Minden hónap második teljes hete a FlyLady program szerint a konyha hete. Ezen a héten alaposan kitakarítom a konyhát. Olyan tételek szerepelnek a tennivaló listámon, mint
- a lámpabura letörlése,
- a konyhaszekrény ajtók letörlése,
- a fal (utálom a csempét a konyhában, ezért lemosható festékkel vannak festve a falak) lemosása,
- a gáztűzhely, a mikró és a hűtő alapos kitakarítása
A tűzhelyet általában minden főzés után letisztítom papírtörlővel (töredelmesen bevallom, van amikor kimarad), a zónás héten szoktam tisztítószerrel kívül-belül – a sütőt és a gombokat is letakarítani.
A gáztűzhely takarításánál kipróbáltam egy számomra új módszert, amit az egyik facebook csoportban olvastam: sütőport, dörzsszivacsot és meleg vizet használtam a szennyeződések eltávolítására. Bevallom egy kicsit szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, mert azt tudom, hogy szódabikarbónát, mosószódát ecetet jól lehet takarításra használni, de a sütőporról nem tudtam elképzelni, hogy lehet vele takarítani.
Az utolsó főzésnél kifutott az étel, a fél tűzhely úszott a levesben, ami a főzés végére ráadásnak itt-ott még rá is égett, így éppen ideális volt a körülmény egy kis teszteléshez. Papírtörlővel most is letöröltem a tűzhelyet, így a friss szennyeződések egy része rögtön le is jött, csak a ráégett cucc maradt rajta. Erre rászórtam a sütőport (2 zacskót) aztán a meleg vízzel benedvesített szivaccsal dörzsöltem végig ezeket a részeket. A várakozásaimmal ellentétben remekül elbánt a sütőpor a legdurvább részekkel is. Egyedül a nehezem hozzáférhető helyekről nem tudtam leszedni a koszt. Nem tudtam úgy rászórni a sütőport és úgy tartani a szivacsot, hogy jó legyen. Ettől eltekintve a próbát sikeresnek minősítem és felírtam a sütőport a házi tisztítószeres gyűjteményembe.
A következő konyhai zónázásnál az Organized Simplicity-ből próbálok ki egy házi készítésű tisztítószert.
Próbáljátok ki ti is a sütőport amikor legközelebb a tűzhelyet takarítjátok. Kíváncsian várom a ti tapasztalataitokat is itt a hozzászólások között.
Az egyszerűbb főzéseknél,sütéseknél én is a természetes tisztítókkal takarítom a tűzhelyet.Ha viszont tudom,hogy olyasmit csinálok,aminél csapkodni,fröcsögni fog az olaj,vagy más baleset várható,akkor én mostmár mindig bevonom a tűzhely felületét alufóliával.Természetesen a főzőlapoknál ki van vágva.Sütés-főzés után csak leveszem és ott a tiszta tűzhely.
Andrea, ez az alufóliás megoldás nagyon jó!
Andi, én is láttam már a simplemom.net-en az Organized simplicity-t, szemeztem vele, de nem vettem meg. Te milyennek találod? Mennyire hasznos?
Márti: Nem volt még időm rendesen végigolvasni a könyvet, többszöri átlapozás után úgy látom, hogy a 70%-a hasznos. A 10 napos rendrakós-takarítós program nagyon jól van összerakva, bár ennyi idő alatt szerintem nehéz teljesíteni. A receptek első ránézésre jók, folyamatosan próbálom ki őket, hogy tényleg működnek-e. A takarításon és rendrakáson túl végigvezet egy komplett szemléletváltáson, ebben a részben vannak olyan dolgok amik nekem annyira nem jöttek be. Ígérem lesz majd egy részletesebb beszámoló is, ha a végére érek a könyvnek.