Régi számlák és papírok

2012. 03. 06.

A Tavaszi felfrissülés első tennivalójának olyan feladatot választottam, aminek azonnal érezhető eredménye van:  a régi számlák és papírok átnézése. Sokszor a papírok látható helyen gyűlnek (polcon, asztalon, a nyomtató tetején), és ez még egy egyébként rendezett szobában is azonnal a rendetlenség látszatát kelti. Szinte oda vonzza a tekintetet a kérdéses területre.

A rendetlenség jelentős részét az otthon tárolt papírok teszik ki, ezért fontos szelektálni és rendben tartani őket. Közüzemi számlákat, bankszámlakivonatokat és fizetési papírokat minden hónapban kapunk. Ma az lesz a feladatod, hogy átnézd ezeket a papírokat:

 • Azokat a számlákat amiket még nem rendszereztél vedd ki a borítékból és válogasd szét típusonként.
 • Közüzemi számlákat 2 évig, bankszámlakivonatokat 5 évig érdemes megőrizni, ami ennél régebbi azt vedd ki a tárolójából és dobd ki a szelektív hulladékgyűjtőbe. (A biztonság kedvéért jól tépd össze.)
 • Tegyél el minden papírt a helyére, csak az aktuális fizetendők maradjanak látható helyen.

Tipp a későbbiekre: Bármilyen papírról is legyen szó, az a leghasznosabb, ha azonnal eldöntöd mi legyen vele. Bontsd ki még aznap amikor megkapod. (Ne felejtsd el kidobni a borítékot.) Ha nincs vele dolgod, akkor tedd el a helyére minél előbb, ha befizetésről, vagy más intézni valóról szól, akkor az elintézendő kupacba kerüljön.

Fontos: tartsd be a 30 perces időkeretet. Ami elől van tedd el, ami elavult dobd ki. Most ne kezdj el azon agyalni, hogyan kellene átvariálnod a számlatároló rendszered. Most a lényeg, hogy minden a helyére kerüljön.

Share

Hozzászólások

 1. Nagyon örülök ennek a tavaszi felfrissülés programnak, neki is látok, és igyekszem mindennap csinálni az adott feladatot! Köszönöm Andi!

 2. Jaj, de vártam már. 🙂

 3. No ez jó lesz!
  Annyi megjegyzés, hogy én a borítékokat nem dobom el rögtön, firkapapírnak (jegyzetpapírnak) használom az üres felét. Például erre írom a napi teendőimet, vagy a bevásárolnivalót.
  Amit megcsináltam (megvettem) kihúzom, ha minden tétel kész, akkor dobom ki.

  Kérdés: most egész héten napi 20 percben ez lesz a feladat? vagy csak mára?

 4. Hihi, a cikknél azt írja, március 6-án írtad 🙂 Így könnyű lomtalanítani, ha ennyire előre vagy 😉

 5. Csányi Andi Says: március 2, 2013 at 3:32 du.

  Tavaly is volt húsvét előtt ez az 5 hetes program, akkori a dátum 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük