Portörlés – porszívózás előtt, vagy utána? Te mit gondolsz?

2012. 03. 27.

Mi a jó sorrend? Először le kell törölni a port, aztán porszívózni? Vagy éppen fordítva?

Ha a takarítás íratlan szabályait nézem, fentről lefelé, és belülről kifelé kell haladni a takarítással. Ebből a szempontól tehát először a port kell letörölni és aztán porszívózni. Ám nem tudom figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a porszívózással, párnák, bútorok mozgatásával felverődik a por és gyakorlatilag lehet előröl kezdeni a portörlést.

Abban az esetben, ha porszívózás után van portörlés, a lehulló por rákerül a szőnyegre, padlóra. Nedves törlőrongy használatával a por felverődése nagyrészt megakadályozható, de nem  tökéletesen.

Tehát, szerinted mi a jó sorrend? 

Ugyanazt az elvet követed, amit otthon láttál, vagy éppen fordítva csinálod? 

Száraz vagy nedves rongyot használsz portörléshez? 

Share

Hozzászólások

 1. Nálam is ez az örök dilemma! A tesóm azt mondja, előtte kell, mert otthon úgy szoktuk meg, én meg azt mondom, hogy a porszívó mindent összeporol, rosszabb lesz utána, mint előtte volt. Én szárazzal szeretek törölni, mert a nedves mindig összemaszatolja a cuccokat, hiába öblítem át sűrűn.

 2. Szerintem attól függ, milyen a porszívó porszűrőképessége, és hogy felfelé, vagy hátrafelé fújja ki a levegőt. A jól szűrő, felfelé fújó porszívó esetén lehet előtte port törölni, a többinél csak porszívózás után érdemes.

  A lányomtól kaptam először olyan tecsó-sprayt, amit a porrongyra lehet fújni, és összeszedi a port anélkül, hogy szétrepülne, ráadásul portaszítóvá teszi a felületet. (Azóta szeretek port törölni). Később aztán kipróbáltam (az igazi!) mikroszálas kendőt is, az nyirkosan (vagyis lavórban, langyos vízben kiöblítve és jó erősen kicsavarva) szintén hihetetlen csodákra képes, és új kendővel egyszeri vizes törlés elég még az ablaknak is, se fényesítés, se vegyszer, se semmi más bonyodalom nem szükséges.

 3. Szerintem előtte és utána is, ha nagytakarításról van szó. Előtte segít a pókhálóktól is megszabadulni, és ha készen vagyunk mindennel, szépen kitakarítjuk a porszívót (nem csak a porzsákot rázzuk, cseréljük ki) és mehet még egy alapos porszívózás, a lehullott portól.

 4. Én – ha nagy ritkán foglalatoskodom a “takarítás” nevű dologgal – akkor a sorrend: portörlés és kanapék-székek kiporolása – megvárom, amíg leülepszik a por, majd porszívózás, felmosás és újabb porszívózás (ugyanis felmosás közben rengeteg piszok előkerül még). Hű, most hogy leírtam, egészen megjött a kedvem hozzá… 😀

 5. Zsuzsanna Says: május 31, 2013 at 2:22 du.

  Az optimális sorrend: porszívózás reggel, délután portörlés, este felmosás. 64 m2 -es lakásban a gyerekek előtt hatékonyan működött…
  A porszívót is érdemes évente 2-3 alkalommal kompresszorral átfúvatni, rengeteg por kijön belőle, és a hatásfoka is látványosan javul. A miénk papírporzsákos.

 6. Nálunk mióta gyerkőc van, nincs szőnyeg. A porszívózás előtt mindent – amit lehet – felrakok valahová a földről (asztal tetejére, kanapéra). Aztán jöhet egy alapos porszívózás, elhúzgálva mindent. Nálam utána jön a portörlés, és végül felmosom az egész lakást 2x (biztos, ami biztos).
  Portörléshez van egy spriclim amit feltöltöttem vízzel. Ezzel befújom a letörölni kívánt felületet és papírtörlővel szárazra törlöm. Nekem ez jött be. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük