Helló 2021!

2021. 01. 08.

A januári teendőim között előkelő helyen szerepel az előttem álló év megtervezése. Aki rákeresett már az évtervezés szóra, láthatta, hogy milyen sok cikk van a témában. Rengeteg a tanács és a módszer, és sokan tényleg művészien magas szintre emelik az évtervezést. Az elolvasott cikkekből, önfejlesztő könyvekből összeszedett információk alapján igyekszem a legegyszerűbben megtervezni az évem. Mindezt írásban, egyszerű, konkrét mondatokkal. A teljes folyamathoz  a határidőnaplómat használom, mindent ide írok le, mert itt bármikor fellapozhatom év közben.

Az első lépés: az elmúlt év lezárása

Szerintem ezt nem nagyon kell magyarázni. Mi volt a jó, mi volt rossz? Mit sikerült megvalósítani, és mi az ami nem sikerült. Én ezt is leírom, mert segít a lezárásban. 

Így visszagondolva 2020 nagyon vegyesen alakult. Év elején eltörtem a lábam, ami miatt hetekre a lakásban ragadtam. Akkor mentem vissza dolgozni, amikor a többség home office-ba, a gyerekeim pedig digitális oktatásba kerültek. Az én munkakörömben nincs home office.  Nehéz időszak volt, munka mellett naponta akár 4-6 órát is tanultam a fiaimmal, június közepére teljesen kimerültem. Augusztusban sikerült 1 hétre nyaralni mennünk, ami szerintem az utóbbi évek legjobb nyaralása volt. Ősszel vissza tudtam térni az aktívabb életmódhoz, és az étrendem megváltoztatásával sikerült 10 kilót fogynom, erre nagyon büszke vagyok. Az új étrendet azóta is tartom, jó nekem így. A másik nagy lépés amit megtettem, hogy végre jelentkeztem mesterképzésre. Két hét és kiderül felvettek-e a keresztféléves mesterképzésre. A Rendteremtővel 2020-ban nem sikerült úgy és annyit foglalkoznom, mint amennyit szerettem volna, a főállásomban sem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. A korona vírust és a házi karantént nem úsztuk meg, mind a négyünknek pozitív volt a tesztje…  Na, ennyit 2020-ról. Vége. Most már csak előre nézek.

Második lépés: az idei célok megfogalmazása

Én két kérdést szoktam feltenni magamnak, minden életterületre vonatkozóan. (Tanulás, munka, család, egészség, kikapcsolódás, anyagiak)  Például: Mi az amin változtatni szeretnék? Miben szeretnék fejlődni?  A válaszokból lesznek a célok. Nem feltétlenül tűzök ki célt az összes életterületre, azoka a dolgokra fordítok inkább figyelmet, ahol tudom, hogy nincs minden rendben.  Akkor most lássuk, milyen célokat tűztem ki magamnak erre az évre: 

Tanulás, fejlődés 

  1. Sikeresen teljesítem a mesterképzés első évét (most tekintsünk el attól, hogy még nem tudom felvettek-e, én úgy állok hozzá, hogy igen)
  2. Felkészülök a B2 nyelvvizsgára. Mivel kb 20 éve nem használtam a német nyelvet, a nulláról kezdem újra, ezért szánok rá egy évet. Még decemberben készítettem egy tanulási tervet / táblázatot, (igen, még mindig táblázat mániás vagyok) amiben követni tudom a haladásomat. A nyelvvizsgát 2022 év elejére tervezem. 

Szabadidő, sport, kikapcsolódás

  1. Alakformálás: továbbra is tartom az étrendemet, emellett formásabb alakot szeretnék, tehát több és változatosabb mozgás a cél.  
  2. (Minimum) 3 könyvet elolvasok németül: szeretek olvasni, és ha ezt most német nyelvű könyvekkel teszem, az előrébb visz a tanulásban is. És szórakoztató, meg kihívás 🙂 

Otthon 

  1. A lakás kifestése: ezt már egy ideje halogattuk. Most megcsináljuk. 

2021 a Rendteremtőn

Az elmúlt néhány évben kevés új tartalom volt a  blogon, ezen idén változtatunk. Ketten dolgozunk a háttérben, idén mellettem Janka írásait olvashatjátok a blogon. Ezzel el is érkeztünk egy lényeges kérdéshez: Mi érdekel benneteket? Milyen témákról írjunk 2021-ben? Töltsétek ki a Rendteremtő éves olvasói kérdőívét, mondjátok el mi jár a fejetekben, mi pedig írunk róla az év során. 

A programok közül az első a Tavaszi felfrissülés március 1-től,  augusztusban Vissza a suliba tematikus hét lesz, október 18.-tól indul a Nagy Karácsonyi készülődés. Novemberben pedig egy közös Háztartási naplós projet lesz, erről részleteket majd később írok. 

Most, hogy megvannak a célok, jöhet a megvalósítás. Ami nem más, mint eldönteni mindegyik célnál, hogy mi a következő lépés? Mi az amit meg tudok tenni most, vagy a következő napokban, hetekben, hogy elérjem a célom? 


Nektek milyen céljaitok vannak? Írjak nektek beszámolókat a német projektemről? 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük