobozokba rendezzétek el, ezután a dobozokat tegyétek a fiókokba lehetőleg egymás mellé.
 • Tartalék írószer: egy kisebb műanyag dobozba tegyétek és mehet a fiókba.
 • Ceruzák, olló, ragasztó, hegyező : legyen kéznél az asztalon, ceruzatartóban.
 • Iskolatáska, tornazsák, egyéb felszerelések: itt 2 lehetőség van, mindent a szobában tartotok, vagy összepakolás után az előszobában.
 • Papírok: gumis mappákba vagy több rekeszes iratrendezőkbe kerülhetnek.
 • Órarend és más infók – látható helyre, például parafatáblára.

Tippek a rendrakáshoz:

2-3 havonta érdemes átnézni a fiókokban, polcokon, tárolókban lévő holmikat és megválni attól amire már nincs szükség. Ne felejtsd el a szabályt, mindenki csak a saját holmijáról dönthet, a gyermekeddel együtt nézzétek át az asztalt.
A konyhai fiókoknál gyakori megoldás a belső fiókelválasztó, ugyanezt lehet alkalmazni az íróasztaloknál. Ha több kisebb dolgot szeretnétek fiókba tenni, ezzel megelőzheted a káoszt. Így készíthettek otthon fiókelválasztót: http://www.freshhomeideas.com/diy-projects/organization-projects/how-to-make-a-drawer-divider Másik megoldás ha több kisebb műanyag dobozba pakoljátok a holmit és ezeket teszitek egymás mellé a fiókban
Egyedivé teheted a tanulósarkot egy személyre szabott infó táblával: felkerülhet rá a gyermek heti rutinja, a saját alkotásai, sőt az is, ki megy érte az iskolába, vagy mi lesz otthon az ebéd. Nyomtatható heti tervezőt innen tölthetsz le: Heti tervező gyerekeknek

Néhány szó az íróasztal takarításáról:

A rend mellett az íróasztal rendszeres takarításáról se feledkezz meg. Lehet ez is a gyermek feladata. Előre állapodjatok meg abban, hogy ki fogja csinálni, te vagy ő, és ehhez tartsátok magatokat.
A takarítás mindig elpakolással kezdődik, ez az otthonod bármelyik részére igaz. Akkor lehet alaposan takarítani, ha semmi sincs útban. Miután elpakoltál dobd ki a szemetet. Végül nedves ruhával töröld át az asztalt.

Share

Hozzászólások

 1. Sziasztok!

  Én itt találtam szuper fiókrendezőt:
  http://www.thestonybrookhouse.com/2012/03/messy-desk.html

 2. Csányi Andi Says: szeptember 14, 2013 at 1:49 du.

  Szia Edit!
  Tegyük hozzá, hogy azt a fiókrendezőt amit linkeltél otthon egyszerűen el lehet készíteni. 🙂 Néhány üres doboz és egy szép színes papír kell hozzá.

 3. Natalia Balogh Says: augusztus 12, 2015 at 5:16 du.

  Ha másnak kötelező Violettás dolgokat vásárolnia a gyereknek, akkor ezt az oldalt ajánlom. Hosszas keresgélés után azt merem mondani ez a legolcsóbb http://www.vertespapir.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük