Gondold újra! Kikapcsolódás az ünnepi hajtásban.

2014. 11. 25.

DSC_0403

Nagy a hajtás karácsony előtt a munkahelyeden? Otthon vár a karácsonyi készülődés, és az ajándékvásárlás? Listát írtál a feladatokról, mégis úgy érzed összecsapnak a fejed fölött a hullámok?
Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor itt az ünnep, vagy akár egy családi vakáció és azért nem tudjuk maradéktalanul élvezni, mert elfáradtunk az odavezető úton.

A Rendteremtőn Paizs Dóra coachot kérdeztem többek között arról, hogyan őrizzük meg a lendületünket és mit jelent számára a rend.
 
 
Mikor kezdesz hozzá a karácsonyi készülődéshez? Írsz listákat?
Egész évben figyelem, minek örülnének a szeretteim, és ha spontán felbukkan egy ötlet, azt elteszem magamnak, akár fel is írom, hogy ne feledkezzek el róla. A Karácsonyt, szülinapot, vagy bármi más alkalmat pedig ürügyként használom arra, hogy ezeket az örömokozó ötleteket végre felhasználhassam. Az ünnepi készülődésnek nálunk része az is, hogy végig gondoljuk, és meg is beszéljük, ki mit szeret csinálni Karácsonykor, és ennek megfelelően osztjuk le egymás között a feladatokat, amik így nyűg helyett kikapcsolódássá változnak. Idén a férjem fog főzni valami különlegességet – már alig várja -, a sógornőm készíti a desszertet, én díszítem a fát, a férjem karácsonyi mixét hallgatjuk készülődés közben, anyukám pedig 2 napot a kedvenc unokájával tölt majd, amíg mi a férjemmel kettesben elutazunk kicsit pihenni.
 
Gondos tervezés mellett is megterhelő lehet az ünnepi időszak, mit tehetünk, hogy feltöltődjünk? Hogyan lazítsunk, ha tényleg csak perceink vannak rá? 
Az Anyacsavar csoportok egyik fontos tanulsága, hogy az időbeosztáson és a feladatok logisztikázásán túl érdemes a tervezés részévé tenni az ünnepi szokásaink újragondolását. Változtassuk a feladattengert örömforrássá! Ehhez talán a legfontosabb kérdés, amit önmagunknak fel kell tennünk: mi az, ami nálunk mindenkinek örömet okoz? Ez lehet az ajándékozás, de lehet a készülődés, a közös mézeskalács-sütés, a barátok meglátogatása, vagy éppen ellenkezőleg: egy kis elcsendesedés, visszavonulás. Ha megvan, mi okozza a legnagyobb örömet, egyszerűen csináljunk abból többet. Ha például imádunk sütögetni, töltsünk ezzel pár napot, és legyen ez a mi ajándékunk idén mindenkinek. Ha a karácsonyi őrületben legszívesebben beülnénk egy moziba, vagy elmennénk egy uszodába egyedül, tegyük ezt. A családunknak sokkal fontosabb, hogy mindenki – beleértve a szülőket is – jó hangulatban legyen, mint hogy minden tökéletesen elő legyen készítve nagy veszekedések és feszültség árán. Egyébként kisgyerekes anyaként egy egyszerű hétvégi feltöltődés is sokszor kihívást jelent, ehhez is adok ötleteket az Anyacsavaron.
 
Sok embertől hallani, hogy úgy érzi, nincs karácsonyi hangulata, nem érzi az ünnep varázsát úgy, mint régen. Mit üzensz nekik?
Rengeteg energiát leszív az, ha mindenki vélt vagy valós elvárásainak szeretnénk megfelelni. Ha be merjük vállalni, hogy azt a kérdést is feltesszük magunknak, hogy mi az, aminek nálunk senki nem örül, érdemes megbeszélni az érintettekkel, és azt a szokást nyugodtan el is hagyhatjuk, még akkor is, ha „a mi családunk mindig is így csinálta”. Gondolok itt a kötelező karácsonyi menüre, a költséges muszáj-ajándékokra, a sokak számára fárasztó és felesleges rokonlátogató tiszteletkörökre. Vajon ez tényleg mindenkinek így jó? Felszabadító erejű tud lenni, amikor kiderül, hogy tulajdonképpen nem csak mi hoztunk eddig áldozatot, és a család többi tagja is boldogan változtat az idejét múlt, kényelmetlen szokásokon. Az egyik kisgyerekes anya élete legjobb Karácsonyaként emlékszik vissza arra, amikor elengedték az összes kényszeres formalitást, pizzát rendeltek, és pizsamában a kanapéról néztek egy jó filmet családilag.
 
Ha elakadnál, vagy azt éreznéd, hogy megrekedtél, milyen kérdést tennél fel magadnak? 
A legtöbb nehéz helyzetben éppen a lelki erő és önbizalom hiányzik belőlünk ahhoz, hogy elinduljunk a megoldás felé vezető úton, ezért a legelső feladatunk az, hogy az elveszett energiát visszanyerjük. Megoldásközpontú coachként megtanultam, hogy a leghasznosabb ilyenkor az, ha végig gondoljuk, mi esne most jól, mit szeretnék most igazán? Ennek az egyszerű kérdésnek a megválaszolása áthelyezi a figyelmemet a problémáimról és a rossz érzéseimről arra, ami egy lehetséges energiaforrás, megoldás lehetne. Érdemes kipróbálni, mert működik! 🙂
 
Mit jelent számodra a rend? 
Talán a dolgok helyes arányát az életemben. Hogy az igazán fontos dolgokra elegendő időm van, és képes vagyok elengedni a kevésbé fontos dolgokat. Hogy esténként fel tudom idézni az aznap megélt belefeledkezős perceket a kisfiammal, a személyes felismeréseimet, vagy amikor sikerült más kisgyerekes anyákat inspirálnom a saját útkeresésükben, vagy jelen tudtam lenni testben és lélekben egy barátom életében akkor és ott, amikor igazán szüksége volt rám, vagy meg tudtam állni a rohanásban és megélni egy pillanatot.

Share

Hozzászólások

  1. Kedves Andrea!
    Most jött el a pillanat, hogy tudtodra adjam, nagyon tetszik az oldalad. Én is hasonlóan szeretek mindent megszervezni. Ez az interjú is nagyon hasznos. Az ajándékokat én is Dórához hasonlóan folyton jegyzetelem, ha épp adódik egy kijelentés egy családtag részéről, hogy bárcsak… vagy de jó volna… akkor én azt megjegyzem és alkalomadtán előveszem. A befejező rész nagyon ott van.
    🙂
    Kellemes ünnepeket kívánok nektek!
    Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük