Lakásfestés stresszmentesen

2013. 05. 15.

Tennivaló lista festéshez

A költözős bejegyzések után Márti e-mailben keresett meg, hogy festéshez és a festés előkészítéséhez van szüksége hasonló listára. A helyzet a következő: teljes lakás kifestése, úgy, hogy a gyerekek napközben nincsenek otthon, estére azonban teljes a létszám. Az időkeret 2 hét. Igyekeztem alaposan körüljárni a témát, és válaszolni a lényeges kérdésekre, használjátok egészséggel ezt a tennivaló listát is.

A mi tapasztalataink a korábbi mini felújítási projektekből:
Másfél éve a konyhafelújítást, tavaly nyáron pedig a gardróbszoba felújítását csináltuk végig úgy, hogy közben a lakásban laktunk, és zajlottak a mindennapok. A projektek előtt összeírtuk a szükséges anyagokat, és munkafolyamatokat, bevásároltunk, a konyha esetében egyeztettünk az asztalossal hogy mikorra lesz olyan állapotban a konyha, hogy hozhatja a bútort. A gardrób kirámolására ráment egy nap. Még a gondos szervezés mellett is voltak nehezítő körülmények, de összességében minimális volt a stressz. Óvintézkedésként szalaggal és egy-két nagyobb dobozzal elbarikádoztuk a szóban forgó helyiségeket, hogy a fiúk semmiképp se tudjanak bemenni.

A tervezés


A teljes folyamathoz szükséges idő kikalkulálásához a következőket érdemes figyelembe venni:
Festés előtt a bútorokat el kell húzni a falaktól és le kell takarni.
A festés munkafolyamatát a fal határozza meg. Fűrészporos vagy vlies tapéta átfestése gyorsan megy, itt nincs szükség előkészítésre. Egy festett fallal több munka van. A régi festékréteget először el kell távolítani, ki kell javítani a fal hibáit, ezután az alapozás és a festés következik.
Minden esetben számolni kell az egyes fázisok utáni száradási idővel. Nagyjából 12-24 óra szükséges az egyes anyagok száradásához.
Figyelembe kell venni, hogy hány helyiség lesz kifestve. 1 vagy az egész lakás?
Festés után mindig akad egy kis takarítani való, ezt is vedd bele az időbe.
Ha megvan a szükséges idő, érdemes plusz 1 napot rászámolni, mindig adódhat valami, ami lassítja a munkát.
Ezután jöhet a dátum kiválasztása.

Tennivalók festés előtt

Festés előtt 3-4 héttel
– Ha van lehetőség a gyerekeket nagyszülőknél elhelyezni a festés idejére, egyeztessétek le, hogy pontosan mikor mennek a gyerekek és hány napra
– Ellenőrizd le, hogy milyen eszközök vannak otthon, írd meg a bevásárló listát a projekthez.
– A szükséges mennyiségű festék meghatározásához ki kell számolni, hány m2 a festendő falfelület. Általában 2 réteg festéket kell felkenni a falra, tehát a kapott számot duplázni kell.

Festés előtt 2 héttel
– Ha több helyiségben is lesz festés döntsd el a sorrendet. Megint csak beleképzelve magam a helyzetbe én a gyerekszobával kezdenék, hogy a gyerekek élettere minél hamarabb legyen rendben. A további sorrendet a helyiségek mérete szerint határoznám meg, a legnagyobbtól haladnék a legkisebb felé. Itt a legmacerásabb a bútortologatás, a fal előkészítése és a festés, ezért először ezeken lennék túl.
– Vedd meg a szükséges eszközöket és anyagokat.
– Szerezz be dobozokat, a holmik ideiglenes tárolásához.

Festés előtt 1 héttel:
– Gondold át hogy lesz a főzés. tervezd meg a menüt, főzz előre amit lehet, vagy keress egy helyet ahonnan rendelhetsz ételt.
– Ha a gyerekek nem lesznek otthon, írd össze mit kell nekik összepakolni.
– Ellenőrizd le, hogy mindent megvettetek-e a festéshez.

A festés előtti napon:
– Az első kifestendő helyiségben el kell húzni a bútorokat a faltól. A bútorokat és a padlót is le kell takarni. Maszkolószalaggal le kell takarni az ablakkeretet, ajtókeretet, kapcsolókat.
– Pakold ki a szükséges holmikat dobozokba, és tedd át egy másik helyiségbe.

Márti kérdezte azt is, mi legyen a szekrények tartalmával? A kérdés jogos, hiszen öltöztetni a gyerekeket a felfordulás közepette is kell. A nagy bútorokat pedig nehéz mozgatni. Beleképzeltem magam a helyzetbe, hogy én mit tennék a nagy szekrényünkkel. Arra jutottam, hogy a szezonális ruhákat betenném dobozokba, és átvinném a lakás egy másik helyiségébe. A többi ruhát hagynám a szekrényben. Nagy munka lenne teljesen üresre pakolni az egész szekrényt, mivel szinte faltól-falig ér, és nincs is a lakásban annyi szabad helyem, ahova az összes ruhát el tudnám pakolni.

A festés munkamenete:

1. A régi festékréteg eltávolítása.
2. Mélyalapozás
3. Glettelés
4. A glettelt részek lecsiszolása
5. Alapozás
6 . Szín felhordása
Az egyes anyagok száradási idejéről nem szabad megfeledkezni, az erre vonatkozó információk a csomagolásokon találhatók. A konyhafelújításos emlékeim szerint ezek a lépések 5-6 napot vettek igénybe.

Amikor az adott helyiségben a folyamat az 5. lépésnél tart, akkor el lehet kezdeni a következő helyiségben a bútorok összetolását, a keretek, kapcsolók leragasztását.

A festés után 12 – 24 órával lehet visszatologatni a bútorokat a helyükre, tehát akkor amikor a folyamat a következő szobában az 1-2. lépésnél tart.

Bevásárlólista festéshez

A helyiség előkészítéséhez:
– bútortakaró fólia
– maszkolószalag (ablakkeretek, ajtókeretek, kapcsolók lefedésére)

A fal előkészítéséhez:
– glettanyag
– glettvas
– keverőszár (az anyagok összekeveréséhez)
– mélyalapozó
– csiszolóvászon (120-as) a glettelt felület átcsiszolásához
– spakli
– vödör

Festéshez:
– festék
– festőhenger, hosszú nyéllel a mennyezethez
– ecset (a sarkok és élek kihúzására)
– festékes vödör és lehúzórács

Egyéb:
– pormaszk (a csiszolásnál fontos, hogy ne lélegezzük be a port)

A folytatásban: letölthető tennivaló lista, bevásárló lista festéshez.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük