Hogyan tűzzünk ki otthonszervezési célokat?

2017. 06. 30.

Cserta Alexandra, otthonszervezési tanácsadó – Kívül Belül Boldogság vendégcikke

Szeretnél rendet rakni az otthonodban, de nem tudod, hogyan kezdj neki? A rendrakás és az új szokások kialakítása olykor rémisztően nagy feladatnak tűnhet. Talán most úgy érzed abból állnak a mindennapjaid, hogy elpakolsz mások után és egyre kevesebb energiád van, nincs időd semmire. Lehet, mióta hónapokkal ezelőtt beköltöztetek még mindig dobozokból éltek. Mindegy is igazából. A kezdés ugyanaz: vegyél egy mély levegőt, és tarts ki. Te is képes vagy kialakítani egy olyan otthont, amire mindig is vágytál.

KEZDETEK

Sokan még a rendrakás ötletétől is túlterheltnek érezzük magunkat. Amikor annyi mindent lehetne tenni, a káosz uralta területek közül nehéz egyet kiemelni, és elkezdeni. A rendrakási kedv sokszor lelankad, és a feladatok félbe maradnak még nagyobb rendetlenséget hagyva magunk után. Hogyha te is túlterheltnek érzed magad, és nem tudod hogyan kezdj neki, engedd meg, hogy inspiráljalak egy kicsit kezdésnek. Hiszek benne, hogy a rendrakás nem egy cél, hanem egy folyamat. Amikor már úgy érzed mindent megcsináltál, és végre rend van, neki kezdhetsz újra valaminek, hiszen a gyermekeid már iskolába járnak és kevesebbet játszanak, új házba költöztök, vagy éppen új munkahelyed lesz. A megfelelő stratégiával folyamatosan képes leszel uralni a helyzetet és megakadályozni a káosz kialakulását. Ha tudod, hogy miért szeretnél változtatni a most kialakult helyzeten, mi a célod, amit megszeretnél valósítani, és ezt megtervezed, hogy milyen lépésekkel éred el, könnyedén visszaállíthatod az otthonodban a rendet és a nyugalmat.

Az élet mindig közbeszól. Most éppen nyári szünet van. Nincsen iskola, a gyerekek egész nap otthon vannak, folyamatosan le kell őket foglalnod, nehogy szétszedjék a házat. Amikor azonban előre eldöntheted, hogy mi fog történni, és megtervezheted a feladatokat, vissza szerzed a kontrollt a káosz felett. Ezek után jöhetnek elfoglaltabb napok, betegségek, nyaralások, a kontroll mindig a kezedben lesz és fókuszálhatsz arra, ami igazán fontos az életedben. Három részre szedtem, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy visszaszerezd az irányítást, és neki tudj kezdeni te is a rendrakásnak. Először meg kell fogalmaznod, hogy miért szeretnél változtatni, majd meghatározni, hogy mi a célod, és végül apró lépésekből megtervezni a folyamatot, hogy hogyan fogod megvalósítani a kitűzött célodat. Lássuk ezeket kicsit részletesebben:

MIÉRT

Döntsd el, hogy miért szeretnél rendet rakni

Az első, és legfontosabb, hogy megfogalmazd magadnak őszintén, hogy miért szeretnél változtatni a mindennapjaidon és rendet rakni az otthonodban. Ez az indok, vagy érzés belülről kell, hogy érkezzen. Egy ideje már valószínűleg gyülemlik benned, de mindig elnyomtad valahogy. Mindig fontosabbnak tartottál eddig mást, de most már ebből elég. Kérdezd meg magadtól, hogy mi zavar annyira a mostani helyzetben. Miért érzed úgy, hogy ez nem mehet így tovább? Nem mondom, hogy könnyű lesz. Saját magunkhoz sokszor nehéz teljesen őszintének lennünk. Ez egy olyan gondolkodásbeli változtatásnak a kezdete, ami szükséges, hogy elérd a célodat. Így ha nem is megy elsőre, próbálkozz vele többször. Tegyél fel magadnak több kérdést, mondd el magadnak, mit érzel, ha belépsz az otthonodba?

Az otthonszervezés miértje lehet például, hogy

 • – túl sok felesleges holmit veszel fel a földről nap, mint nap?
 • – az otthonod jelenleg a stressz kiváltó oka, nem pedig az ellenszere?
 • – sohasem találsz meg dolgokat, amikor keresed, így többször előfordult, hogy újat kellett belőle vásárolni?

Most, hogy meghatároztad az otthonszervezés miértjét, szükséged van egy elérhető, mégis kihívásokkal teli célra. A cél meghatározása is fontos lépés, mert ez alapján tudod majd megtervezni az ehhez kapcsolódó feladatokat, hogy elérd a célod. A célod inspirálni fog, segít, hogy fókuszált maradj, és kitarts, amikor a 18. fiókot kell átnézned, és úgy érzed feladod, nem megy.

CÉL

Célod meghatározásának lépései:

   1) Fogalmazd meg a célodat
   2) Írd le a célodat
   3) Sorold fel az előnyöket, amik a célod megvalósulásával járnának.
   4) Rakd ki a célodat egy olyan helyre, amit minden nap látsz
   5) Mondd el a célodat a családodnak, barátaidnak, munkatársaidnak

Mindenkit más motivál. Mi a számodra ideális környezet? Mi az az eredmény, aminek legjobban örülnél? Egy cél, ami mindenek felett áll, és annyira szeretnéd, hogy megvalósuljon, hogy azért tenni is képes lennél? Kiindulhatsz abból, hogy nem mersz vendégeket hívni, és szeretnél egy olyan otthont, ahova bármikor betoppanhatnak, te nem kezdesz el fejvesztve rohanni, hogy eltüntesd hirtelen a cuccokat. Csak kinyitod az ajtót, és mosolyogva beinvitálod őket. Azonban érezheted azt is, hogy egyszerűen kezd annyira zsúfolttá válni az otthonod, hogy már nem is szívesen mész haza. Nem kell azonnal egy konkrét dologból kiindulni, csak gondolkodj el a célon. Amint megvan az irányvonal elkezdheted megfogalmazni a pontos célodat.

Ezek alapján határozd meg a célodat:
Konkrét – Fogalmazz meg konkrétumokat
Mérhető – Ellenőrizhető legyen az eredmény
Akció orientált – A cél megfogalmazása akkor értelmes, ha akció is köthető hozzá
Reális – Legyél őszinte magadhoz
Határidőhöz szabott – A cél megvalósításának adj egy határidőt

Biztosítsd be magad! Ez a cél nagy valószínűséggel nem egy hétig kell, hogy kitartson. Szükség van minél pontosabb megfogalmazásra, hogy ne tudj kiskapukat találni magadnak. Tehát ne csak azt mondd: “a célom a rendrakás”!

Írd le! Bármennyire is furcsán hangzik, tényleg írd le egy papírra. Azok az emberek, akik leírják céljaikat 78%-al nagyobb arányban teljesítik azokat, mint akik csak elmondják maguknak, vagy ki sem mondják azt hangosan. Tedd oda a papírt ahol láthatod minden nap, és motiválhat téged. Lehet ez a fürdőszobatükör, vagy az átlátszó telefontokod hátulja. Tedd ki. Hagyd, hogy végezze a dolgát és inspiráljon téged a nehezebb napokon is. A leghatásosabb, hogyha a miértedet és a célodat egy papírra írod le, hogy nagyobb motiváló erő legyen számodra.

Néhány segítő kérdés:
Miért lesz ettől jobb/könnyebb neked? És a családodnak? A munkádnak és produktivitásodnak? Miben fog a rend változtatni a mindennapokon? Mi az, ami a legjobban bosszant otthon? Milyen otthonban szeretnék élni?

[box type=”shadow”]Néhány ötlet a célok kitalálásához:

“Minden tárgynak az otthonomban legyen helye nyár végéig (augusztus 31.). Az összes hasonló holmimnak egy helyen legyen az otthona. Tehát a papírok a papírokkal, az iskolai cuccok az iskolaival és a kabátok a kabátokkal. Szükségem van minden kisebb kategóriának helyet találni, létrehozni egy helyet, vagy pedig amire nincsen szükségem, elengedni. Egy tárgy vagy az otthonában lesz, vagy pedig éppen használni fogom. Nincsen kivétel.”

“Minden tárgyat átválogatni, ami az otthonomban található 2017. december 31-ig. Tudatosan dönteni a tárgyakról, hogy valóban helyük van az életemben. Megválni mindentől, amihez évekig ragaszkodtam, de sosem néztem rájuk vagy sosem használtam őket. Ezek jelenthetik a kábeleket, amiket nem tudom mire használjak, régi telefonok, évekkel ezelőtti üdvözlő kártyák. Mindent elengedek, amit már egy éve nem használtam.” (Ennél a célnál a hozzáállásodat és tárgyakkal való kapcsolatodat kell megváltoztatni)

[/box]

 
Azt javaslom, hogy a célod meghatározására szánj egy kicsit hosszabb időt. Olyan célra lesz szükséged, ami hetekig, hónapokig tud motiválni. Elég nagyszabású, mégis megvalósítható legyen.

TERV

Tervezd meg, hogyan valósítod meg a célodat
A célod alapján határozz meg apróbb, kézzel megfogható feladatokat
Ütemezd be a feladatokat, írd be a naptáradba mikor mit fogsz csinálni
Ellenőrizd a terved realitását. Légy őszinte saját magadhoz. Kérj segítséget szakembertől, ha szükséges.

Ki kell ábrándítsalak. A pormanók elüldözték a rendrakó tündéreidet. Senki nem fogja helyetted megcsinálni. Azzal, hogy kitaláltad miért is szeretnél változtatni, és kitűzted a célod, amit meg szeretnél valósítani, még sehol sem vagy. A nagy munka csak most kezdődik. Részletesen ki kell gondolnod, hogy hogyan fogod véghez vinni a célodat. Milyen kisebb és nagyobb feladatokat kell megcsinálnod ahhoz, hogy ezt Te megcsináld. Nincsen semmilyen tündér. Egy cél tervek nélkül pedig csak egy álom. Tervezés és célok meghatározása nélkül csak egy félig üres kukás zsákkal fogsz kóborolni szobáról szobára, és a felszínt kapargatni. Ez hosszútávon nem vezet sehova, ez csak a kezdet. Lehet, hogy jobban érzed magad aznap, de ha nem folytatod, ugyanoda jutsz, ahonnan kezdted. Tehát ha nincsen konkrét célod, aminek megvalósítása nincsen részfeladatokra bontva, a rend megteremtése elég homályos, és messzi álomnak fog tűnni. Könnyebb lesz elérned az adott napi/heti feladatodat apránként, és apránként örülni neki, mintha az egész lakásban egyszerre kellene rendet teremteni. A rendteremtés egy megvalósíthatatlan feladatnak is tűnhet éppen ezért. Ezért van szükség tervezésre. Amint megvannak a feladatok, rakd be őket a naptáradba, és egyezz meg magaddal, hogy ezeket az időpontokat nem fogod eltolni más miatt. Ezek az órák, fél napok olyanok lesznek, mintha a kisfiadnak lenne fogorvosi időpontja. Nem lehet módosítani őket. Azzal, hogy befoglalsz magadnak időpontot, máris elköteleződsz a célod felé.

A kezdeti feladatokat próbáld úgy beütemezni, hogy képes legyél kisebb sikereket elérni már az elején is. Kezdhetsz azzal a környezettel, amit reggel elsőnek meglátsz. Ez lehet akár a fürdőszobai felületek. Ha rögtön az első dolog, amit reggel meglátsz egy rendezett fürdőszobai pult lesz, akkor máris motiváltabb leszel folytatni a következő feladatokkal. Nemcsak a célhoz kerülsz közelebb, de az egész napod derűsebb lesz. Mindezt egy 15 perces fürdőszobai pult rendbe tétele is okozhatja. Minden a miértedből és a célodból induljon ki. Ha abból indultál ki, hogy stresszt okoz számodra az otthonod, akkor kezdhetsz a legnagyobb stressz kiváltó halommal. Bízz a megérzésedben. Tudni fogod majd, hogy mi lesz az a viharsarok, vagy kacatos fiók, amivel kezdened kell majd. Kezdj neki a legrumlisabb kupacnak, ami a legjobban zavar téged.

Válassz ki egy nyugodt helyet az otthonodban, minden zajtól messze, és kezdj el listát írni. Gondold át melyik feladat mennyi időbe fog telni, és írd be a naptáradba. Adj magadnak pihenésre is időt. Sétálj körbe az otthonodban és nézd meg, hogy miket hagyhattál ki. Nézz be a fiókokba, szekrényekbe és az ágy alá is. Lehet, hogy sosem lesz üres a táskád, és felesleges dolgoktól mentes az életed, de nem kell más, csak eldöntened, hogy változtatni szeretnél, miért, mi a végcél, és megtervezni hogyan fogsz eljutni oda. Utána már könnyebb lesz. De ahhoz, hogy nekikezdj, a tárgyakhoz fűződő viszonyodon kell változtatni. Tudom, sokszor nehéz megválni dolgoktól, de ilyenkor elgondolkodhatsz, mi a legrosszabb ami megtörténhet? Az, hogy újra meg kell venned akár évekkel később. Tehát ha nem használtad az egyéb konyhai kütyüdet már évek óta, engedd el, add el, ajándékozd oda valakinek, akinek a jelenben örömöt okoz. Megígérem, egy hét múlva már arra sem fogsz emlékezni mitől váltál meg.

Mielőtt neki kezdenél a rendrakásnak, készíts fotókat az otthonodról. Az egyetlen pillanat, amikor visszanézel a múltba, akkor legyen, amikor megnézed milyen messze jutottál.

 

__________________________________

Cserta Alexandra – Otthonszervezési tanácsadó – Kívül Belül Boldogság

Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadójaként rendszerezem ügyfeleim otthonát. Célom, hogy segítsek neked rendet teremteni bonyolult, zűrzavaros, káosz uralta otthonodban, kezdve a ruhatáradtól a konyhai apróságokon át, egészen a gyerekszobában fellelhető játékokig a számodra legmegfelelőbb életstílus kialakításával. Végre igazán otthon érezheted majd magad, kiélvezheted pihenésed minden percét, mert a rendezettség hozzásegít az egészségesebb, boldogabb és produktívabb élethez.

Share

Hozzászólások

 1. Nagyon jókor jött ez a cikk, épp most költöztünk, az életünk egy része még dobozban van 🙂 Még a kezdeti rend sem alakult ki, a megtartásán egyelőre gondolkodni sem merek, de azzal biztatom magam, hogy tényleg csak a szükséges holmikat költöztettük át, erre lehet rendet alapozni 🙂

 2. Fülöp Anita Says: július 2, 2017 at 9:14 de.

  Kedves Rendteremtő!

  Nagyon örülök, hogy Rád találtam! Úgy érzem, hogy félkarú óriás vagyok, és megfelelő támogatás hiányában ebben a mostani felállásban már nem sokáig bírom tovább…

  Kérlek segíts abban, hogy hogyan tudjuk a nyári időszakban a 3 gyermekünk között “vetésforgóban” a házimunkát, + más, a fontosnak gondolt feladatokat felosztani!
  Pl. Napos, Macskaetetés, alomtisztitás, fűnyírás, stb., de szeretnénk kiegészíteni ezt a listát olvasással, némettel, angollal, nyári táborral, közös nyaralással. stb. Kb 10 tétel
  Szeretnénk, ha a nyárra mi szülők nem mennénk rá, ha lenne valami rendszer, ha nem folyna el úgy a nyár, hogy a 17 éves mindennap 10-11 órakor kell fell, akkor reggelizik…
  Étlap, ahol tudatosan, 1 hétre megtervezem a heti menüt ( ilyen már biztos van )
  Reggeli 8.30
  Ebéd 12:30
  Vacsora 18:30
  Létezik ilyen tervező, csak nem találtam meg? Valószínűleg kombinálni kell más táblázatokkal, de jó lenne, ha áttekinthető lenne.
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Szeretettel üdvözöl,
  Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük