Nyomtatás lépésről lépésre – kezdőknek

2013. 04. 15.

Lippai Janka vendégposztjában lépésről lépésre megmutatja, hogyan nyomtathatjátok ki a blogról letöltött .pdf fájlokat. Az egyes lépéseket a képen a megfelelő számmal jelölve találjátok.

1.) Amikor nyomtatni akarunk, az első teendőnk, hogy megnyomjuk a menüsorban a print/nyomtatás ikont. Ha nem szeretünk egerészni, akkor a CTRL+P billentyűkombinációt használhatjuk- ez általában minden program esetében előhozza a nyomtatás kisablakát.

Kattints a képre, hogy megnézhesd nagyobban


2.)Itt elsőként kiválaszthatjuk a nyomtatónkat. Ha több nyomtatót telepítettek a gépünkre, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy mindenképpen az a nyomtató legyen beállítva, ahova nyomtatni szeretnénk. Ez különösen fontos egy olyan munkahelyen, ahol simán előfordulhat, hogy a papírunk egy másik irodában, esetleg egy másik épületben jön ki a nyomtatóból… és nem biztos, hogy szeretnénk, ha más látná, amit nyomtatunk. Szóval ha nem a saját nyomtatónkat látjuk, akkor katt a printer/nyomtató felirat melletti legördülő sávra és keressük meg gyorsan a saját nyomtatónkat.
Előfordulhat, hogy a nyomtatóknál nem is egy igazi nyomtató, hanem Adobe PDF nyomtatás van beállítva alapértelmezettként. Erre is figyeljünk oda, mert ilyenkor egy PDF file-t fog menteni a gépünkre és nem nyomtatni fog. Az én számítógépemen pl. ez a funkció az alapértelmezett és rengetegszer előfordult már, hogy nem állítottam be a tényleges nyomtatót. Ilyenkor nincs semmi gond, felhozza az intéző ablakát, hogy milyen néven szeretnénk elmenteni a dokumentumot. Ilyenkor egy halkan elsziszegett anyázás után visszaléphetünk és kiválaszthatjuk a nyomtatót.

3.) A nyomtató beállítása után kiválaszthatjuk, hogy a nyomtatandó dokumentumot hány példányban szeretnénk kinyomtatni. Én ezt rendszeresen elfelejtem, így a nyomtatást többször is meg kell ismételnem… Ez a számláló alapesetben mindig 1-esen áll, de azért érdemes mindig rápillantani, mert ha csak 1 példányt akarunk nyomtatni, de valamiért a számláló több példányon maradt – mondjuk egy előző nyomtatás után nem állt vissza automatikusan az alapértelmezett 1-re – akkor a nyomtató elkezd veszettül nyomtatni és meg kell szakítanunk a folyamatot (amely tapasztalatból mondom, elég macerás ügy…)

4.)A pages to print/nyomtatandó oldalak funkciónál kiválaszthatjuk, hogy a dokumentum mely oldalait szeretnénk kinyomtatni. Természetesen ha egyoldalas, akkor itt nem kell csinálnunk semmit. De ha többoldalas dokumentumról van szó, akkor itt tudunk választani: ha az egészet ki akarjuk nyomtatni, akkor az all/teljes kijelölés-t jelöljük be. Ha azt az oldalt akarjuk kinyomtatni, ahol éppen állunk a dokumentumban, akkor a current page/aktuális oldal-t jelöljük be. Ez csak azt az egy oldalt fogja kinyomtatni, a kis előnézeti ablakban ellenőrizhetjük, hogy tényleg azt az oldalt mutatja, ahol álltunk. A pages/oldalak pontnál viszont az oldalszám beírásával megadhatjuk a kinyomtatandó tartományt (pl. 5-12)

5.)És most következik a méretezés és elrendezés (page sizing and handling): itt alapvetően négy funkció van (négy fülecske egymás mellett), az esetek 99%-ában a size/méret funkciót használjuk, alapértelmezetten ez az aktív és mindig az actual size/valós méret funkció van beállítva. Ez azt jelenti, hogy a dokumentumot egy az egyben változtatás nélkül fogja kinyomtatni. Amennyiben A4-es méretű (sima általános nyomtatópapír) a dokumentumunk és elég margó van körülötte, akkor az egy az egyben nyomtatás tökéletes lesz: itt segít nekünk a kis nézőkép, ami mutatja, hogy a kinyomtatandó rész nem lóg-e ki a nyomtatható felületről.

Hogy mi a nyomtatható felület? Az asztali nyomtatók mindenképpen hagynak a nyomat körül körbe a papíron egy fehér keretet, ez az ún. szervízcsík. Ezt sajnos nem lehet kiküszöbölni, mindig ott lesz a papírunkon. Ha a kinyomtatni kívánt dokumentum bizonyos részei kilógnak a szervízcsík területére, akkor ezeket a részeket a nyomtató nem fogja kinyomtatni. (a szervízcsík pontos méretét a legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, ha egy teljesen beszínezett hátterű dokumentumot egy az egyben méretezéssel kinyomtatunk. Itt látni fogjuk, mekkora részt hagy körben fehéren a nyomtató.)

Ha a nézőképünkön úgy látjuk, hogy az actual size/valós méret beállításnál bizonyos részek kilógnak a szervízcsíkra (a kis nézőképen a szervízcsíkot halványszürke kerettel jelzik) akkor mindenképpen a fit/oldalhoz igazítás funkciót jelöljük be. Ekkor látni fogjuk, hogy a kis nézőképen a dokumentumunk összehúzódik akkorára, hogy beleférjen a nyomtatható területbe. Ez általában nem nagy arányú kicsinyítés, az eredeti dokumentum 95-97%-ára szokta lekicsinyíteni. (persze extrém esetben ha pl. az eredeti dokumentumunk A3 méretű – ami duplaakkora, mint az A4-es általános papír-, akkor a Fit paranccsal beszűkíti az A4-es nyomtatható területbe, így kb. 70%-ára csökkenti a dokumentumot. Ha a kinyomtatandó dokumentumunk nagyon pici, pl. egy 5*5 cm-es kép, akkor csak abban az esetben használjuk a Fit parancsot, ha sütimegvonással fenyegetnek minket: a kis képet ilyenkor belenagyítja a nyomtatható felületbe a program, de ebben az esetben a kép minősége jelentősen romlik, vagy recés, vagy homályos lesz, vagy szétesik pixelekre.)

Szerepel itt még egy parancs, a shrink oversized pages/túlméretes oldalak kicsinyítése, ami fogalmam sincs micsoda, de ugyanazt csinálja, mint a fit parancs.

6.) Egyes nyomtatóknál szerepelhet itt még egy olyan beállítás, ahol kiválasztható, hogy a papír mindkét oldalára nyomtasson (print on both sides of paper/nyomtatás a papír mindkét oldalára). Ezzel a funkcióval jelentősen tudunk takarékoskodni, hiszen feleannyi papírra nyomtatunk, mint amennyire alapesetben. Itt meg lehet adni, hogy milyen helyzetben nyomtassa ki az oldalakat attól függően, hogy a lap hosszabb oldala mentén akarsz-e lapozni, mint egy könyvben, vagy a lap átfordításával akarsz-e lapozni.

7.)Az orientation/tájolás menüben állíthatjuk be, hogy a nyomtatandó dokumentumot fekvő vagy álló helyzetben akarjuk kinyomtatni. (Persze ha a dokumentumunk eleve fekvő vagy álló nézetre lett megalkotva, ennek a pontnak nem sok értelme van.) A portrait az álló a landscape a fekvő nézet.

Ha minden beállításunkkal megvagyunk, katt a nyomtatás ablak jobb alsó sarkában lévő Print gombra, és máris nyomtatjuk a dokumentumot.

Tipp: ha esetleg olyan PDF dokumentumot találunk valahol, amit nem lehet elmenteni, mert le van védve, de nyomtatni lehet, (írásvédett de nem nyomtatásvédett) akkor előfordulhat hogy – ha be van állítva a gépünkön – a nyomtatók közül kiválasztjuk az Adobe PDF-et: ez nem igazi nyomtató, hanem egy virtuális nyomtató. Virtuálisan “nyomtat” egy PDF dokumentumot a számítógépünkre – de ez gyakorlatilag olyan, mintha elmentettük volna más néven.

Egyszerű nyomtatás címszavakban:

   1. Print/Nyomtatás ikon vagy CTRL+P billentyűkombináció
   2. Nyomtató kiválasztása
   3. Példányszám megadása
   4. Annak megadása, hogy mely oldalakat akarjuk kinyomtatni
   5. Méretezés: aktuális méret vagy igazítás a nyomtatható területhez. (ennek ellenőrzése a kis nézőképen)
   6. Egyoldalas vagy kétoldalas nyomtatást akarunk-e
   7. katt a print gombra
[author] [author_info]Lippai Janka kiadványszerkesztő grafikus és egygyermekes anyuka. A Papírműhely bloggere. Abban a szerencsés helyzetben, van, hogy a hobbija egyben a munkája is. Kreativitása és papírok iránti rajongása a blogjában teljesedett ki, számos ingyenesen letölthető és otthon elkészíthető dekorációval jelentkezik hónapról hónapra. [/author_info] [/author]
Share

Hozzászólások

 1. Szia Andi!
  Remek az oldalad és már fel is iratkoztam a hírleveledre, nomeg töltögetem le a remek tippeket, nyomtathatókat. 🙂 A Fly Lady nekem is nagy kedvenc! 🙂
  Viszont M-es méretű filofaxlom van (95x171mm) és a nem találom sehol a pdf nyomtatásnál, hogy hogyan tudnék ebben a méretben nyomtatni. És azt sem, hogy hogyan tudnék egy oldalra kettőt tenni, mert elférne és papírgazdaságos lenne. Tudsz ebben tanácsot adni? 🙂
  Köszi: Kati 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük