Csütörtöki letölthető – Tanulás tervező

2020. 09. 27.

Hosszú volt a kihagyás március óta, az új tanévvel egy időben a fiúknak és velük együtt nekem is vissza kell szoknom a sulis hétköznapokba. Nyáron több más könyv mellett olvastam tanulás technával foglalkozó cikkeket, könyveket is. A mai letölthetőt ezek alapján készítettem.

Meg kell hogy mondjam, sokkal nagyobb kihívás a fiaimat tanulásra bírni mint azt gondoltam. Nem emlékszem, hogy nekem ez ennyire nehéz, vagy utálatos dolog lett volna. Bár lehet, hogy az volt, csak már megkoptak az emlékeim. Lehet, hogy gyerekkori negatív tapasztaltokat végül felülírta az, hogy a főiskolai éveim alatt már imádtam tanulni? A mai napig szívesen tanulok új dolgokat, workshopokon, vagy akár online képzéseken. Most éppen azon agyalok, hogy jelentkezem mesterképzésre.

A kisebbik fiam most lett felső tagozatos. Szűk egy hónap után az a véleménye, hogy az ötödik az már egy teljesen más szint, sokkal többet kell tanulni. A hetedikes fiam pedig a növekvő elvárásokkal szembesült. Azzal, hogy már most központi téma a jövő évi középiskolai felvételi. Sok a tanulnivalójuk, a plusz feladat, ezen kívül ott vannak az egyéb iskola utáni elfoglaltságok, és az edzések. Már elég nagyok hozzá, hogy ezt a sokféle információt ők maguk tartsák számon. Elég nagyok ahhoz, hogy elkezdjék megtanulni beosztani az idejüket. Én azzal segítem őket, hogy olyan eszközöket adok a kezükbe, amikkel rendszerezni, követni tudják az információkat a maguk szintjén. Nem tudhatjuk, hogy a Covid a következő heteket, hónapokat hogyan befolyásolja. Ezért is fontosnak tartom, hogy még tovább terelgessen őket az önállóság felé.

A családi Google naptár az időpontos elfoglaltságokhoz bevált. Az iskolai feladatok követése már nem ilyen egyszerű. Jó, hogy van e-napló, de amig nincs benne minden információ, addig önmagában nem elég. A tavaszi digitális oktatás óta a kísérletezés fázisában vagyunk, próbáljuk a fiúkkal megtalálni azt a megoldást, ahol a legjobban tudják követni a dolgokat. Nyomtattam nekik havi naptárat, aztán asztali naptárat vettünk. Most egy az asztali naptárhoz hasonló heti tervezővel kísérletezünk. Ez már eljutott abba a fázisba, hogy érdemes közzétennem.

A Tanulás tervezővel az a cél, hogy a gyerekek egyszerűen és átláthatóan tudják vezetni a feladataikat. A sokféle digitális lehetőség ellenére úgy látom, hogy most még az a hatásosabb, ha maguk előtt látják papíron, mit kell tenniük. Így kézzel foghatóbb.

A tervezőben első helyen a fontos feladatok szerepelnek, ide kerülhetnek például a különféle számonkérések, beadandó plusz feladatok. A házi feladatok részen nincs igazán mit magyarázni. A programokhoz az iskola utáni tevékenységek, különórák, és a családi programok is bekerülhetnek.

A tervezőt a nyilra kattintva töltheted le. A .pdf fájl megnyitásához Adobe Reader szükésges.

Tippek a használathoz: A letölthető Heti tanulás tervező A5 méretű. Nyomtatásnál válaszd ezt a papírméretet. Vágd félbe az A4-es lapot, és azt tedd be a papírtálcába. Nyomtass egyszerre több példányt, így a későbbi feladatokat is fel tudják írni a gyerekek.


Kipróbáltátok a tervezőt? Írd meg a tapasztalataitokat hozzászólásban. Milyen információk kerültek bele? Változtattatok rajta? Mitől lenne még jobb a Tanulás tervező? Kíváncsian várom a véleményed, tapasztalatod!

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük