Használati utasítás sonkafőzéshez

2014. 04. 17.

Úgy adódott, hogy idén én főzöm a sonkát a húsvéti menühöz, és fogalmam sem volt, hogy kezdjek hozzá. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyenesen egy szakértőtől kérhettem segítséget, veletek is szeretném megosztani a Lecsó Főzőiskola tanácsait.

A Lecsó főzőiskola vendégposztja.

Közeledik a húsvét, többféle sonkából is választhatunk, de mit kezdjünk vele, és magunkkal, miután hazavittük a kiszemelt példányt?

1.) Klasszikus paraszt sonka
Száraz, füstölt, háló helyett egy nagy csont tartja össze a közepén. Őt érdemes egy éjszakára beáztatni hideg vízbe, hogy a tartósításhoz használt só egy része kiázhasson, és pontosan annyi maradjon csak benne, amennyi szükséges.

2.) Kötözött sonka
Szorosan bekötözték egy hálóba. Neki elég 2 óra ázás, hogy a felesleges sótartalmát elveszítse.

3.) Főtt, kötözött sonka
Ugyanúgy néz ki mint az előbbi, csak a csomagolásán feltüntették, hogy már valaki előttünk megfőzte. Vele semmilyen konyhai teendőnk nincs, rögtön meg is ehetjük.

Az áztatós változatoknál a szükséges idő letelte után az áztató vizet leöntjük és újabb hideg vízben feltesszük főni a sonkánkat. A víz lepje el, majd, ha felforrt, mérsékeljük a lángot és vegyük le a fedőt.
Szép csendesen főzögessük a sonkát annyi órán keresztül ahány kilós a példány, másfél kilós sonkát legalább másfél órán át. Ha jelez a konyhai vekker ragadjunk meg egy villát, még jobb ha van hústűnk és próbáljuk meg a célszerszámot beleszúrni a husiba. Ha ez könnyen megy, a hústű jó mélyre szalad, elzárhatjuk a lángot. Csonttal rendelkező változat akkor tekinthető késznek, a villás próbán túl, ha hús kezd elválni a csonttól, mozgatható.

Az elkészült sonkánkat hagyjuk a saját levében. A hálót most már vegyük le róla, és tegyük vissza a husit a még meleg lébe, hogy ne száradjon ki. Ha kihűlt a lé a sonkánkat átmenthetjük a hűtőbe. Kihúzhatjuk a csontot. Akár szeletelhetjük is a művünket.

Elkészültünk! Kellemes húsvéti ünnepeket! 🙂

[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.rendteremto.hu/wp-content/uploads/2013/10/lecsof.png[/author_image] [author_info]A főzőiskola egy olyan családias, barátságos és jól felszerelt konyha, ami alkalmas arra, hogy egyszerre akár 15 fő is főzhessen, és jól érezze magát. A főzőtanfolyamokon profiktól tanulhatsz, ha változatosabban, finomabban szeretnél főzni. Gyere nézz körül az oldalunkon és ide kattintva töltsd le ajándék szakácskönyveinket. Szeretettel várunk! [/author_info] [/author]
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük