Hogyan takarítsd a kerti bútorokat?

2019. 04. 23.

A tavasz beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, az erkélyen. A jó időt kihasználva, alaposan takarítsd le a kerti bútorokat.
Így tisztíthatod, ápolhatod a hidegnek és csapadéknak kitett kerti bútoraidat.

Műanyag bútor

Az egyik leggyakrabban választott kültéri bútortípus. Az ára gazdaságos, sokféle variációban kapható. A fehér műanyag bútorok jellemzője, hogy a kosz mellett be is szürkül idővel, de ez is helyrehozható.
Fehér kerti bútor tisztításához jó az ez a keverék: 5 dl víz + 2 dl mosogatószer + mosáshoz használt fehérítő (clorox, domestos, aktív oxigénes fehérítő pl.) Így a kosz mellett a szürkeségtől is megszabadulsz.
Színes bútorokat mosogatószeres vízzel takarítsd le. A makacsabb szennyeződésekre használd a mosogatószert higítatlanul, dörzsöld be puha szivaccsal, majd hagy egy kicsit állni. Végül most le a felületeket tiszta vízzel.

Több helyen olvastam, hogy a műanyag bútort takarítás után le lehet fújni autófényezővel, ez óvja a felületet, és nehezebben tapad rá a kosz. Aki ezt kipróbálja feltétlenül írja meg a tapasztalatait.

Fa bútor

A fa és a rattan felületnek nem tesz jót az erős tisztítószer, ezért inkább kerüld őket. Kezelt fa bútor takarításához használj szappanos vizet, majd öblítsd le a felületet tiszta vízzel.
Takarítás után olívaolaj és méhviasz keverékével töröld át a felületet. Ápolja és megújul tőle a bútor színe, és enyhén védi a nedvességtől.

Rattan bútor

A fonatok közötti apró résekben könnyen megül a por, először érdemes porszívóval takarítani. Ezután szappanos vízzel, és egy kefével dörzsöld át a felületet. Végül jöhet egy alapos vizes öblítés.

Kovácsoltvas kerti bútor

A kisebb szennyeződések puha nedves ronggyal is eltávolíthatók, a makacsabb foltokhoz karcmentes súrolószert használj. A rozsdától citrom és só segítségével szabadulhatsz meg. Vágd félbe a citromot, és szórd meg durva szemű konyhasóval. Ezzel dörzsöld át a rozsdás részt.

Tipp: Téli tárolás

Műanyag és kovácsoltvas bútorokat letakarhatod bútorvédő fóliával. A fa és rattan bútoroknak jobb ha száraz, hűvös helyen vannak, amik szellőznek, mint például a garázs vagy a kerti sufni. Melegben, és ponyva alatt könnyen megtelepedhet rajta a penész vagy a gomba.

A bolt kínálatából

[/vc_column][/vc_row]
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük