Kihívás: Szortírozz ki 30 holmit

2014. 03. 24.

A Tavaszi felfrissülés program 2. heti kihívásában mélyen belenézünk a szekrényekbe, fiókokba, és átválogatjuk a bennük lévő dolgokat.

A rendhez vezető út első lépése a szeméttől való megszabadulás, a következő a szortírozás. A fölösleges dolgok tárolása fölöslegesen veszi el az értékes tárolóhelyeinket, amikből soha nincs elég. Ezért ajánlott időről időre átválogatni a holminkat.

Itt rögtön el is érkeztünk egy fontos kérdéshez: hogyan szortírozzunk. Szeretném megkönnyíteni neked ezt, de nem mondhatom, hogy íme itt az egyetlen tuti módszer. Mint sok más területen, itt is többféle elképzelés létezik. Vannak könyvek amik azt javasolják, hogy minden nap szánj egy kis időt a holmik átválogatására, és megfontoltan, lépésről-lépésre haladj. Más felfogás szerint egy szobával, vagy az azonos csoportba tartozó holmikkal érdemes egyetlen nagy menetben végezni. Ami az egyik embernek beválik, a másiknak nem feltétlenül. Próbálj ki többféle módszert, hogy megtaláld melyik áll közelebb hozzád. Ha úgy érzed egyedül nehezebben boldogulsz, hívhatsz segítséget.

Szortírozáskor szedj elő mindent, majd egyesével vegyél a kezedbe minden holmit, és döntsd el, mi lesz a sorsa. Van, amikor nehéz eldönteni, hogy mi legyen egy adott dologgal. Megtartsd, vagy ne? A döntéshez segítséget a 10 kérdés amit feltétlenül fel kell tenned amikor lomtalanítasz című letölthetőben találsz.

ruhák
Amit nem tartasz meg, elajándékozhatod, adományozhatod, vagy eladhatod. Ez alapján rendezd csoportokba az átnézett dolgokat. Amit megtartasz, azt pakold vissza a helyére. Ami nem marad, azt szortírozás után a lehető leghamarabb add oda akinek szántad, vagy hirdesd meg. A mai kihívás ehhez a lépéshez kapcsolódik.

A heti kihívás: válassz egy vagy két területet az otthonodban, amit alaposan átnézel. szortírozz ki 30 holmit. A 30 holmi vegyesen lehet elajándékozható, adomány, vagy eladásra kerülő.

Határidő: Vasárnap este. Amit másoknak szeretnél adni, eddig az időpontig add oda. Amit eladnál, vasárnap estig hirdesd meg.

[box type=”shadow”] A bejegyzés alatt hozzászólásban írd meg, amikor kész vagy a kihívással. Azt is írd meg, ha több mint 30 dolgot tudtál kiválogatni.[/box]
Share

Hozzászólások

 1. Szia Andi! Sikerült a feladatot teljesíteni 🙂 fekraktam a netre egy zsàk babaruhát, egy hősugàrzót, odaadtam Apunak egy csomó arcszeszt, mert párom nem használja éd mivel sajnos még nem tudtam találni még egy normális segélyszervezetet vagy ilyesmit a szinte új,eladhatatlan kacatoknak,lekerült a pincébe,de nem adtam fel.

 2. Jah és egy hősugárzót is meghirdettem, ami màr vagy 2 éve csak porfogó 🙂

 3. Csányi Andi Says: március 31, 2014 at 10:58 de.

  Kriszti! Gratulálok, nagyon ügyes vagy 🙂
  Én például kismotort hirdettem meg a gyerekruhákon kívül, ami már vagy 1 éve használaton kívül van, mert mindkét fiam bicajozik.

 4. Szia Andi!
  Én egy kicsit előre dolgoztam az előző heti kihíváskor, de nem bánom. Így is tettem még a fel a netre pár dolgot eladni, az egyiknek máris új gazdája van. 🙂 Sőt, a hétvégén szüleimnél is tartottam egy kis rendteremtést.
  Üdv, Nóri – A mi Lakásunk bloggere

 5. Egy nagy kupac ruhát selejteztem ki, kapott belőle a család, a maradékot pedig gyűjtőkonténerbe raktuk. Igaz, ez nem a múlt héten volt, de talán ennyire gyorsan nem gyűlik fel felesleges dolog.

 6. Készen vagyok a harminc holmival, bár nem írtam le mindent és tovább tartott, mint elsőre terveztem. Volt a holmik között törött gyerekjáték, de megunt is, kinőtt és elromlott cipzáras ruha, cipő (volt, ami nem szemétbe hanem máshoz vándorolt, törött háztartási holmi, kihízott felnőttruha, elhasználódott is, törött tollak… de közben igyekeztem előre takarítani, hogy ne maradjak le végképp és végezzek Húsvétig.

 7. Bagdiné Andi Says: március 10, 2015 at 9:40 du.

  Szia! Én is haladok, főleg ruháktól szabadultam meg. A kopottakat egy ismerősnek adtam, be tudja tüzelni, örült neki, melegedhetett mellette. Amik még hasznàlhatóak, azokat elviszem gyűjtőkonténerbe. Jó érzés, hogy nincs annyi kacat. 🙂

 8. Szia Andi! Kérdésem az lenne,hogy a régi könyveket,amik már nem kellenek,hova lehet eladományozni vagy felrakni? lehet eladásra is,de nem hiszem,hogy nagyob kapkodnának érte. Vannak ötleteid?

 9. Csányi Andi Says: február 29, 2016 at 8:47 du.

  Szia Chrissy!
  Viheted antikváriumba, könyvtárba. Érdemes egy listát írni a könyvekről, és azzal körbejárni a szóba jöhető helyeket. Amikor megvan, hogy ki mit vesz be, ráérsz akkor cipelni a könyveket. Én a rukkola.hu -t is sokszor használom, ez egy online közösségi könyvcserélde. A honlapjukon tájékozódhatsz a részletekről.

 10. Szia Chissy!

  A könyvek “ajándékozására” zseniális ötlet az úgynevezett Könyvmegálló. Azt hiszem a 3. kerületben vannak ilyenek (de biztos van máshol), odaviszed, berakod a könyveket, és más elviheti. Szerintem zseniális dolog!

 11. Lepsényi Izabella Says: március 23, 2017 at 5:27 du.

  Könyvek el ajándékozására egy jó kezdeményezés a veszíts el egy könyvet. http://veszitsel.konyvtar.hu/)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük