Karácsonyi készülődés: Ünnepi dekoráció

2013. 11. 25.

Karácsonyi készülődés 7. hét

Én nagyon szeretem az adventi időszakot. Bár korán sötétedik, és hideg van, a város megtelik fényekkel és emberekkel. A kürtös kalács illata a karácsonyi vásárokon ellenállhatatlan.

A hét legnagyobb feladata a lakás ünnepi díszbe öltöztetése. A lakás feldíszítése remek családi program a sötét estéken: vegyétek elő a dobozt amiben a dekorációk vannak, egymás után minden családtag vegyen ki egy díszt és keressen neki helyet a lakásban. Ezt a kis szertartást a hét minden napján megismételhetitek, így vasárnapra a gyertyagyújtásra ünnepi díszbe öltözik a lakás. Azon túl, hogy a közös díszítés jó móka, fejleszti az esztétikai érzéket is.

Készítsetek együtt karácsonyi füzért, vagy csinosítsátok ki a fenyő girlandot papírból kivágott díszekkel.
KaracsonyiFuzerMix
A füzér elemeit erre a linkre kattintva tölthetitek le: Csináld magad! Karácsonyi füzér.

További karácsonyi tennivalók a héten: Vedd elő a címlistádat és nézd meg kiknek szeretnél e-mailben, vagy képeslapon karácsonyi üdvözletet küldeni, vedd meg a képeslapokat. Végül beszéljétek meg, hogy idén milyen fenyőfát vesztek, és tájékozódjatok az árakról, nehogy meglepetés érjen benneteket vásárláskor.

Az eltelt 6 hétben az otthonod mindegyik helységében rendet raktál, ettől a héttől a takarítást helyezzük előtérbe. Nem lesz bútor-tologatós nagytakarítás, kicsivel többet fogsz takarítani a következő hetekben, mint a szokásos napi-heti takarítás.

Az “adventi takarítás” tennivalói a következők:

 1. Porszívózás, felmosás: a napi vagy heti rutinodban ez biztosan alap, a szokásos porszívózás mellé kerül egy kis extra feladat. A héten egy alkalommal válassz ki egy elhanyagolt helyet a lakásban és ott porszívózz/moss fel alaposan. Lehet ez az egyik sarok, az ágy alatti rész, vagy a mosógép mögötti rész. Olyan helyekre koncentrálj, amit egy gyors porszívózásnál kihagysz, és nem kell a kitakarításához egy csomó bútort eltolni. Nálunk például az előszoba bútor alatti rész kimarad, ahol a cipők vannak, amikor gyorsan porszívózok. Ugye érted mire gondolok?
 2. Portörlés: a szokásos portörlés mellett ,pluszban az apró kis csecsebecsék, képkeretek letörlése lesz a feladat.
 3. Ujjlenyomatok letörlése: ahol kisgyerekek vannak ott az ajtókra, ajtókeretekre, és a tükrökre mindig jut egy-két lenyomat. Ezeket töröld le nedves ruhával.
 4. Ajtó és ablakkeretek letörlése: ezek is a kicsit elhanyagoltabb részekhez tartoznak a lakásban. Por és ujjlenyomatokat bőven találhatsz ezeken a helyeken is. Nedves ronggyal töröld át a lakás egyik helyiségében az ajtó és ablakkereteket a heti takarításon felül.
 5. Konyhai eszközök takarítása: válassz ki egy nagyobb (hűtő, sütő, mikró) vagy két kisebb gépet (vízforraló, kávéfőző, kenyérpirító, szendvicssütő) és ezt tedd hozzá a heti takarításhoz.
 6. Bejárat körüli takarítás (inkább kertes házakban): tartsd tisztán a bejáratot és a környékét, hogy minél kevesebb koszt vigyetek be a lakásba. Tiszta ajtón a koszorú is jobban mutat. Tudod ez az első dolog, amit a vendégek látnak.
 7. Rendrakás a lakás egy kritikus pontján hetente egyszer (a napi általános rendrakás mellett): például a közüzemi számlák lefűzése, szétpakolt receptes könyvek, újságok, dvd-k elrendezése, hobbi alapanyagok rendszerezése stb. csak egy feladatot jelölj ki magadnak és abban legyél alapos, a következő héten majd máshol raksz rendet

A hét feladati a következők

 • adventi takarítás

Karácsonyi előkészületek

 • díszítsétek fel a lakást
 • vásárlás: vedd meg a karácsonyi képeslapokat, vásárolj meg 1-2 ajándékot, ha hiányzik még valamilyen tartós élelmiszer azt is vedd meg
 • vegyél csomagolóanyagot az ajándékoknak
 • minden nap foglalkozz a saját készítésű ajándékokkal
 • döntsétek el, milyen fát vesztek az idén, nézzetek utána hol tudjátok megvenni

A Karácsonyi készülődés nyomtatható listáit ide kattintva töltheted le: Karácsonyi letölthetők

Share

Hozzászólások

 1. Köszönöm, hogy indítottad ezt a programot! Már kész is vagyok majdnem mindennel! Remek érzés, hogy idén tényleg igazi szeretettel csomagoltunk be minden ajándékot, közben pedig jót beszélgettünk a férjemmel. Eddig mindig december közepén kapkodva csomagoltunk, ajándékzacsikba pakoltunk. A gyerekekkel elkezdtük amiket pők készítenek, és jó érzés, hogy ők is csak akkor ,,dolgoznak rajta”, míg kedvük van, hiszen van még idő bőven. A takarítást mondjuk én nem csinálom. 🙂
  Megengedsz amúgy egy plusz dolgot? Ha akarod, töröld majd ki nyugodtan a hozzászólásomból! Rengeteg ötletet kaptam Tőled, mióta elkezdtem követni az oldaladat (csak itt, mert FB-ot nem használok), sok minden könnyített az életemen. Viszont sehol sem látom, hogy említenél robotporszívót. Mosógépet mindenki használ, mosogatógépet is sokan, erről azonban sehol sem hallok, pedig hihetetlenül megkönnyíti az ember életét, főleg, ahol kisgyerek van. Minden nap ki van porszívózva az egész lakás, még az ágy alatt is, ráadásul általában otthon sem vagyunk közben. Nem vagyok porszívóügynök, csak azért írtam le, mert megfigyeltem, hogy plazmatévé, meg egy csomó más szórakoztatóeszköz, amik drágábbak, mint egy ilyen porszívó, minden családban fellelhetőek (nálunk mondjuk pont nem), pedig azok semmi könnyítést nem adnak. Ezért gondoltam azt, hogy lehet, hogy csak nem is tudnak róla az emberek, hogy létezik? (márkát direkt nem írok, mert tényleg nem reklámozni szeretnék, csak ötletet adni)
  Összegezve köszönöm, hogy vezeted ezt a honlapot, sokaknak segítesz vele szerintem. A férjem is úgy örült este, mikor nézte a sok becsomagolt ajándékot (3 azért még hiányzik), és arról beszélgettünk, milyen jó lesz idén csak úgy kiélvezni a mindenféle adventi programokat.
  Egy másik ötlet még, ami nálunk bevált: nekünk nem adventi naptárunk van, hanem adventi zsákunk, és keksszel van tele. Mindenki minden este leül az adventi koszorúhoz, kivesz egy kekszet, megeszi, és éneklünk valami karácsonyi dalt. Lehet, hogy ha nagyobbak lesznek, vágynak a visszaszámolásra, a várható kis meglepetésekre, de addig ez egyszerű, és hangulatos. Ezt is azért írom, hátha valakinek nincs ötlete az adventi naptárhoz.
  További csodás készülődést mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük