Segítség nagytakarításhoz: Kárpittisztítás

2013. 04. 02.

A szőnyeg és kárpittisztítás egyike azon feladatoknak, amiket az ember a heti vagy havi rutintakarításba nem tesz bele, mert időigényes. A kárpit átporszívózását általában havonta egyszer megejti az ember porszívózás közben, a folttisztítás már más kérdés. A kiborult innivalót, ételmaradékot azonnal felitatjuk, letöröljük, ám ettől még maradhatnak foltok az anyagon és a napi használattól is koszolódik annyira a kanapé, hogy évente egyszer megéri nekifogni a kárpittisztításnak. Érdemes a tavaszi nagytakarítás tennivalói közé beütemezni, amikor amúgy is alaposabb takarítás van betervezve.

Segítségként összegyűjtöttem milyen lehetőségek közül válogathatsz, ha újjá szeretnéd varázsolni a kanapét.

Az első kérdés az, hogy saját kezűleg tisztítod a kárpitot, vagy igénybe veszed egy kárpittisztító cég szolgáltatását. Ettől függ mennyi pénzbe és időbe telik a takarítás.

Kárpittisztítás saját kezűleg

1. Házi praktikák
Kétségkívül ez a legolcsóbb megoldás, és valószínűleg a legidőigényesebb is. Ha nagyon koszos a kárpit több órád is rámehet amíg jó eredményt érsz el.
Szagtalanítás: szórd be szódabikarbónával a kárpitot, hagyd állni 20-30 percig majd porszívózd át a kanapét.
Szín felfrissítése: Ecetes hideg vízzel. Az ecetes vízzel átitatott ruhával dörzsöld át a kárpitot, hogy az ismét eredeti színében pompázhasson.
Házi készítésű kárpittisztító és -frissítő (forrás: femina.hu)
Hozzávalók:

 • 25 g szappanpehely
 • 500 ml desztillált víz
 • 100 ml glicerin
 • 100 ml borszesz (gyógyszertárból)

Elkészítés
A szappanpelyhet és a vizet keverd össze, majd folytonos kevergetés mellett addig melegítsd, amíg a pehely teljes mértékben fel nem oldódik. Ezután hűtsd le a keveréket, majd add hozzá a glicerint, végül a borszeszt, és keverd ismét alaposan össze. Jól zárható edényben tárold, és mindig csak egy evőkanálnyit használj belőle, mégpedig egy kevés vízben feloldva, és habverővel habot verve belőle. A habot szivaccsal vidd fel a kárpitra, de ügyelj rá, hogy ne legyen túl nedves a szivacs.
Árak:
Szódabikarbóna – kb. 250 Ft
Ecet 20%os – 200 Ft (Favorit ecetsav esszencia)
Mosószappan – 160 Ft (DM gallsaife)
Desztillált víz 1l – kb. 150 Ft
Glicerin –
Borszesz –

2. Kárpitisztító habok és samponok
A második lehetőség a foltok eltávolítására ha a drogériákban kapható tisztítószerek egyikével takarítasz. Kézi tisztítószerrel: A tisztítószert tedd a kárpitra, kefével dörzsöld át a bútort. Ezután száraz, majd enyhén nedves ruhával töröld át a kárpitot.
Gépi tisztítószerrel: nedves tisztításra is alkalmas vízszűrős porszívóknál használható. A leírás szerint takarítsd ki a kárpitot.
Három termék árát néztem meg, hogy legyen viszonyítási alap a különböző módszerek között:
Vix Kárpit és szőnyegtisztító spray kb. 1100 Ft
Vanish Oxi Action szőnyeg és kárpittisztító spray 690 – 2890 Ft (webshopban találtam a 700 forintos árat, boltban a második ár a jellemző)

3. Takarítógép bérlés
A kézi tisztítás ugyan olcsóbb, de több időt is igényel. Ha több dolgot is ki kell tisztítanod érmemes megfontolni egy takarítógép kibérlését. Egy ilyen géppel valószínűleg az eredmény is sokkal jobb lesz.
A kölcsönzés díja függ attól, hogy hány órára lesz kikölcsönözve a gép, van-e kaució, fizetni kell-e a kiszállításért.
Árak:
Kärcher típusú takarítógép, 12 órára kaució nélkül: 7000 Ft
Kiszállítás ingyenes, vagy 5.000 – 10.000 Ft között alakul
Plusz lehet kérni tisztítószert: 1200 Ft/liter áron (forrás: http://www.takaritogep-kolcsonzes.hu/)

Kärcher típusú takarítógép, kaucióval 24 órára: 2800 Ft + 35000 Ft kaució (forrás: http://hometools.hu/szonyegtisztito-gep-kolcsonzes

Tipp:  mielőtt a takarítógépet használnád érdemes átporszívózni a felületet és háziállat esetén a szőrszálakat kefével eltávolítani.

Kárpittisztító szolgáltatás:

Az árakat ülőrészenként és a kárpit anyagától függően állapítják meg. Minél nehezebben tisztítható az anyag, annál magasabb az ár. Ha a kanapéhoz nagy méretű párnák is tartoznak azoknak a tisztítását külön számolják fel. Egy párna kitisztítása akár egy ülőrész árába is kerülhet.

Árak amiket találtam: 1500 Ft/ülőrésztől 5000 Ft/ülőrészig + párnák tisztítása.

Share

Hozzászólások

 1. Óhidiné Pál Judit Says: július 29, 2014 at 8:02 du.

  Kedves Andrea!

  Beszereztünk Vanish Oxi Action spray-t kanapétisztításra. Az egész kanapét szeretnénk tisztítani, viszont azzal nem tudunk mit kezdeni, ami a spray használati utasításán van rajta: a spray használata után tisztítsa a SZOKÁSOS MÓDON. A beszórás után mi a teendőnk? Porszívózzunk, esetleg ronggyal töröljünk?

  Üdvözlettel: Óhidiné Pál Judit

 2. Csányi Andi Says: szeptember 3, 2014 at 11:47 de.

  Kedves Judit!
  Beszórás után várd meg a hatóidőt, majd nedves ronggyal töröld át a kárpitot. A rongy használata előtt puha szőrű kefével óvatosan át lehet dörzsölni a kanapét, de ennek a használatát a kárpit anyagát figyelembe véve mérlegeld.
  Amikor megszárad a kárpit természetesen ki is lehet porszívózni a folyamat zárásaként.

 3. Nagyon jó ötleteket adtál, köszönöm. 🙂 Nekem a tisztítóhab tökéletesen működött. Találtam egy másik blogot, ajánlom mindenkinek, itt szó van a fa és bőr bútorok ápolásáról is. Nagyon hasznosak :)http://aranyfotel.weebly.com/blog/butorapolasi-praktikak

 4. Üdv! Arra lennék kíváncsi, hogy a hideg ecetes víz milyen arányban keverendő?

 5. Csányi Andi Says: október 10, 2014 at 10:18 de.

  Mariann: Én 1 rész ecethez adok 2 rész vizet.

 6. Szia,

  nagyon hasznos tanácsok, köszi!

 7. Sàndor Barbara Says: szeptember 17, 2017 at 5:32 de.

  Szisztok nekem a pisi foltokat szeretnem eltuntetni a karpitrol az ecetes megoldas jo rà? Köszönöm

 8. Csányi Andi Says: február 1, 2018 at 5:06 du.

  Amikor még a gyerekek kicsik voltak én gyakran ecet és víz keverékét használtam a kanapéra. Víz és szódabikarbóna keverékét meg szagtalanításhoz.

 9. Kedves Andrea!

  Nagyon köszönjük a cikket!

  Jól összeszedte a tudnivalókat! Most olvastam mégegyet, ami szerintem picit kiegészíti egy-két információval: https://carpetcare.hu/karpittisztitas-hazilag-mit-hogyan-erdemes/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük