Hogyan tedd rendbe az otthonod?

2016. 09. 20.

Az Anya mindent megtervez 2013-as kiadásában megjelent írásomból megtudhatod, mi az a 3 lépés, ami segít rendben tartani az otthonod.


A legnagyobb gondot a mindennapokban a rendrakás jelenti a nők számára. Ez nem is csoda, hiszem munka mellett otthon még egy „másodállás” is vár: ahol takarítasz, főzöl, mosol, a gyermekeiddel foglalkozol és még a családtagok tevékenységeit is összehangolod. Szinte mindannyian mérlegeljük mi a fontos, és ami úgy tűnik halasztható, azt el is odázzuk. A rendrakás általában ebbe a kategóriába kerül, de ez hosszú távon nem jó. Ha a rendetlenség állandósul és megnehezíti az otthoni tevékenységeket, annak látható jeleni vannak az embereken: rossz közérzet, céltalanság érzése, tanácstalanság, az egészségi állapot romlása, gyerekeknél nyugtalanság.

A rendetlenség két gyakori oka:

  1. Nincs elég hely a holmik tárolására.
  2. Nincs elég idő a rendrakásra.

A fent leírtakból látszik, hogy a környezeted állapota visszahat rád. Ha rend
van, akkor a hatás pozitív, ha rendetlenség, akkor a már említett jeleket tapasztalhatod.
A mechanizmus fordítva is működik, ha benned nincs rendben valami
(folytonos időhiány, téves önértékelés, megromló párkapcsolat) akkor az befolyásolja az otthonod rendjét.
A rendrakás olyan mint egy terápia. Abban a pillanatban, hogy elkezded felszámolni a rendetlenséget jobban kezded érezni magad. A fejedben is a helyükre kerülnek a dolgok.
A rend jó dolog, de hogy fér bele ez a mindennapokba?
A rendetlenség egyik oka, hogy nincs elég idő a rendrakásra. Arra valóban
nincs, hogy egyszerre tedd rendbe az egész lakást, de arra van, hogy részletekben csináld, majd fenntartsd a kialakult rendet. Nem egy nap alatt
lett rendetlenség a lakásban, ezért a felszámolásához sem elég egy nap.
Foglalkozz vele minden nap egy keveset de akkor legyél alapos. Válassz ki egy kisebb területet a lakásban, például a könyvespolcot és kövesd a 3 lépéses módszert:

3 lépés a rendezett otthonért:

  1. A szortírozás
  2. A takarítás
  3. A rendrakás, rendszerezés

A szortírozás (vagy lomtalanítás) azt jelenti, hogy tüzetesen átnézed
a fiókokat, szekrényeket, polcokat, dobozokat, egyszóval mindent. Mindent lepakolsz és egyesével átnézel. Mindenről eldöntöd, hogy megy vagy marad. A könyves példánál maradva, minden darabot vegyél a kezedbe, és tégy úgy,
mintha költözni készülnél. Kérdezd meg magadtól: „Ha holnap elköltöznénk, magammal vinném? Tudnám használni az új otthonomban?” Ha a válasz nem, akkor valószínűleg nincs is szükséged rá. Ez a lakásban található minden tárggyal működik. Amiről eldöntötted, hogy nincs rá szükséged, tedd félre, ha jó állapotban van elajándékozhatod, ha használhatatlan, a szemétben a helye.
A 3 lépés közül ez a legnehezebb és a legfelkavaróbb. Ezért javaslom, hogy ne egyszerre akard átnézni az egész lakást.

A takarítás a legkönnyebb a folyamatban. Takarítsd ki azt a területet, vagy bútort, ahol szortíroztál. Végül az utolsó fázis maga a rendrakás, rendszerezés: a megtartott dolgokat tedd vissza a helyére, valamilyen átlátható szabály szerint.
A könyvek esetében például lehet méret, téma, vagy a borító színe szerint is
rendezni. A te otthonodban te döntöd el mi lesz a rendezési elv. Kisebb dolgok csoportosításához használj dobozokat, kosarakat, mappákat.

Szépen, lépésenként haladj végig az otthonodon a 3 lépéses módszerrel.

Miután végeztél egy területen a szortírozással, takarítással és rendrakással törekedj a rend fenntartására:

  1. Minden este pakolj el.
  2. Hetente egyszer menj végig a szobákon és ami fölösleges gyűjtsd össze és dobd ki.

FONTOS! A közös helyiségekben mint az előszoba, a konyha és az étkező, működőmegoldás, ha megegyeztek, hogy te tartasz rendet. Személyes terekben (ha nem a tiéd), mint a dolgozósarok, barkácssarok, a gyerekszoba, beleegyezés nélkül soha ne kezdj el rendet rakni.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük