Mosási útmutató férfiaknak

2013. 04. 17.

(Pamut és műszálas ruhák mosásához)

A háztartással foglalkozó oldalak szinte mind a nőket szólítják meg. Én magam is így tettem, hiszen úgy gondoltam ez minket érdekel.
Az utóbbi időben egyre több férfi iratkozik fel a Rendszeres levelekre. Emellett már nem lehet említés nélkül elmenni. Az e-mailekből és beszélgetésekből az derül ki, hogy a mosás és a vasalás a sötét foltok egyike, akár egyedülálló, akár párkapcsolatban élő férfiről van szó. Ezért döntöttem úgy, hogy összegyűjtöm az alapvető tudnivalókat a mosásról. Uraim, nem lett rövid, viszont remélem értető és használható.

1. A szennyes szétválogatása
Az első lépés a ruhák szétválogatása. A színes ruhák engedhetik a színűket, ezért kell külön válogatni a fehéret a színestől.
Három csoportba válogatjuk a ruhákat:
– fehér
– világos színes
– sötét színes

Amikor mosásra kerül a sor, döntsd el melyiket mosod ki ezek közül.

Amit még tudni érdemes a válogatásról:
– a lakástextileket, törölközőket külön szoktuk mosni
– a babaruhákat külön szoktuk mosni
– a kényes gyapjú és selyem ruhákat külön szoktunk mosni

Tipp:
Érdemes eleve szétválogatva tárolni a szennyest, így mosás előtt ezzel már nem kell foglalkozni. 3-4 szennyestartónak elég nehéz helyet találni a lakásban, jobb megoldás egy fiókos tároló rendszer.
Aki nem akar vacakolni a ruhaválogatással az használhat színfogó kendőt a mosásnál, elvileg ez megakadályozza, hogy a sötétebb ruhák összefogják a világos ruhákat. Személyes tapasztalatom nincs erről, én mindig válogatok.

2. Mosószer, öblítő és egyéb adalékok
Ha megvan, hogy mit mosol ki, pakolj be a gépbe. Ne tömd tele dobot, mert akkor nem lesz olyan hatékony a mosás. Egy kis hely mindig maradjon a dobban.

A mosószerről
Többféle mosószer kapható:
– mosópor
– folyékony mosószer
– gélkapszula
Mindegyik fajtából van többféle típus:
– sensitiv (érzékeny bőrre)
– fehér ruhákhoz
– színes ruhákhoz
– fehér és színes ruhákhoz
Egyes gyártóknál fekete ruhákhoz külön mosószer kapható.
Az egyszerűség kedvéért érdemes azt a fajtát választani ami fehér és színes ruhákhoz is használható.

A mosáshoz szükséges mosószer mennyiségeket a gyártók a csomagoláson jelölik a vízkeménységtől és a ruhák koszosságától függően.
Mosóporból és folyékony mosószerből lehet kicsit kevesebbet használni, mint a gyártói ajánlás, akkor is tiszták lesznek a ruhák. A gélkapszulából mosásonként 1 db-ot kell tenni a gépbe.

Öblítő
A különféle illatok mellett a gyártók kínálnak sensitiv (érzékeny bőrre valót) változatot is. A flakonon feltüntetik mekkora mennyiséget érdemes tenni a gépbe.

Egyéb adalékok
Vízlágyító: Kisebb-nagyobb mértékben mindenhol kemény a víz, ezért a vízlágyítót megéri hozzátenni minden mosáshoz. Nem csak a gép védelmében, hanem azért is, mert a lágyabb vízben jobb a mosás hatékonysága.
Folttisztító: abban az esetben, ha a ruhák foltosak, folttisztítót is hozzá lehet adni a mosáshoz. Ezt szintén a mosószeres rekeszbe kell tenni. A gyártók a csomagoláson jelölik mennyit kell hozzáadni a mosáshoz beszáradt vagy kisebb foltok esetén.

A mosószer-adagoló rekeszben a mosószert a II jelű rekeszbe kell tenni. Ide kerül még a vízlágyító és a fehérítő/folttisztító szer is.
A mosószer-adagoló rekeszben az öblítőt abba a rekeszbe kell tenni amint egy kis virágfejre hasonlító jel van.

3. Program kiválasztása
Itt jön a bonyodalom, többféle program és hőfok közül lehet választani. A programokat különböző ábrák vagy szövegek jelölik, a használati utasításokban ezek részletesen fel vannak sorolva. Amíg nem ismered fel magabiztosan a jelöléseket, inkább lapozd fel minden mosás előtt. Ha hiányzik a használati utasítás, interneten szinte minden modell leírása megvan .pdf formátumban, amit könnyen le lehet tölteni és elég csak a szükséges oldalakat kinyomtatni.
A gépek kezelő felülete nem egyforma, de az biztos, hogy mindegyiken van műszálas/vegyes, pamut, kímélő/gyapjú mosás, és gyors/öko/rövid program valamilyen néven és 30-40-60-95 fok.

A napi használattól (nincs a ruhán étel vagy italfolt) koszos és közepes mennyiségű ruhát lehet mosni 30-40 fokos rövid programon, így is tiszták lesznek. Közepes mennyiségnek számít ha a dob félig vagy maximum 2/3 ig van tele.
Ha a dob tele van ruhával, vagy a ruhák nagyon koszosak mindenképpen normál programot kell választani, a műszálas/vegyes program 40 fokon szépen kimossa a ruhákat.

Sok mosógépen lehet állítani a centrifuga erősségét is. Vannak olyan ruhák, amiknek az anyagát tönkreteszi a magas fordulatszámú (1000) centrifugázás. 600-800-as fordulatszám is elég ahhoz, hogy a ruhákból ne csöpögjön a víz, ráadásul kevésbé lesznek gyűröttek, ami megkönnyíti a vasalást.

4. Teregetés
Ha odafigyelsz a centrifuga fordulatszámára, és ügyesen teregetsz, azzal jelentősen megkönnyíted a vasalást. Mosás után minél hamarabb teregesd ki a ruhákat.
Nem kell az összes ruhát egyszerre kivenni a gépből, szépen darabonként, a ruhákat egy kicsit kihúzkodva, kisimítva teregess.

Tennivalók röviden

   1. Válogasd ki amit ki szeretnél mosni.
   2. Tedd a gépbe a mosnivalót.
   3. Tedd be a mosószer-adagoló megfelelő részébe a mosószert, az öblítőt, a vízlágyítót és ha szükséges a folttisztítót.
   4. Válaszd ki a programot és a hőfokot. Használd a gép leírásában a program táblázatot segítségként. Indítsd el a mosást.
   5. Teregess ki.
Share

Hozzászólások

 1. Szia Andi, nagyon jól összeszedted a tudnivalókat. Egyébként el nem tudom képzelni, hogy egy pasi folttisztítót fog tenni a mosógépbe 🙂 Vagy ha olyan “fajta”, akkor már magától is rég tud mosni.
  Én speciel öblítőt sem használok, attól csak viszketnek a gyerekek, néha ecetet teszek az öblítő helyére, egyáltalán nem lesznek ecet szagúak a ruhák tőle. Az ecet alaposan kiszedi a mosópor nyomait a ruhából, és vízlágyító helyett is jó.

  Vízlágyítót sem használok, érdemes lenne kiszámolni egyszer, hogy a vízlágyító árából mennyi idő alatt jön össze egy új mosógép ára. Szerintem pont annyi idő alatt, amennyi alatt amúgy is tönkremegy a mosógép. Sajnos ezeket a mai gépeket már nem életfogytiglanra tervezik, hanem 10 évre. Általában javíttatni sem érdemes, olyan kicsi a különbség a javítás és egy új gép ára között.

  Egyébként azt gondolom, hogy a mosás hatékonyságánál sokkal többet számít a mosógép, mint a mosópor és más anyagok. A régi masinámmal mindegy volt, hogy mit használok, nem mosott szépen. Az új kiválasztásánál nagyon sok tesztet végigolvastunk, és megérte. Most nagyon kevés mosóporral is gyönyörűre mos mindent.

 2. Csányi Andi Says: április 17, 2013 at 1:05 du.

  Szia Erka! Köszönöm 🙂 Öblítő helyett én is ecetet használok, mosószer helyett meg mosószódát az egyből lágyítja is a vizet. Szándékosan hagytam most ki a mosószer-öblítő és vízlágyító alternatívákat, nem akartam ennyire megkeverni a dolgot. Egy kezdőnek talán egyszerűbb, megnyugtatóbb a sztenderd bolti szereket használni.
  Arról nincs tapasztalatom, hogy a mosógép típusa mennyit számít a mosás eredményénél, én még azt a gépet használom, amit a beköltözéskor vettem. Lassan 6 éves, ha minden igaz akkor ugye még van 4 évem amíg kipurcan 🙂

 3. Tisztelt Andi!
  Hihetetlenül boldog vagyok, hogy rátaláltam az oldalára! Életmentő! Jelenleg 18 éves vagyok, és most készülök az önálló életre, jövőre szeretnék összeköltözni a barátommal, és őszintén bevallom, nem nagyon segítettem itthon, tehát ezekről az alap háztartás vezetési dolgokról fogalmam sincsen 😀 És tudom, eredetileg férfiaknak szánta a cikket, de nekem hatalmas segítség volt. Minden ilyen cikkét, szépen kijegyzetelem és belefűzőm egy mappába, a letölthető anyagokat pedig kinyomtatom! Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget! A párommal nagyon hálásak vagyunk! További jó munkát!

 4. Kedves Andi!

  Én 28F, megvettem első mosógépem, sokat segített.. 🙂 Köszönöm! Következő cikk a mosószódáról és az ecetről? 😛

  Üdv, L

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük