Segítség nagytakarításhoz: Ablakpucolás

2014. 04. 09.

A korábbi években a szőnyegtisztításról és a kárpittisztításról írtam egy-egy bejegyzést, most az ablaktisztítás van soron a nagytakarítás témakörében.

Eszközök ablakpucoláshoz:

Ecetes víz készítése ablakpucoláshoz:
Szórófejes flakonba tölts 1 rész ecetet, majd adj hozzá 3 rész meleg vizet. Citromlével vagy illóolajjal illatosíthatod.

Mikor pucoljak ablakot?
Március áprilisban, amikor már enyhe az idő, és kevesebb csapadékra lehet számítani.

Hogyan szedjem le a hosszú hónapok alatt rárakódott piszkot az ablakról? (eső nyomai, szöszök, zsíros tenyérlenyomatok)
Az ecet önmagában nem fogja leszedni az összes piszkot, ami az ablakra száradt. Ezért az ablakpucolást azzal kezdd, hogy lemosod a szennyeződéseket. Az általános használatra való mikroszálas rongyot használd hozzá.
A törléshez meleg vízbe tegyél általános lemosót vagy mosogatószert. Bármelyik jó, mert eltávolítják a zsíros szennyeződéseket, és az ablakra száradt port is. Állítólag a WU2 hajsampon remek az ablak lemosására, ha valakinek van erről tapasztalata feltétlen írja meg, hogy kiderüljön igaz, vagy csak urban legend.

Először az ablakkeretet töröld le kívül és belül, majd magát az ablaktáblát. Fehér fa ablakkeret letörléséhez a Tiszta a lakásod című műsorban vanília aromával átitatott rongyot használtak. A régi ablakainkon kipróbáltam, a koromfekete keret is szép fehér lett tőle, a lakás meg napokig vanília illatban úszott 🙂

Az ablakot a lemosás után fújd be ecetes vízzel, vagy az ablaktisztítóval.

Hogyan töröljem szárazra az ablakot úgy, hogy ne legyen csíkos?
Jó, ha az ablakot a takarítás közben nem éri közvetlen napfény. Az átmelegedett ablaktábla gyorsan szárad, így előfordulhat, hogy mire a törlőkendővel szárazra törölnéd, már csíkosra száradt.
A törlőrongy anyaga sem mindegy a szép eredmény eléréséhez. Nagymamáink újságpapírt használtak, ma ezt mikroszálas ablaktörlő kendővel kiválthatod. Nem szöszöl, gyorsan felszívja a nedvességet, így lesz csíkmentes az ablak.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük