Meddig érdemes megőrizni az iratainkat?

2010. 01. 29.

Az új év számomra kicsit olyan, mintha egyik napról a másikra új alapokra helyezném az életem. Egyfajta tiszta lap. Új tervek, új célok. 

Januárban a tervek szövögetése mellett nálam még tart az előző év lezárása is. Ilyenkor gyakran szoktam selejtezni, megszabadulni a szükségtelen dolgoktól. A lezárás kapcsán összeszedtem pár gondolatot a különféle iratokkal kapcsolatban. 

Az otthonunkban fellelhető papírok típusai: 

  • – személyes iratok: anyakönyvi kivonatok, bizonyítványok, orvosi papírok, bankszámla kivonatok , biztosítási kötvények, szerződések
  • – munkával kapcsolatos iratok: munkaszerződés, fizetési papírok, adóbevallás
  • – lakással kapcsolatos papírok: közüzemi számlák, adás-vételi szerződés, hitelszerződés
  • – egyéb iratok: számlák, jótállások, használati utasítások, tananyagok

Meddig érdemes megőrizni a papírjainkat?

Hosszú távon megőrzendő papírok: születési, házassági anyakönyvi kivonat, érettségi és szakmai bizonyítvány, diploma, orvosi zárójelentések, oltási könyv.
Az adóbevallásokat a bevallás évtől számított ötödik év végéig kell megőrizni. Például a 2007-es bevallást 2008-ban adtad be, tehát 2013. december 31.-ig őrizd meg. Ez a hivatalos verzió, én viszont nem dobom ki azt sem, ami ennél régebbi.
A munkaszerződések és a felmondással kapcsolatos papírok esetében is a hosszú távú megőrzés mellett voksolok.

Rövidebb ideig megtartandó papírok: vagyis addig tartsd meg, amíg aktuális.
Műszaki cikkek vásárlásakor a blokk mellé kapsz egy papírt a jótállásról is, ezek általában 12-24 hónapra szólnak. Gyűjts őket egy helyen, így nem kell fél napig őrülten keresgélni a lakásban, ha elromlik a tévéd és elvileg még van rá jótállás. A vásárláskor kapott áfás számla vagy blokk is szükséges a szavatossági igény érvényesítéséhez, ezek alapján veszik fel a reklamációs jegyzőkönyvet. A blokkot tűzd a jótálláshoz, így nem kell keresgélned. 
A fizetési papírt, maximum addig érdemes megtartani, amíg ellenőrzöd a tartalmát, és beadod az arra az évre vonatkozó adóbevallást.
közüzemi számlákat elég egy évig megőrizni. Ha valamit véletlenül nem fizetsz be, arról elég hamar kapsz értesítést. A csoportos beszedéssel, vagy átutalással fizetett számláknak szükség esetén egyszerűen utána lehet nézni a banknál.

2019-es kiegészítés: e-számlák esetében a számla tartalma is könnyen visszakereshető akár évekre visszamenőleg is

5+1 ötlet a papírok tárolására

  1. Minden fontos papírt tarts egy helyen. Például egy fiókos szekrényben, vagy az íróasztalod fölé szerelt polcon, vagy a könyvespolcodon kialakított tároló részen. A lényeg, hogy keresd meg a számodra megfelelő megoldást.
  2. Csoportosítsd a papírokat típusok szerint, és úgy rendezd el a tárolóban. Lehetséges csoportok: papírok amikkel tennivaló van, személyekhez kapcsolódó papírok, lakás papírjai, egyéb papírok
  3. Címkézd fel a tárolókat, hogy hamar megtaláld amire szükséged van.
  4. A napi postáról legkésőbb aznap esete döntsd el, hogy minek mi a sorsa. A reklámleveleket dobd a kukába, a számlákat fűzd le, ha egy levél határidőt tartalmaz, írd be a naptáradba, hogy el ne felejtsd.
  5. Időnként nézd át a rövidebb ideig megőrzendő papírokat. Dobd ki, ami már nem aktuális. 
  6. Válassz egyszerű és praktikus tárolókat, amik akár egy nyitott polcon is szépen mutatnak.
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük