Karácsonyi Készülődés 3.0

2013. 10. 01.

Bizony, bizony. Eltelt egy újabb év, lassan megint bekúszik a lakásba az alma, a fahéj, a szegfűszeg, a forralt bor és a fenyők ismerős illata.
Sütemények, becsomagolt ajándékok, szépen feldíszített karácsonyfa. Ragyogó fények az utcákon. Családi ebédek és vacsorák. Csupa öröm. Ugye milyen szép ez a kép? Szinte látod a mosolygó embereket és hallod a nevetést. De…

Probléma: stressz az ünnepi készülődés körül.

A meghitt ünnep mellé sokaknak még egy dolog társul, a stressz! Az ünnepi készülődés az amúgy is elfoglalt élethez még több házimunkát és szervezni valót ad hozzá.

  • Ajándékokat kell vásárolni, és becsomagolni családtagoknak és barátoknak. A gyerekeknek Mikulásra és az adventi időszakra is.
  • Sütés, főzés: annyiféle étel és sütemény készül ilyenkor, hogy jó lenne még egy sütő, és még 4 kéz. A házban fellelhető minden tálba és edénybe kerül valami. A hűtő meg nem győzni a megnövekedett étel mennyiséget.
  • Programok: nem csak 3 napról szól a karácsony, egész decemberben el vagyunk látva eseményekkel. Mézeskalács sütés a bölcsiben – oviban, karácsonyi műsor az iskolában. Céges rendezvények.
  • Vendégfogadás: ha több napra érkeznek vendégek gondoskodni kell a kényelmükről, előkészíteni az ágyneműt, huzatokat keresni.

Ki bírja ezt idővel, hellyel és pénzzel?

Olyan sokszor megfogadják az emberek, hogy jövőre másként lesz: hamarabb elkezdik ajándékokat megvenni, hogy ne egyszerre kelljen rá kiadni a pénzt. Eltervezik, hogy jövőre a lakásdekorációra is szakítanak időt. Nem az utolsó pillanatban fognak főzni és sütni. Megfogadják, hogy már szeptembertől foglalkoznak a karácsony körüli teendőkkel, végül mégis december elejére marad.

Mindig egy kicsivel több időt szeretnének a készülődésre, de nem tudják, hogyan tehetnék meg.

Megoldás: Egyszerűbb az ünnepi készülődés egy jó tervvel.

Szakadjunk el egy kicsit a decemberben szokásos őrülettől. Előbb is lehet a karácsonyra készülni. Átgondolni a dolgokat, listákat írni, saját kezűleg ajándékokat készíteni korábban is lehet. Nem szokás? Furcsa már októberben a karácsonyi menüt tervezni? Igen, lehet. Mielőtt a fejedet rázva továbblépsz egy másik bejegyzésre, tedd fel magadnak ezt a kérdést: Ha most változtatnék az elképzeléseimen, és nem az utolsó hetekre halasztanám a karácsonyi készülődést, mennyivel telne másképp az ünnep? Válaszolj most, aztán olvass tovább.

Ha a válaszodban pozitív volt a kép, akkor tudod miért szívügyem, hogy ne halogassuk a dolgot. Tarts velem és a Rendteremtő olvasóival. Stressz és kapkodás nélkül csináljuk végig együtt október közepétől a 10 hetes Karácsonyi Készülődést..
A korábbi évekhez hasonlóan minden héten tennivaló listával jelentkezem, és letölthető tervezőkkel. A programban szerepel az ünnep előtti takarítás és rendrakás, az ajándéklisták és címlisták elkészítése, a karácsonyi ajándékok és az egyéb bevásárlások beütemezése is.
A Karácsonyi készülődés facebook odalát már most is érdemes követni, sok-sok ötletet kaptok ajándékokhoz, dekorációhoz.

Mi mindenre jó még a Karácsonyi készülődés?
2010-ben az első “szériában” Sapimanó a karácsonyi készülődés közben egy gyönyörű albumot is készített:
nkkb
2011-ben én is alkotásra adtam a fejem a Yabo felkérésére, azt hiszem egész jól megoldottam a feladatot:

Yabo karácsony

Karácsonyi lista-tartó

2012-ben ennek a papírvárosnak a mintájára elkészítettem a sajátomat:
varos
 

Írd be a határidőnaplódba: Karácsonyi Készülődés 2013 október 14-től!

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük