Meddig áll el a hűtőben?

2012. 04. 25.

Sokszor említem, hogy azért jó előre megtervezni a heti menüt, mert így hét elején egyben be lehet szerezni az alapanyagokat. Ha berendszeresíted a heti nagybevásárlást, akkor egyszer kell hosszabb időt eltöltened vásárlással, a hét többi napján az egy-két elfogyó élelmiszert (tej, kenyér, felvágott) gyorsan meg lehet venni.

Amikor több napra előre veszel élelmiszert jó tudni, hogy mi meddig áll el a hűtődben. A bejegyzés megírásához több honlapot is átböngésztem, ezekből állítottam össze a listát, tehát az eltarthatósági idők nem az én fejemből pattantak ki.

A vásárlást követően ennyi időn belül használd fel az élelmiszereket:

Húsok

A legromlandóbb árú 2-3 napig a hűtő legalsó polcán közvetlenül a zöldségtároló rekesz felett.

 • nyers darált hús 5 -6 óra
 • nyers halhús 1 nap
 • baromfihús 1-2 nap
 • belsőségek 1-2 nap

Felvágottak

 • gépsonka, párizsi, krinolin 2 nap
 • virsli 2 nap (nem védőgázas csomagolású)
 • szalonna (bacon) 7 nap

Tejtermékek

Bontatlanul a csomagoláson jelzett ideig, felbontás után ennyi ideig:

 • friss tej 1 nap
 • tejszín 2-3 nap
 • tartós tej 4 nap
 • tejföl, lágy sajt, túró 4-5 nap

Zöldségek

A zöldségtartó rekeszben tárolva

 • gomba 1-2 nap
 • saláta, sóska (zacskóban): 2-3 nap
 • borsó, zöldbab: 3-4 nap
 • karfiol, zöldhagyma, petrezselyem, zeller, cékla (csomagolva) 8-12 nap
 • zöldpaprika, paradicsom: 10-12 nap

Gyümölcsök:

A zöldségtartó rekeszben tárolva

 • cseresznye, meggy, barack 2-3 nap
 • málna, eper, szeder 2-3 nap
 • ribizli, egres 1 hét
 • alma, körte, szilva: 2-3 hét

A déli gyümölcsök nem igényelnek hűtést, a hideg kárt tesz bennük.
Egyéb:

 • tojással készült krémek 1-2 nap
 • nyers lángos tészta 1 hét
 • gyümölcs és zöldség konzerv felbontás után  2-3 nap (nem a fémdobozban, hanem fedeles műanyag dobozban)
 • tojás 4-5 hét

Amikor a biztonságosan 1-2 napig eltartható alapanyagokból készül később étel, azt az alapanyagot a fagyasztóba érdemes tenni. Ezzel a megoldással lehet egy hétre előre bevásárolni és mindent frissen tartani. A fagyasztott alapanyagot a felhasználás előtti este a hűtő legfelsőbb polcára tedd át, így reggelre szinte teljesen felenged.

Főzés után a megmaradt ételt amint kihűlt tedd hűtőbe. Rövid időn belül fogyasszátok el őket:

 • főtt hús 1-2 nap
 • főtt vagy sült hal 1-2 nap
 • fasírt 2 nap
 • sült hús 3-4 nap
 • leves 3-4 nap

Főtt tésztát nem ajánlott hűtőbe tenni, inkább kisebb adag legyen kifőzve, és jobb frissen főzni a tésztát a következő fogyasztás előtt.
***
Frissítés 2015.10.03:
Az ételek eltarthatóságát nagyban befolyásolja a helyes tárolás, és az, hova kerülnek a hűtőben. Ezért fordulhat elő, hogy valami tovább is megőrzi a frissességét, mint amit a listában olvashattok.
Valamint még egyszer elmondom, ezek az élelmiszer-biztonsági szempontból javasolt eltarthatósági idők, vagyis ennyi ideig biztosan nem romlanak meg az élelmiszerek.
***

Szeretnétek ebből a listából letölthető változatot?

Share

Hozzászólások

 1. Körtvélyessy Andrea Says: április 25, 2012 at 11:52 de.

  nagyon hasznos cikk.Jó lenne ha le lehetne tölteni.

 2. Nagyon hasznos, ahogyan összeszedted, köszönjük szépen!

  Én szeretnék belőle letölthető változatot, már olvasás közben elgondolkodtam, hogy valamilyen táblázatos formában talán nekem sem ártana a hűtőre, sőt! Kimondottan praktikus lenne.

  A főtt tésztát miért nem lehet hűtőbe tenni? Biztos csak én nem tudom, de szeretném!

 3. jó cikk

  van arra is esetleg módszered, hogy a termékeket hogyan jelöljük meg mikor tettük a hűtőbe (pl. zöldség)

  a táblázat szerintem is jó ötlet

 4. Csányi Andi Says: április 25, 2012 at 2:38 du.

  Inga: Tedd műanyag dobozokba a zöldséget, (tető nélkül, mert ha lefeded benedvesedhet a zöldség és penészes lesz), az oldalára szárazon törölhető filccel írd rá, hogy mikor vetted, vagy egyből a lejárat dátumát. A dobozok abban is segítenek, hogy ne csússzanak egymásra a különböző dolgok amikor a fiókot kihúzod.
  Másik megoldás, hogy papírra felírod mikor tetted a hűtőbe és egy mágnessel a hűtőajtóra teszed. Nohát, mindjárt ehhez is tervezek letölthetőt.

 5. Csányi Andi Says: április 25, 2012 at 2:49 du.

  Amaranta: a tésztával azért kell óvatosan bánni, mert az ételmérgezéseket okozó mikrobáknak nagyon jó környezet. Nálam többször is előfordult, hogy másnapra a tészta nyálkás lett, vagy fura mellékíze volt. Ezért inkább csak akkora adagot főzök ki amit tudom, hogy megeszünk.

 6. Pedig mióta az eszemet tudom rendszeresen tárolt Édesanyám is kifőtt tésztát a hűtőben, de van hogy nálunk is napokig bent van. Még sosem volt vele gondunk, így ez az infó nagyon meglepett.

 7. Tudod esetleg, hogy a centrifugázott gyümölcs és zöldséglevek meddig lehet fogyasztani? (kisgyereknek) hűtő és szabadlevegő is érdekel
  köszi

 8. Igen a tésztás dolog engem is meglepett, nekem még bajom sose volt vele, a szerdán este főzött spagetti jó még pénteken, sőt szombaton is. Lehet, hogy befolyásolja a dolgot, hogy mindig elég sok olajat öntök rá, az talán segít a romlás késleltetésében.

 9. Körtvélyessy Andrea Says: május 5, 2012 at 5:11 du.

  Nekem sem volt még soha bajom a főtt tésztával.Gond nélkül eláll 3 napig is a hűtőben.

 10. Csányi Andi Says: május 15, 2012 at 10:07 de.

  Inga, utána kellett olvasnom a kérdésnek, nincs tapasztalatom gyümölcscentrifugával. Azoktól akik használnak gyümölcscentrifugát annyit tudtam meg, hogy hűtőben 1-2 napig állnak el a levek. Szerintem szabad levegőn, szobahőmérsékleten 1 napot kibírhat a gyümölcslé, viszont 30 fok fölött úgy gondolom pár óránál többet nem. Én inkább mindig hűtőben tartanám a levet.

 11. köszi

 12. Lunder Vince Says: július 26, 2012 at 7:07 du.

  Nagyon érdekes cikk! Épp csak én nem értek vele egyet!
  Hogyan határozod meg egy étel elállóságát? Hány fok van a hűtődben? Ha mindennap megkevered (szedsz az ételből) azzal elvileg frissíted, akkor mennyi ideig fogyasztható?

  Én speciel egy borsópörköltet majd egy héten át fogyasztottam (természetesen magán célra) Hol krumplival, hol rizzsel. Nem vettem észre minőség, vagy egyéb romlást rajta a 7. napon sem!

 13. Valamit rosszul csinál a poszter, vagy nem jó a hűtője, ugyanis nálam a dolgok 2-3x ennyi ideig is elállnak. (Kivéve a nyers húsokat, azok tényleg gyorsan romolhatnak.)

 14. nagyban függ az ételek eltarthatósága a hűtő minőségétől – és itt nem csak arra gondolok, hogy hány fokot tud, hanem hogy milyen technológiával “dolgozik” – mert a mai modern hűtők meglehetően másképp hűtenek mint a régebbi (pláne egy, vagy több évtizedes) társaik…

  csak példaként: nekem modern, no frost technológiás hűtőm volt korábban is, amivel elégedett voltam, mindaddig amíg nem nőttük, és be nem ruháztunk egy ugyanolyan márkájú, szintén no frostos side by side hűtőbe, és itt nem utóbbi attribútum a lényeg, hanem az, hogy döbbenettel tapasztaltam, hogy milyen pontossággal szabályozható a hűtőtér hőmérséklete, az egyes fiókok páratartalma (húsoknak és zöldségeknek külön-külön), és hogy a teljes szag- és illatmentesség nem csak üres duma, valóban hatékony! továbbá, hogy bármit tárolok (és felejtek!) a normál hűtőtérben, az egyszerűen nem akar megromlani;)

  és ez most nem vicc, minden élelmiszertípus sokkal tovább áll el a – gondolom majdnem teljesen – páramentes környezetben, pl. a vészmegoldásként hűtőben állandóan tartalékolt szeletelt-csomagolt szendvicskenyér a normál szav. idején túl hűtőben max. pár nappal tovább tartható el, de ebben egy hónapis is simán ehető marad, de volt olyan, hogy két hónapra is bent felejtettünk egy zacskónyit, és bár azt már megenni nem mertük, de teljes mértékben penészmentes volt!

  szóval, tényleg fontos szempont az, hogy milyen a hűtő, ezért egzakt számokat nem hiszem hogy érdemes lenne megállapítani, azok maximum kiindulópontnak jók, talán érdemes esetleg az étel állagára és illatára támaszkodni, az én orrom pl. nagyon finnyás, hamar megérzem, ha valami már nem az igazi;)

 15. Ez borzasztóan vicces, kicsit túlparázod a dolgot.
  Szerinted a hentespultban friss a hús?? :DDD
  5-6 óra a darálthús??? ne viccelj, sokkal tovább elállnak a dolgok a hűtőben, már a boltban 1-2 napot állnak mire hozzád jutnának.

 16. Csányi Andi Says: február 17, 2014 at 10:26 du.

  Józsi: Nem magamtól találtam ki az eltarthatóság idejét, vagy azt, hogy a nyers hús mennyire romlandó. Több helyen is olvastam, és átlagosan ennyi időt javasolnak a darált húsnak.
  Nyáron 38 fokban jártam már úgy, hogy a megvett darált hús bűzlött, mikor otthon kibontottam. Az egy dolog, hogy a boltban ott lehetett a hús mondjuk már előző nap is, de gondolom a 40 perces út a buszon a melegben sem használt neki. Óvatos vagyok a nyers darált hússal, ez van. 🙂 Vagy néhány órán belül felhasználom, vagy inkább megy a fagyasztóba.
  A korábbi hozzászólóknak is igazuk van abban, hogy a hűtő típusa sem mindegy. Nekem egy régebbi típus van, ebben nem maradnak olyan sokáig ehetőek a dolgok mint egy side by side no frostos hűtőben.

 17. Azt hiszem a bevezetőben nem ártott volna odaírni hogy milyen körülmények között: milyen hűtési fokon, milyen páratartalmon, télen vagy nyáron jött e az árú és egyenesen a boltból vagy még a kánikulában csücsült egy fél órát a szatyorban ;).
  A fenti értékek igencsak kevés időt “engednek”, szerintem csak egy jó mód van, amit érdemes követni, melyet a sok jó tanács helyett ingyen adott nekünk a természet: az orrunk :).
  Én eddig világ életemben mindent addig tároltam amíg elő nem vettem és meg nem szagoltam. Mivel a legtöbb élelmiszer ennél hamarabb elfogy, az a kb. 10% ami így szaglásra kerül elő, egyértelmű hogy még ehető e, gyomorrontás miatt.
  Nem mondom hogy sosem hibáztam ebben, de az biztos hogy ha más ember tapasztalataira támaszkodnék, anélkül hogy figyelembe vennék minden körülményt (mint ahogy ő sem tette, így már a viszonyítási alap szinte nem is létezik..), akkor már rég elhantoltak volna :D.

  Ami a tésztát illeti, gondolom azért írta a kedves posztoló, mert a legtöbb (magyar) tészta tojást tartalmaz. Na azt tényleg nem érdemes sokáig tárolni, ha jót akar magának az ember. Bár én speciell tegnap ettem meg egy múlt hét csütörtökön kifőzött pesztós tésztát, bár ez Barilla és durum-lisztből, tojásmentes.
  Nem beszélve a pesztó esetleges konzerváló hatásáról.

  Amitől viszont mindenkit óva intek (bár ez nem frigós téma): kiőrölt mák tárolása. NEM SZABAD!!!
  Tinédzserkoromban egyszer vol egy adag ledarált mákom amit már szépen becukroztam. Elfelejtettem hogy az mióta áll ott, nos kiderült utólag hogy már vagy egy éve állt, igaz rendesen lezárt fedéllel egy befőttes üvegben (hm, lehet hogy pont az volt a baj?..). Kibontottam, megszagoltam, jó aromásnak tűnt (értsd: elnyomta a cukor az áporodott szagot) és beettem egy nagy tál mákos tésztát belőle. Hát a gyomorgörcsök amik utána jöttek, na azt senkinek sem ajánlom! 😀 Kár hogy nem tudtam még akkor hogy a népi gyógymód a jó kis házi pálesz, mert akkor avval fertőtlenítettem volna, e helyett széntablettákkal próbálkoztam, kevés eredménnyel.
  Évekig utána érzékeny volt a gyomrom a mákra. De érdekes módon csak arra. 🙂

  További jó egészséget kívánok mindenkinek! 🙂

 18. A tesztakrol annyit hogy a tesztas eteleket tobb napokon keresztul lehet tarolni a hutoben deeee az szerintitek normalis? Jo etvagyat a tobb napos tesztajaitokhoz. En azert ijeneket nem reklamozznek. Ijet a lusta asszony csinal. A friss eteltol jobb nincs. udv mindenkinek.

 19. Józsinak igaza van. A vidéki húsboltokba hetente egyszer (kedden) jön friss hús, nem véletlenül 1 hét a szavatossági idő is.

 20. Nem azért, de elég durvák ezek az időhatárok XD
  Párizsi 2 nap? Darált hús 5-6 óra?
  Normális körülmények között is 1 hétig jó a párizsi és a darált hús meg 3 napig akár…

  De mióta kolis vagyok tudom, hogy sokkal tovább ehetőek ezek 🙂
  Ha büdös a hús már akkor meg kell jól borsozni és fogyasztható…

 21. Inkovicsné Keményfi Andrea Says: március 4, 2015 at 2:32 du.

  Ebből egy táblázatot lenne jó szerkeszteni, és akkor mindig kéznél lenne a hűtőn.

 22. Én sem értek egyet rengeteg mindennel. Például az alma megromlana 2-3 hét alatt? Egy egész télen át tároljuk a pincében és semmi baja ha nem volt sérült. A zöldségek, pl karfiol ugyanúgy. Most vettem elő egyet 2 hét után és semmi baja.

 23. én csak megköszönni tudom ezt a posztot, mert számomra nagyon hasznos volt. szerintem kitűnő kiindulópont. na és a hozzászólások: eddig nem is tudtam, hogy ilyen nagy különbség van hűtő és hűtő között, így amikor legközelebb hűtőt veszek (láthatólag fél éven belül), akkor már jobban utána fogok nézni annak, hogy melyik mit tud.

 24. molnár réka Says: december 16, 2016 at 5:59 du.

  A nyers mézeskalács tészta meddig áll el ha tojás is van benne? Lassan egy hetes

 25. Csányi Andi Says: december 17, 2016 at 5:44 du.

  Hűtőben én nem tartottam eddig fél napnál tovább. Ha nekem állna ennyi ideje a hűtőben, már nem használnám fel.

 26. Guti Ambrus Says: február 7, 2017 at 12:15 du.

  Hát, Neked sokkal több eszed van, mint amennyinek kellene lenni!Fantasztikus vagy!
  Ilyen okos lánnyal rég találkoztam!

 27. Mit mondjak ,nálam is tovább állnak el az itt felsoroltak :)). Még sosem lett semmi bajom .Nyilván nem tárolom hónapokig,de ettől azért tovább.
  Egyébként is “puding próbája az evés”

 28. Csányi Andi Says: január 28, 2018 at 2:43 du.

  Kedves Andrea!
  Innen letöltheted a táblázatot: https://www.rendteremto.hu/letoltheto-tablazatok/
  A háztartás címszó alatt keresd.

 29. Csányi Andi Says: január 28, 2018 at 3:20 du.

  Kedves Bububi!
  Az élelmiszer biztonsággal kapcsolatos dolgokat, így a tárolási időket sem én találtam ki, több forrást is átnéztem. A bejegyzésben azokat az időhatárokat adtam meg, ahol biztosan friss marad az étel.
  Ha téged nem zavar, és a gyomrod is bírja, hogy az ételed nyákos, vagy büdös, elfogyaszthatod, én nem beszéllek le róla. Ez a te döntésed, az enyém pedig az, hogy csak biztosan friss ételt adok a gyermekeimnek.

 30. Csányi Andi Says: január 28, 2018 at 4:01 du.

  Kedves Barangoló!
  A hűtő különböző részein más-más hőfok van, a leghidegebb a zöldségtartó fiókok felett van, ide érdemes a leggyorsabban romló élelmiszereket tenni. A hűtő hőmérséklete egyénileg szabályozható, az ideális beállítást a hűtő leírásában érdemes megnézni.
  Az élelmiszer biztonsággal foglalkozó oldalak sem tesznek különbséget az ételek eltarthatóságában aszerint, hogy melyik évszakban vásároltuk, így én sem teszem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük