Karácsonyi készülődés: hagyományok a családban

2013. 12. 02.

Karácsonyi készülődés 8. hét

Itt van advent, a karácsonyi vásárok: Vesd bele magad az ünnepi forgatagba, kapcsolódj ki egy kicsit. Sokat dolgoztál az elmúlt másfél hónapban. Töltődj fel, hogy lendületben maradj a készülődés utolsó két hetében is.

Ezen a héten a családi hagyományokkal foglalkozunk. Lelki feltöltődésnek is kiváló, és jó alkalom beszélgetni a pároddal, egy bögre tea, forrócsoki, vagy forralt bor mellet.

A gyermekként átélt karácsonyok segítenek nekünk felnőttként megteremteni a saját családi hagyományainkat, hogy a gyermekeink számára is akkora csoda legyen az ünnep, mint amilyen nekünk volt. Idézd fel a régi karácsonyokat, gondold át, hogy hogyan követték egymást az események.

Emlékszem, amikor még kicsik voltunk, anya főzött, és feldíszítette a fát, amíg mi édesapánkkal sétáltunk a városban. Amikkor hazamentünk meleg étel, karácsonyi zene, és feldíszített fa várt minket. Később, amikor már nem törtük össze az üveg díszeket, közösen díszítettük a fát, majd késő délután következett az ajándékozás, ezt követte az ünnepi vacsora.

Miután férjhez mentem és saját lakásba költöztünk egyszerűek voltak a karácsonyok: december 24.-én közösen díszítettük a fát, én megfőztem az ünnepi menüt. Délután ajándékot cseréltünk és elmentünk az éjféli misére. A következő napokat a szüleinknél töltöttük, és vendégül láttuk a rokonainkat.

Most a gyerekek vannak a középpontban, nekik is szeretnénk csodálatossá tenni az ünnepet. Az adventi naptárat én készítem nekik, ezt a fiúk is tudják, éppen ezért mindig nagyon várják miket találtunk ki. Sokat mesélek nekik a karácsonyi ünnepkörről, népi hagyományokról. A fenyőt közösen díszítjük fel, 23.-án délután. Az ajándékokat 24-én reggel fogják megkapni, így délelőtt már az új játékokkal játszhatnak, amíg én elkészítem a karácsonyi menü utolsó ételeit.

Íme egy rövid kérdéslista a karácsonyi hagyományok összegyűjtéséhez, és a saját hagyományaitok megalkotásához:

  • Közösen díszítjük a fát, vagy a mikulás/Jézuska/angyalok hozzák?
  • Ha közösen díszítünk akkor mikor és miért díszítjük fel a fenyőfát?
  • Ha valaki hozza a fát, mikor és miért hozza?
  • Mikor van az ajándékozás?
  • Ki hozza az ajándékokat?
  • Mik a kedvenc karácsonyi zenéink?
  • Mik a kedvenc karácsonyi filmjeink?
  • Mik a kedvenc karácsonyi meséink? Ki mesélte el amikor gyerekek voltunk? Most melyikünk fog mesélni?
  • Hogy zajlik a karácsonyi sütés-főzés?
  • Bevezetünk valamilyen új hagyományt idén?
Közös mézessütés

További tennivalók a hétre: E-mailben küldesz karácsonyi üdvözletet? Nézd meg a címlistádat, és írd meg az üzeneteket. A megírt leveleket későbbi időpontban is elküldheted. A levelező rendszerek többségében van lehetőség arra, hogy a küldést előre beállítsd egy későbbi időpontra. Ellenőrizd a karácsonyi díszeket, és az égősort. A hibás darabokat dobd ki, és szerezd be helyettük újakat.

Ti milyen új hagyományokat vezettetek be gyerekkoriak mellé?

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük