Kipróbáltam: Káoszűző mini kihívás

2014. 01. 15.

Folyamatosan keresem nektek azokat a megoldásokat, amiket könnyen alkalmazhattok a mindennapokban. Ma egy angol oldalon talált kihívást mutatok be nektek. Mi az a kihívás?
Angol oldalakon népszerűek a de-clutter challenge -ek, amik egy-egy témát, vagy tennivalók ölelnek fel. Adott időn belül előre meghatározott tennivalókat kell megcsinálni, ezzel teljesítheted a kihívást. Munka nélkül nincs eredmény, lényeges része viszont a kihívásoknak, hogy kivitelezhető dolgokról van szó ilyenkor, ami elviselhető többletmunkát jelent a mindennapokban. Léteznek mini kihívások, ezek néhány naposak, és nagyobb akár több hónapra szólók is.

A pinteresten nézelődve akadtam rá erre: Egy hét, 60 holmi. Eredetiben itt: One week & 60 Items olvashatod.
Ebben a 6 napos kihívásban naponta 10 holmi felkutatása a cél, amire már nincs szükség. Így 6 nap alatt 60 fölöslegessé vált dologtól lehet megszabadulni.


Az idő és a mennyiség van meghatározva a kihívásban, lehet az egész lakásra alkalmazni, vagy egy kiszemelt területre (íróasztalra, ruhásszekrényre). A lényeg, hogy 60 dolog kikerüljön a lakásból.
A kiválasztott dolgok lehetnek olyanok, amik már tönkrementek, és rég ki kellett volna dobni. Olyanok, amik még használhatók, de már nincs szükség rájuk. A még használható holmikra az a szabály, hogy a kihívás végére ezektől is meg kell válni, különben csak egyik helyről a másikra lettek átrakva a cuccok.

Szerintem teljesítettnek tekinthető a kihívás, ha az eladható dolgok a kihívás ideje alatt lesznek meghirdetve. Ebben az esetben csak addig maradnak a lakásban, amíg valaki megveszi.
Egy-egy ilyen mini projekttel helyek szabadulnak fel, kevesebb holmi marad amit rendben kell tartani.
Érdemes megnézni a linkelt bejegyzésnél a hozzászólásokat is, volt aki egy nap alatt talált hatvan holmit.

kihivas60

Én megcsináltam ezt a kihívást, az összegyűjtött holmikról készítettem ezt a képet. A szemétbe való holmikat (szétszakadt pénztárca például) zsákba tettem, a többi ment a papírdobozba. A régi egyetemi oktatási segédleteket elküldtem a kari könyvtárakba, néhány tankönyvet feltettem egy diákoldalra ahol használt tankönyveket hirdetnek. A társasjátékokat elajándékoztam.
Napi 15-25 percet vett igénybe a 10 dolog kiválasztása, attól függően mekkora fiókot vagy dobozt nyitottam ki. A könyvek lefotózása és a hirdetések megírása kb. 45 perc volt.

60 dologgal kevesebb van a lakásban, ez jó érzés, még akkor is, ha elsőre nem látványos a változás, mert a holmik többsége dobozban vagy fiókban volt. Elégedett vagyok az eredménnyel, ezek mind olyan dolgok voltak amikkel már sokkal régebben kellett volna foglalkoznom. De most végre megcsináltam!

Mit szóltok hozzá? Belevágtok?

Share

Hozzászólások

 1. Sziasztok!Nekem nagyon tetszik az otlet,minden keppen nekiveselkedem.Bar en sokszor eleg remenytelen eset vagyok szanalas szempontjabol,mert minden kacatra talalok magyarazatot,hogy miert ne dobjam ki.De most konyortelen leszek!!! :-)))

 2. Szia! Szuper ötlet, el is kezdem holnap!!Majd leírom, miket találtam, vagy hogy hány köbcenti, vagy hány kg lett. 🙂

 3. Jó ötlet, kipróbálom én is!

 4. Attól a Kommunikáció alapjai könyvtől én is megszabadulok! (Gondolom BGF) 😀

 5. Csányi Andi Says: január 15, 2014 at 8:59 du.

  Zsófi: igen ez az a könyv 🙂

 6. Hú ez nagyon jó ötlet! Bevetem én is, a gyerekszobával fogom kezdeni. 🙂

 7. Hát… Ha a karácsony előtti készülődésben, a selejtezés megvolt, ha a kapok/veszek valamit és helyette kidobom a régit, teóriákat alkalmazza valaki, akkor azért már olyan sok felesleges dolga csak nem lehet!? Én a gyerekeimet is próbálom rászoktatni erre, pl. most adtam be neki 5 új zoknit, és kértem, hogy a régiből legalább 3 kerüljön a szemétbe (azért csak 3 mert decemberben már selejteztünk). Így remélem, természetes dolog lesz nekik is, hogy tilos gyűjtögetni 🙂 ! Azért persze mindig van néhány kivétel.
  Néha meg igencsak bosszantó, ha valami sokáig ott van feleslegesen, majd úgy ítéljük meg, hogy akkor megválunk végre tőle, és nem sokára persze, hogy pont az kellene.. Igazán jól szelektál az aki még nem járt így!

 8. Csányi Andi Says: január 20, 2014 at 9:25 de.

  Aranka: igen, neked a karácsony előtti selejtezés után valóban nem lehet sok fölösleges holmid. Aki viszont nem így csinálta, vagy csak most kezd hozzá a selejtezéshez, annak jó egy ilyen kihívás. Én rendszeresen selejtezek, viszont néhány régi dobozra újabbak kerültek az utóbbi időben, így jól tudtam, hogy előbb-utóbb ki kell szednem ezeket a dobozokat és belenézni.

 9. Szia! Én is kipróbálom szívesen. 🙂

 10. Lőrincz Marianna Says: február 22, 2016 at 12:49 du.

  A legjobb lomtalanitás, ha felújitod a lakásod, vagy költözöl. Tudom ez nem mindig történik meg az ember életében, de mikor tényleg rá vagy kényszeritve, hogy kiüritsél szekrényeket és dobozoljál (a dobozok száma véges!) akkor tényleg igazán lomtalanitottál! Sajnos az idén lesz 10 éve, hogy felújitottuk a lakásunkat és nem valószinű, hogy újbóli felújitás vagy költözés lesz, de a holmi csak gyűlik. Azt hiszem lelkileg kell felkészülni egy alapos lomtalanitásnak!Ma bemondták a rádióban, hogy megkezdödött Bp-en a lomtalanitási akció.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük