Karácsonyi készülődés: így tervezd meg a karácsonyi menüt

2013. 10. 18.

A mai bejegyzésben a Portobello Chef ad tippeket a karácsonyi készülődéshez.   Előbb-utóbb el kell kezdeni megbarátkozni a gondolattal, hogy idén is lesz karácsony, és ha nem mindegy, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, nem árt egy kicsit előre készülni. Szeretnék néhány tippet adni a karácsonyi sütés-főzés előkészítéséhez, az ünnepi menü összeállításához. Hangolódj az ünnepre, élvezd a készülődést, és ahol csak tudsz, egyszerűsíts!

A karácsonyi sütéssel, főzéssel kapcsolatban ezeket gondold át:

  • Mennyi pénzt költhetsz el az ünnepi menüre, italokra, asztal dekorációra?
  • – Milyen ételeket, süteményeket kell elkészítened?
  • Mit hoznak mások?
  • – Ha precíz vagy, lehet egy három napos komplett menüt tervezni, így látni fogod december 24, 25, 26-án mik lesznek a főételek, ez segít megtervezni a bevásárló listát.
  • – Nézd át, mik azok a hozzávalók, amik extra utánajárást igényelnek (különleges fűszerek, alapanyagok, italok) – erre is tervezz időt!
  • – Ne csinálj mindent egyedül! Vond be a családot!
  • – A karácsonyi sütés-főzést a barátnőkkel közösen is csinálhatjátok, ha össze tudjátok hangolni a karácsonyi menüt. Mindig összegyűltök valakinél, és egy adott fogást, sütit elkészítetek együtt, úgy hogy minden családnak jusson.
  • – Remek program a gyerekkel közös mézeskalács sütés-díszítés, ez is segít az ünnepre hangolódni.

November második felére túl vagytok az adventi előkészületeken és az ajándékok nagy részének beszerzésén, ezután jöhet a karácsonyi finis, elkezdhettek foglalkozni a bevásárló lista alapján az alapanyagok beszerzésével. Egy szívvel-lélekkel elkészített karácsonyi vacsora megkoronázza az ünnepet. Végre lehetsz kreatív, és készíthetsz mindenféle csodás ünnepi fogást a család és a barátok nagy örömére.

Menüvariációk szentestére

Néhány ötlet, hogy merre indulj, ha receptek után kutatsz. Hagyományos menü:

  • – Tokaji borkrémleves
  • – Rántott pontyfilé majonézes burgonyával
  • – Diós és mákos beigli

Gyors menü:

  • – Gesztenyekrémleves erdei gombával
  • – Pulykamell párizsiasan mazsolás rizzsel
  • – Gesztenyekrém

Elegáns menü:

  • – Céklaleves füstölt lazaccal
  • – Marha Wellington kakukkfüves, fokhagymás sült burgonyával
  • – Ricottás sajttorta karamelles naranccsal

Vegetáriánus menü:

  • – Gesztenyekrémleves
  • – Töltött-rántott gomba vadrizzsel
  • – Mézes-mákos rétes

vagy:

  • – Fehérboros körteleves
  • – Sajtos rakott zöldség
  • – Sütőtökkrém

Jó sütés-főzést, örömteli készülődést!

Portobello Chef

A Portobello Chef egy olyan családias, barátságos és jól felszerelt konyha, ami alkalmas arra, hogy egyszerre akár 15 fő is főzhessen, és jól érezze magát. A főzőtanfolyamokon profiktól tanulhatsz, ha változatosabban, finomabban szeretnél főzni.
Szeretnél egy igazán különleges karácsonyi vacsorást? Még van pár hely a 2018-as Villantós karácsonyi vacsora főzőtanfolyamra. Jelentkezéshez kattints ide! Szeretettel várunk!

Share

Hozzászólások

  1. Annyira jó, hogy így küldöd a teendőket! 🙂 Isteni segítség nekem! Hálásan köszönöm!

  2. Nálunk évek óta az állandó karácsonyi menü része a afrikai harcsafiléből harcsapaprikás, juhtúrós sztrapacskával, és emellé szoktam mindig újdonságokat kitalálni. 🙂 Ez azért jó, mert mindig nálunk gyűlik össze a család, és így biztosan van legalább egy étel (biztonsági fogás), ami mindenkinek megfelel, amit mindenki szeret. Tehát nem kell attól tartanom, hogy az újdonság nem ízlik senkinek, vagy csak 2-3 főnek és éhesen mennek haza. Igaz, ilyen még nem volt, de Murphy törvénye, hogy ha kimaradna a harcsa, akkor tuti nem sikerülne olyan jól a többi étel..:D
    Ennek a bejegyzésnek annyi a lényege, hogy szerintem érdemes mindenkinek egy olyan biztonsági fogást is az asztalra tennie, aminek az elkészítése a kisujjában van és amiről tudja, hogy mindenki szereti.

  3. Mi a halászlét megrendeljük egy étteremtől, így azzal nem kell koszolni és pepecselni.

    Valami halas dolgot szoktam csinálni második fogásként, általában paprikás lisztben forgatott pontyfilét.

    E mellé valami húsos dolgot is.

    Desszerttel szoktam bajban lenni, mert nem sok ötletem van rá. Mézeskaláccsal 2-szer próbálkoztam eddig, de mindkét alkalommal kuka lett a vége 🙁 Pedig elég gyakorlott vagyok a konyhában. 🙁

    Nincs valami tuti mézeskalács receptetek? Ami nem ragad, nem tapad, normálisan kezelhető?

  4. Teljesen véletlenül keveredtem ide. Egy karácsonyi desszert ötlet: vanília fagyit kicsit kiolvasztani, belekeverni apróra vágott diót, étcsokit, kandírozott narancsot, majd visszafagyasztani. Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor lehet egy kis alkoholt, én narancslikőrt szoktam. Jó előre el lehet készíteni. Eddig mindenkinek ízlett!

  5. Szia Kata!

    Én ezt a receptet használtam tavaly, és sikerült mézeskalács:

    http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/12/pihentetes-nelkuli-azonnal-puha-mezes.html

    ui.: cipóra osztás előtt megkértem a párom, hogy gyúrja át ő is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük