Csütörtöki letölthető: “Matricák” falinaptárhoz

2014. 01. 30.

Anya, még mennyit kell aludni amíg… ? Mikor jön már a Mikulás? Mikor lesz farsang? Anya, ma van ovi? Mikor lesz nyár?
Ismerős kérdések, ugye? Az ovis gyerekeket már nagyon foglalkoztatja, hogy mikor mi fog történni, próbálják valamihez kötni az eseményeket. Zavarba ejtően sok mindent kell megtanulniuk az idővel kapcsolatban. A hét napjait, a hétköznap és a hétvége fogalmát, az évszakokat és a hozzájuk kapcsolódó ünnepeket.
Hogyan segíthetünk nekik, hogy könnyebben tudjanak tájékozódni az időben?

Egy napon belül a gyerekek a napi rutin ismétlődő tevékenységeinek segítségével tájékozódnak. Nagyobb időegységben eligazodni sokkal nehezebb, olyan megfoghatatlan dolog. Vegyük például a hét napjait. Sorolhattam rengeteget, nem igazán tudták megjegyezni, nem volt mihez kapcsolni ezt az információt.

Amikor a hetente ismétlődő eseményeket elkezdtem hozzákötni a napokhoz, úgy ahogy a napi rutinnál is csináltam, megjegyezték hogy szerdán van tornaórája Rudolfnak, pénteken Patriknak. De ettől még a hét napjait keverik.
Egyszerűen nem látják kézzel foghatóan az idő múlását. Mivel lehet kézzel foghatóvá tenni az időt? Naptárral. A falinaptár jó megoldás erre, mert bárikor ránézhetnek. Egy nagyméretű naptár sok jegyzetelési lehetőséggel praktikus eszköz ahhoz, hogy észrevétlenül tanuljanak az időről. A falinaptár diy projekt című bejegyzésben megnézheted hogyan készíthetsz olyan falinaptárat amit újra és újra használhatsz.

DSCF1928

A reggeli rutinhoz készített képek nagyon beváltak nekünk, ezért most is a képeket hívtam segítségül. A mai letölthetőben a nagyobb eseményekhez találtok képeket:

Születésnap: a karácsony után a legtöbbet emlegetett kérdés, kinek mikor lesz a születésnapja, mennyit kell még rá várni?
Intézményi szünetek: úgy gondolom a gyerekeknek sem árt, ha tudják mikor nem lesz óvoda. Nekünk is látványos emlékeztetők a piros ajtók.
Családi programok: bármilyen rendezvényt jelezhettek a zöld kártyákkal. Ha a gyerekek kérdezik mennyit kell még aludni addig együtt meg tudjátok számolni a hátralévő napokat.
Munkaszüneti napok, vagy szabadság: a sárga ikonnal jelezheted ezeket a napokat. A munkaszüneti napok az ünnepekhez kapcsolódó hosszú hétvégék részei, ebből jól láthatják a gyerekek, hogy az a hétvége egy kicsit más mint a többi.
Nyaralás
Nyári tábor: ovisoknak és a nagyobb testvéreknek lehet a sátorral jelölni ezeket a napokat.

képek falinaptárba

Így használd a letölthetőt:
1) Töltsd le a pdf fájlt, majd nyomtasd ki A4-es etikett papírra. (Ilyen papírt írószer boltban általában adnak darabra is, nem kell egy százas csomagot megvenni belőle)
2) Vágd ki és ragaszd be a naptárba a képeket.

B változat
2) Nyomtatás után lamináltathatod, vagy vond be öntapadós fóliával a papírt, hogy többször is használhasd a képeket.
3) Gyurmaragasztóval rögzítsd a falinaptárban a képeket.

DSCF1913

A kis képre kattintva töltheted le az ikonokat tartalmazó pdf fájlt:

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük