Kipróbáltam – epeszappan

2012. 04. 27.

[box] Elöljáróban: a termékek bemutatásából, kipróbálásából nem származik anyagi hasznom. A bejegyzés a saját tapasztalataimat és véleményemet tükrözi. Nem célom, hogy bárkit is lebeszéljek valamelyik termék használatáról. [/box]

Amíg nem voltak fű és mindenféle ételtől foltos gyerekruháink a mosószer minden folttal megbirkózott. A fiaim azonban alaposan próbára teszik a különböző mosószerek hatékonyságát, és bizony kellett az erősítés a durvább foltokhoz.

Kérdezősködtem a családban, hogy ki mit használt a foltok eltávolítására. A nagymamám beszélt nekem először az epeszappanról, folttisztító koncentrátumot és szappant ismertem csak korábban, ez teljesen új dolog volt.

Interneten rákerestem, hogy többet is megtudjak róla. Jellemzően könnyen vagy 100%-ban lebomló összetevőkből készül, növényi eredetű szappanból és marhaepéből. A család fele érzékeny bőrű, ezért nem volt mindegy milyen terméket választok a rendszeres folttisztításhoz. Az epeszappan a nagyim tapasztalatai, és az interneten szerzett információk alapján megért egy próbát.

3 évnyi használattal a hátam mögött ezek a tapasztalataim:

Kétféle epeszappant próbáltam ki, az egyiket bioboltból, a másikat a Dm-ből szereztem be. Árban, grammban és összetevőkben is jelentős a különbség:

 • Sonett epeszappan: 90 grammos, 550 Ft körül mozog az ára biobolttól függően. Növényi  eredetű szappant és marhaepét tartalmaz, 100%-ban lebomló.
 • DM Denk mit Gallseife: 100 grammos, 160 Ft, növényi eredetű szappant, folttisztító koncentrátumot és illatanyagot tartalmaz. Könnyen lebomló.
Tartósság
Nem fogy gyorsan! Pedig azt hittem a kis kiszerelése miatt 2 hét alatt elfogy. Az összehasonlíthatóság miatt írom, a mosószappanok 200-300 grammosak. Amikor a fiaim még kisebbek voltak 1,5 hónap alatt fogyott el az epeszappan. Most, hogy már nagyobbak a fiúk és szebben esznek, akár 2,5 hónapig is elég a 90 grammos szappan.

 
Az epeszappan használata nem különbözik a mosószappanoktól:

 • a nedves szappannal be kell dörzsölni a a foltot
 • rövid ideig állni kell hagyni a ruhát
 • ezután alaposan ki kell mosni

 

A leggyakoribb foltok, amik eltávolítására használom:

 • csoki
 • kakaó
 • meggy, szeder
 • paradicsomszósz
 • vér
 • pelenkából kifolyt kaki

 

A DM-es szappan nem teljesített olyan jól, a viszonylag friss (2-3 órával azután tudtam kimosni, hogy koszos lett) csoki és kakaó foltot sem szedte ki a fehér bodyból. A Sonett szappan minden foltot kiszedett, nekem ez vált be maximálisan.

Nektek mik a tapasztalataitok? Írjátok meg!

Share

Hozzászólások

 1. Vadász Rita Says: április 27, 2012 at 12:18 du.

  Én eddig csak a “hagyományos” mosószappanokat használtam hasonló célból (nálam is két gyerek koszolja a ruhákat), de nem vagyok tökéletesen elégedett. Most egy olcsóbb magyar termékre váltottam néhány hónapja, az aránylag bevált, de nagyon felkeltetted az érdeklődésem az epeszappan iránt! Köszi az infót! 🙂

 2. Eddig én is dm-es szappant használtam. 2 nagylányunk van, az azzal járó lányos balesetekkel. Sajnos ezzel a szappannal nem lett tökéletesen tiszta az anyag, most majd kipróbálom a Sonettet is. Szerencsére lehet kapni a Medi-Line-ban 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük